Ce soiuri de pomi sa plantam?

» Pentru a obtine maximum de folos si pentru a transforma terenul din jurul casei intr-un loc placut, de recreatie, de odihna si belsug, gradina si curtea trebuie sa cuprinda de toate: pomi, arbusti fructiferi, legume, plante decorative si flori.

» Toate aceste plante trebuie astfel imbinate intre ele incat sa infrumuseteze cat se poate mai armonios intreaga gradina, curtea si locuinta si sa satisfaca in toate anotimpurile familia cu fructe, legume si flori.

» Acest ideal se poate infaptui in nenumarate feluri si depinde de priceperea, gustul, imaginatia, dragostea de progres si pasiunea ce o depune fiecare om in realizarea lui, precum si de conditiile naturale de clima ale regiunii unde ne aflam, intinderea si forma locului pe care dorim sa-l transformam in gradina.

livada

Alegerea speciilor si soiurilor de pomi si arbusti fructiferi

» Alegerea speciilor si numarul de pomi si arbusti fructiferi se stabilesc tinand seama in primul rand de suprafata terenului, de conditiile naturale de clima, de marimea pomilor si de necesitatile gospodariei.

» Alegand bine speciile si soiurile putem avea la indemana fructe proaspete in tot timpul anului. In lunile mai si iunie, gradina ne poate oferi capsuni, fragi si cirese. In luna iulie ajung la maturitate ciresele tarzii, visinile, caisele, piersicile timpurii, merele si perele de vara, agrisele, coacazele si zmeura.

» In luna august putem avea multe piersici, pere, mere, prune de vara si struguri timpurii, iar in lunile de toamna, septembrie si octombrie, la prune, mere, pere se adauga gutuile, nucile, alunele si multe soiuri de struguri.

» In lunile noiembrie-mai, pana la aparitia noilor fructe consumul de fructe este asigurat de merele si perele de iarna, de strugurii pusi la pastrat, de nuci si alune, precum si de tot felul de fructe uscate, dulceturi, compoturi.

» Ca sa avem fructe in tot cursul anului, trebuie sa plantam in gradina de langa casa aproximativ 25-30 pomi. In livezile din zona dealurilor se poate recomanda urmatorul raport intre speciile de pomi pentru o suprafata de 1000 mp: 10 meri (din care 5 de iarna, 3 de toamna si 2 de vara), 3 peri, 8 pruni, 2 ciresi, 2 visini, cate 10 tufe de coacaz, agris, zmeur si circa 500 de plante de capsuni.

» Aici marul este specia de baza, care poate da cate 50-75 kg fructe fiecare pom, iar in cazul unei agrotehnici superioare, de la unii pomi se pot obtine recolte record pana la 200-300 kg.

» In zona de campie, unde clima este mai secetoasa se recomanda a se planta in cazul aceleiasi suprafete de 1000 mp: 12-15 pruni, 2 caisi, 2 piersici, 2 ciresi, 2 visini, 3 meri si 2 peri de vara. In aceasta zona specia de baza este prunul, deoarece rezista mai bine la seceta.

Citește și:  Cum se planteaza cartofii pentru o recolta bogata?

» Spre deosebire insa de soiurile comune de prune cultivate pana acum si folosite in mare masura pentru tuica, in gradini se vor cultiva numai soiuri dintre cele mai valoroase, cu o larga posibilitate de folosire a fructelor: in stare proaspata, ca desert, conservate prin oparire si uscare pe gratii, afumate, prelucrate in magiun, dulceata, compoturi.

» Recomandarile din exemplul dat sunt doar orientative, numarul pomilor din fiecare specie putand fi mai mare sau mai mic dupa nevoile si  dorintele fiecarui gospodar.

plantare pomi in livada

» Daca avem teren mai putin, de exemplu numai 500 mp vom prefera in locul pomilor de talie inalta, pomi pitici: meri altoiti pe paradis si peri altoiti pe gutui.

» Acestia fiind mai mici ocupa loc mai putin, se ingrijesc mult mai usor, dau fructe mai frumoase si de mai buna calitate, intra mai repede pe rod si putem avea tot atatea fructe ca pe 1000 mp.

» Chiar si pe o suprafata de 100-200 mp cultivand pomi pitici in forme reduse si in forme de spalieri, putem satisface in mare masura nevoile de fructe ale unei familii.

» Arbustii incep sa rodeasca din al doilea an dupa plantare, ocupa suprafete relativ mici si dau productii mari. De aceea ele nu trebuie sa lipseasca din nici o gradina de langa casa.

» O mare atentie trebuie data coacazului negru inmultit si aclimatizat cu mare greutate in regiunea noastra, ale carui fructe contin cantitatea cea mai mare de vitamine, de 4-5 ori mai multa vitamina C decat smochinele, mandarinele si lamaile.

» In zona de coline si de podgorii, in gradina de langa casa, se vor cultiva  si  cativa butuci  de vie din soiurile de masa: Perla de Csaba, Regina viilor, Chasselas dore, Coarna neagra, Muscat Hamburg si altele.

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie