Fenomene instalatii termice

eficienta energetica

Fenomene si termeni din domeniul instalatiilor termice

» In domeniul instalatiilor termice apar foarte multi termeni si expresii pe care nu le intelegem. Venim in intampinarea voastra prin a va explica acesti termeni pentru a intelege mai usor tehnica de functionare a unei instalatii de incalzire.

» Caldura sau energia termica este cantitatea de energie pe care o contine un corp.

» Caldura se apreciaza prin efectul ei, iar unitatea folosita pentru masurarea ei este Joule [J], care se defineste ca fiind lucrul mecanic efectuat cand punctul de aplicatie al unei forte de 1 Newton se deplaseaza pe directia fortei pe o distanta de 1 metru. Asadar Joule-ul este cantitatea de caldura echivalenta lucrului mecanic efectuat.

» Caldura specifica [c] a unui corp este cantitatea de caldura necesara unui gram din acel corp pentru a-si ridica temperatura cu 1gradC. Caldura specifica se exprima in J/kg sau kcal/kg grd.

» Capacitatea calorica (continutul de caldura) al unui corp este cantitatea de energie calorifica continuta in acel corp.

» Caldura sensibila se defineste ca fiind cantitatea de caldura pe care o absoarbe sau o cedeaza un corp fara a-si schimba starea de agregare si care se manifesta prin variatia temperaturii.

» Caldura latenta se defineste ca fiind acea cantitate de caldura absorbita sau cedata de un corp care la o temperatura constanta isi schimba starea de agregare.

» Dilatarea este fenomenul care se manifesta prin cresterea volumului unui corp ca urmare a variatiei de temperatura produsa prin incalzirea acelui corp. Fenomenul de dilatare se intalneste cel mai des la conductele din material plastic multistrat gen: PE, PEX, PPR.

» Caldura este o forma de energie considerata ca provenind din miscarea particulelor care compun materialul.

» Schimbul de caldura intre corpuri are la baza doua principii fundamentale, si anume:

  • principiul conservarii energiei, conform, caruia, intr-un sistem dat, cantitatea de caldura cedata de unul sau mai multe corpuri este egala cu cantitatea de caldura primita de celelalte corpuri aflate in acelasi sitem;
  • caldura se transmite totdeauna numai de la corpuri cu temperatura mai ridicata la corpuri cu temperaturi mai scazute, schimbul de caldura avand loc pana cand temperaturile tuturor corpurilor din acelasi sistem devin egale intre ele.

» Transmiterea caldurii de la apa calda care circula prin corpurile de incalzire la aerul din interiorul incaperilor sau de la aerul din interiorul incaperilor la aerul exterior prin elementele de constructii se realizeaza in trei moduri: prin conductivitate, prin convectie si prin radiatie.

» Conductivitatea – prin conductivitate se intelege transportul caldurii prin corpuri solide si prin straturi de fluid foarte subtiri. Fluxul de caldura transmis prin conductivitate este proportional cu suprafata de schimb de caldura, cu timpul si cu diferenta dintre temperaturile celor doua suprafete ale corpului solid respectiv.

» Daca particulele unui fluid (apa sau aer) se misca de-a lungul unui perete solid, ele primesc caldura de la perete daca peretele este mai cald, iar daca peretele este mai rece atunci fluidul ii cedeaza caldura. In cursul acestui fenomen, particulele transporta caldura si schimbul de caldura respectiv se numeste convectie.

» Convectia – poate fi libera sau naturala, daca schimbul de caldura are loc din cauza diferentelor de densitati provocate de diferentele de temperaturi ale particulelor, sau fortate, daca miscarea fluidului este realizata prin mijloace mecanice (pompe, ventilatoare).

» Radiatia – Schimbul de caldura prin radiatie se realizeaza datorita energiei radiante emise sub forma de unde electromagnetice de corpurile cu temperatura ridicata si absorbita de suprafetele corpurilor cu temperatura mai scazuta.

» Conductivitatea termica este un parametru fizic al materialelor si caracterizeaza proprietatea lor de a conduce caldura (permeabilitatea termica); de aceea materialele cu proprietati termoizolante (vata minerala, polistiren) au un coeficient de conductivitate termica mai mic decat celelalte materiale.

» Trecerea caldurii de la suprafata exterioara a unui perete catre mediul inconjurator, ca si trecerea caldurii de la mediul inconjurator la suprafata peretelui se evidentiaza cu ajutorul coeficientului de transfer termic prin convectie.

» Coeficientul de transfer termic reprezinta cantitatea de caldura transmisa de o suprafata egala cu 1mp, in timp de 1ora, la o diferenta de temperatura de un grad intre suprafata si mediul inconjurator.

» Valoarea coeficientului de transfer termic prin convectie depinde de felul cum este tratata suprafata peretelui si de viteza, temperatura si continutul de apa al aerului.

» Daca doua incaperi cu temperaturi diferite sunt despartite de un perete, schimbul de caldura se produce prin peretele despartitor de la incaperea cu temperatura mai ridicata catre incaperea cu temperatura mai scazuta. Fenomenul incepe cu transmisia caldurii de la aerul cald al incaperii catre suprafata interioara a peretelui, apoi de la aceasta suprafata, prin conductivitate, caldura traverseaza peretele, trece pe cealalta suprafata a peretelui de unde se transmite la aerul din incaperea cu temperatura mai scazuta.

» Cantitatea de caldura transmisa in acest mod, timp de o ora, este proprotionala cu suprafata peretelui si cu diferenta de temperatura dintre perete si mediul ambiant.

 Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.