Functionarea instalatiilor termice

instalatii termice de incalzire

Principiile de functionare ale unei instalatii termice

» In instalatiile de incalzire centrala, caldura produsa in centralele termice sau in centralele electrice de termoficare este inmagazinata de un fluid incalzitor, cunoscut ca si agent termic, si transportata printr-un sistem de conducte la corpurile de incalzire, instalate in interiorul cladirilor.

»  Dupa cedarea caldurii inmagazinate, fluidul incalzitor este readus in centrala termica de unde circuitul se reia.

»  Pentru a indeplini rolul de agent termic, fluidul care transporta si transfera caldura, trebuie sa aiba o serie de caracteristici fizice si dinamice impuse de: economicitate, tehnica si igiena.

Din studiile si observatiile facute, a rezultat ca aceste cerinte sunt indeplinite in cea mai mare masura de doua fluide care se gasesc din abudenta in natura: apa si aerul.

Apa ca agent termic  se foloseste in instalatiile de incalzire sub forma de apa calda, apa fierbinte, abur de joasa presiunea, abur de medie presiune, abur de inalta presiune si abur de subpresiune.

»  In general se foloseste apa calda pentru instalatiile de incalzire cu centrala proprie, iar apa fierbinte pentru sistemul de termoficare urban centralizat.

» Deoarece pentru a produce agent termic, centralele au nevoie de combustibili vom face cateva referiri si la acestia.

» Combustibilii sunt substante care prin procesul arderii dezvolta o cantitate de caldura, care poate fi folosita ca o sursa economica de energie.

» Pentru a satisface aceasta cerinta, un combustibil energetic trebuie sa indeplineasca doua conditii principale si anume: sa se gaseasca in cantitati mari, iar pretul sau de cost raportat la cantitatea de caldura produsa sa fie cat mai redus.

» Dupa starea lor de agregare, combustibilii se pot clasifica in trei categorii si anume: combustibili solizi, lichizi si gazosi.

» La noi in tara principalii combustibili energetici sunt:

  • Combustibilii solizi: lignitul, carbunele brun, lemnul, deseurile combustibile, brichete din rumegus, baloti de baie, coceni, porumb, frunze presate.
  • Combustibili lichizi: combustibil lichid usor (uleiuri in general) si pacura.
  • Combustibili gazosi: gazul natural, gazul de sonda, gazul artificial si de cocserie.

» Principala caracteristica a combustibililor este puterea calorica, care se defineste ca fiind cantitatea de caldura degajata prin arderea completa a unitatii de cantitate din acel combustibil.

» Din arderea unui combustibil rezulta si vapori de apa pentru formarea carora s-a consumat o cantitate de caldura produsa de acel combustibil. Rezulta de aici ca nu intreaga cantitate de caldura poate fi utilizata. In consecinta, un combustibil se caracterizeaza nu numai prin puterea calorifica utila ci si prin puterea calorifica superioara care se defineste ca fiind caldura totala continuta in unitatea de combustibil.

» Puterea calorifica inferioara se determina prin scaderea din puterea calorifica superioara a cantitatii de caldura continuta in vaporii de apa rezultati din procesul arderii si caldura care se pierde odata cu evacuarea gazelor arse, pe cos.

» Va prezentam mai jos cateva puteri calorifice inferioare ale pricipalilor combustibili.

» Un alt element ce contribuie la o buna functionare a unei instalatii termice este transmisia caldurii prin elementele de instalatii.

» Transmisia caldurii in instalatiile de incalzire centrala poate fi descrisa sumar, pornind de la centrala termica, unde caldura produsa in focar prin radiatie si convectie, trece prin conductie prin peretii elementelor de cazan, dupa care se transmite prin convectie fluidul incalzitor, care mai apoi sa fie transportat prin intermediul conductelor catre corpurile de incalzire.

» In radiator caldura este transmisa de agentul termic prin convectie, de unde prin cinductie traverseaza peretii radiatorului pentru a se transmite in incapere prin convectie si intr-o cantitate mai mica prin radiatie.

» Problema principala care se pune la transmisia caldurii prin corpurile de incalzire este aceea de a determina suprafata de incalzire necesara astfel incat temperatura incaperii sa se mentina constanta la o valoare data, in conditiile in care se cunosc pierderile orare de caldura ale incaperii si temperaturile de intrare si iesire ale fluidului care circula prin corpul de incalzire.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de InstalatiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.