Incalzirea prin radiatie – Panouri radiante

panouri radiante incalzire cu infrarosu

Principiul incalzirii cu panouri radiante

» Incalzirea cu panouri radiante se caracterizeaza printr-un transfer eficient al caldurii de la suprafetele de incalzire la mediu incalzit prin radiatie. Suprafetele de emisie ca caldurii se numesc panouri radiante.

» Panourile radiante functioneaza conform principiului natural al incalzirii obiectelor expuse la soare intr-o zi de iarna geroasa. Chiar daca temperatura ambientala externa este scazuta, intr-o zi de iarna cu soare vom observa ca atat noi ca persoane cat si anumite obiecte din jur se vor incalzi chiar daca este frig afara.

» Dupa cum se stie, energia termica a soarelui ne este transmisa sub forma de unde electromagnetice care trec prin atmosfera fara pierderi insemnate. La contactul cu corpul uman, aceasta energie este transformata in caldura. Panourile radiante actioneaza in conformitate cu acest principiu natural.

Incalzirea cu panouri infrarosu

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Principiul de functionare al panourilor radiante este simplu si eficient, panourile primesc energie termica prin consumul de energie electrica si o transmit in camera prin radiatii infrarosii.

» Panourile radiante sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic decat sistemele conventionale de incalzire a aerului. Utilizarea panourilor infrarosu poate reduce consumul de energie cu peste 40%. In mod clar aceasta economie este vizibila la incalzirea incintelor mari. Un alt avantaj al panourilor radiante este faptul ca, caldura radiata este distribuita uniform in intreaga camera si este perceputa foarte bine de utilizator, nefiind o caldura torida si deranjanta.

Eficienta energetica a incalzirii cu panouri radiante

» Atunci cand alegeti un sistem de incalzire, una din cele mai importante aspecte este eficienta energetica a echipamentelor. Economiile potentiale atunci cand se utilizeaza panouri radiante in comparatie cu sistemele de incalzire a aerului sau a apei sunt de circa 40%. In acelasi timp se obtine un nivel ridicat de confort. Costurile energiei depind in mare masura de tipul de sursa de energie folosit pentru functionarea panourilor radiante.

» Aproape trei sferturi din viata noastra o petrecem in cladiri: in casa noastra, in birou, in cladirile de la servici, restaurante, in salile de sport, concerte, etc. Prin urmare este foarte important ca aceste incaperi sa aiba un climat sanatos si confortabil, adica o temperatura optima si o calitate buna a aerului.

» Cat de cald si bine ne este intr-o incapere depinde in mare masura de cat de confortabil percepem acea caldura, iar din studii s-a realizat faptul ca panourile radiante simuleaza perfect efectul de incalzire ca si atunci cand ai sta la soare.

» Iata cateva avantaje ale incalzirii cu panouri cu infrarosu:

  • distributia uniforma a caldurii in camera;
  • timp redus de incalzire;
  • panourile radiante functioneaza fara a crea curenti de aer, ceea ce inseamna ca praful nu se misca prin camera ca in cazul altor sisteme de incalzire traditionale;
  • confortul termic este asigurat si la temperaturi reduse de radiatie;
  • integrarea perfecta in design-ul unei incaperi datorita esteticii panourilor radiante si a faptului ca nu ocupa mult spatiu;
  • reducerea costurilor de intretinere si curatare.

Sursa foto: Pinterest

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.