Cum sa ingrijesti acasa o planta carnivora Venus Flytrap?

dioneea muscipula

Venus Flytrap este o planta destul de rara, care nu poate fi gasita pe fiecare pervaz. Este un reprezentant foarte frapant al plantelor exotice: vaneaza cu ajutorul placilor de frunze care s-au transformat in capcane mortale, are o culoare neobisnuita si se hraneste cu insecte fara chitina.

Dionea muscipula se simte bine acasa: daca respectati cateva reguli, nu vor fi probleme cu ingrijirea. Vezi mai jos care sunt acelea.

Lumina

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

In natura, planta carnivora creste in zonele mlastinoase de pe coasta de est a Statelor Unite ale Americii. Prin urmare, sarcina dumneavoastra este sa recreati pe cat posibil aceste conditii climatice.

Atunci cand alegeti un loc, acordati atentie pervazului sudic. Pe fereastra de est sau de vest, Dionea se simte si acolo bine: 5 ore de soare pe zi este minimul necesar pentru cresterea si dezvoltarea normala a plantei. Nu este necesar sa protejati planta de soare, principalul lucru este ca nu ar trebui sa fie umbrita, ca intr-o baie.

Primavara si vara, planta incepe o vanatoare activa. Practica arata ca ea se descurca bine cu capturarea insectelor.

Trebuie sa stiti!

Toamna si iarna, soarele apare rar, asa ca Venus Flytrap are nevoie de iluminare suplimentara. Fitolampa este cea mai potrivita pentru acest scop. Nu este greu de inteles ca unei plante ii lipseste lumina: frunzele ei se intind si isi pierd luminozitatea.

venus flytrap

Temperatura si udarea

Dionea muscipola este o floare iubitoare de caldura, prin urmare creste si se dezvolta bine la temperaturi de la 22 la 30 de grade Celsius. Vara, tolereaza calm temperaturile mai ridicate, dar daca acest regim este mentinut pe tot parcursul anului, planta nu va trai mult. Iarna, floarea are nevoie de odihna.

Sa presupunem ca ati ales deja un loc pentru floare. Este timpul sa ai grija de udarea sa.

Planta nu absoarbe sarurile minerale din sol si este foarte pretentioasa la compozitia si calitatea apei.

Pentru udare, este potrivita apa distilata sau de ploaie, precum si zapada topita la temperatura camerei. Apa de la robinet nu poate fi folosita. Chiar si dupa o lunga perioada de timp, ramane dura si exista multe intrebari despre compozitia sa.

Pamantul din ghiveci nu trebuie sa se usuce!

Cum sa alegi pamantul si ghiveciul?

Alegerea unui ghiveci este o chestiune de gust, dar aceasta planta arata cel mai solemn pe un fundal alb.

Frumusetea si sanatatea plantei depind de sol. Datorita incapacitatii de a absorbi mineralele, plantele carnivore prefera solurile sarace. Poate fi un amestec de turba si nisip de cuart (o alternativa este perlitul inmuiat in apa distilata). Pentru a nu cumpara componentele separat si a nu experimenta cu proportiile indicate pe internet, va recomandam sa achizitionati grund gata preparat pentru dionea muscipula.

Important!

Atunci cand alegeti un ghiveci, concentrati-va pe dimensiunea plantei. Recipientul nu trebuie sa fie prea lat! In ceea ce priveste culoarea, nuantele deschise se incalzesc mai putin la soare, ceea ce evita supraincalzirea sistemului radicular.
Ghiveciul corect trebuie sa aiba neaparat gauri de scurgere si o farfurie in care se toarna apa.

Plantare

Primavara si vara, va recomandam sa utilizati urmatorul algoritm:

  • Scoateti cu grija floarea din recipientul de transport.
  • Curatati radacinile de pamant.
  • Pregatiti un recipient de cel putin 20 cm adancime si puneti un strat de substrat.
  • Asezati planta in mijlocul ghiveciului si acoperiti-o cu restul pamantului.

Pentru ca solul sa respire mai bine, nu este necesara compactarea lui. Asigurati-va ca exista gauri de drenaj.

dioneea

Cat dureaza perioada de adaptare?

Transplantul si schimbarea locurilor sunt stresante pentru orice planta. Durata standard a perioadei de adaptare este de 1 luna. In acest moment, este foarte important sa nu mutati planta dintr-un loc in altul si sa organizati udarea adecvata si iluminarea suplimentara.

Despre flori si mancare

Planta elibereaza un peduncul. Florile in sine sunt mici, arata ca stelele si miros placut, atragand insectele intr-o capcana.

Inflorirea poate dura doua luni, dar trebuie sa intelegeti ca inflorirea prelungita epuizeaza floarea.

Daca nu sunteti interesat sa cresteti o alta planta din seminte, este mai bine sa taiati pedunculul, el impiedica planta sa se dezvolte si sa formeze capcane mari.

Majoritatea plantelor necesita ingrasamant in timpul infloririi si cresterii active. Aici situatia este complet diferita: deoarece sistemul radicular nu este capabil sa primeasca minerale din sol, le sintetizeaza singur, dar nu va fi posibila rezolvarea problemei avand lipsa de azot.

Singura sursa de azot sunt insectele care cad in capcana ei. Daca scoateti ghiveciul pe balcon primavara si vara, planta va face fata singura acestei sarcini, dar nu ar trebui sa hraniti floarea cu muste moarte (daca este necesar, numai cu cele vii). De asemenea, planta nu va refuza tantarii si paianjenii.

Nu hraniti planta cu gandaci, viermi si insecte cu coaja tare si hrana pentru oameni (carnati, carne si alte alimente).

Evitati hranirea complementara in perioada de adaptare, iarna sau daca planta este bolnava. Digestia unei insecte este un proces consumator de energie.

Nerespectarea acestor recomandari duce la moarte din cauza incapacitatii de a digera corect alimentele. „Pranzul” ideal al unei flori care mananca muste ocupa nu mai mult de 1/3 din suprafata capcanei!

Cum hiberneaza Venus Flytrap?

cele mai bune masini de spalat rufe

Pregatirea pentru hibernare incepe in jurul lunii octombrie, dar este necesara indepartarea plantei pentru iernare in noiembrie-decembrie. Nu este greu de inteles ca planta se pregateste pentru hibernare: da frunze largi, capcanele, dimpotriva, devin mici. Astfel Dionea salveaza radacinile de frig.

In acest moment, este extrem de important sa reduceti udarea, dar este totusi imposibil sa permiteti solului sa se usuce complet. Daca uitati mult timp de udat, este posibil ca planta sa nu se trezeasca.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.