Cum sa plantezi si sa cresti bujori?

bujori plantare

La mijlocul lunii mai, una dintre cele mai frumoase plante din gradinile noastre, bujorul, incepe sa infloreasca. Aceasta planta nu necesita multa ingrijire, ci doar material de plantat bun si plantare adecvata.

Culorile bujorilor sunt cele mai diverse: de la alb si toate nuantele de roz pana la maro. In ultimii ani, crescatorii au creat bujori cu flori galbene de diferite nuante si chiar cu doua – trei culori.

Plantarea bujorilor

Banner Ford husa cheie auto webp

Bujorilor nu le plac transplantarile, asa ca inainte de a-i cumpara, trebuie sa alegeti un loc potrivit, mai ales ca vor creste acolo timp de multi ani (pana la 30 de ani). Florile trebuie sa fie plantate in august.

Bujorul nu poate fi plantat langa pereti si copaci mari, distanta de la acestia trebuie sa fie de cel putin doi metri.

Plantele pot fi plasate la o distanta de 80 cm una de celalalta. Pregatiti gaurile de plantare din timp. Ar trebui sa aiba dimensiunea de 50x50x50 cm si chiar mai bine – 80x80x80 cm.

Uda bine solul cu o seara inainte de plantare. Faceti o movila mica de pamant bun in centrul gaurii si umeziti-o. Pe movila oblic (la un unghi de 45 °), asezati diviziunea cu mugurele de crestere in sus (este situat chiar la baza viitoarei tulpini).

Dupa aceea, umpleti treptat gaura (sau turnati o movila deasupra). Mugurele de crestere ar trebui sa fie de 4 cm in pamant, daca este mai sus, cu siguranta va ingheta, iar daca este mai adanc, va putrezi.

Dupa plantare, bujorul are nevoie de udare regulata. Asigurati-va ca mugurele de crestere nu este expus. Daca se intampla acest lucru, atunci trebuie sa adaugati mai mult pamant.

Toamna, locul ar trebui sa fie mulcit cu turba si apoi acoperit cu ramuri de molid.

La inceputul lunii mai, ramurile de molid ar trebui indepartate, dar locul nu trebuie desfacut pana la aparitia mugurilor de bujor roz. De indata ce apar, trebuie pulverizate imediat cu solutie impotriva putregaiul rizomului.

Tufisurile incep de obicei sa infloreasca in al treilea si chiar al patrulea an dupa plantare (apropo, si dupa transplantare).

Bujorii timpurii infloresc mai intai. De obicei au flori mari dense pe tulpini scurte, dar fara aroma. Apoi, alternativ, la fiecare 5-7 zile, incep sa infloreasca cei mediu-timpurii, mediu, mediu-tarzivi si, in final, bujorii tarzii, care au o aroma delicioasa. Puteti alege soiuri astfel incat inflorirea sa dureze doua luni.

In timpul infloririi, bujorii trebuie fertilizati cu potasiu si fosfor, deoarece inflorirea epuizeaza foarte mult rizomul.

Nu hraniti niciodata bujorii, ca toate celelalte plante, cu ingrasaminte care contin azot in timp ce exista o amenintare de inghet, deoarece acest element reduce semnificativ rezistenta la inghet a plantelor.

Bujorii in timpul infloririi

Odata cu inceputul infloririi bujorilor, este necesar sa se puna suporturi sub ele. Florile lor grele, mai ales dupa ploaie, se apleaca pana la pamant, iar tufisul isi pierde efectul decorativ.

Daca in timpul primei infloriri apar 2-3 muguri, atunci puteti lasa doar unul pentru ca tuberculul sa nu se epuizeze. In viitor, monitorizati numarul de flori in functie de starea tufisului.

Cati muguri ar trebui sa fie pe o planta? Daca tufa este tanara si puternica, atunci aproximativ 10-12 flori. Daca tufa este foarte puternica si are 6-8 ani, atunci pot fi lasate douazeci de flori si chiar mai multe.

Starea plantei poate fi determinata de frunze. Daca sunt aprinse, de un verde stralucitor, atunci tufa este sanatoasa. Daca incep sa se estompeze, atunci bujorul incepe sa slabeasca. In acest caz, numarul de flori trebuie sa fie puternic limitat.

Orice planta isi cheltuieste toata puterea pentru inflorire si formarea semintelor, asa ca pastaile de seminte nu trebuie lasate sa se formeze. De indata ce floarea se estompeaza, trebuie sa fie rupta imediat.

Dupa inflorire, planta trebuie udata cu preparate care contin cupru direct peste frunzis.

La sfarsitul toamnei, cand frunzisul s-a ofilit, trebuie adaugat compost sau gunoi de grajd putrezit in jurul perimetrului coroanei plantei. Acest lucru va fi suficient pentru o inflorire frumoasa anul viitor.

Toamna, frunzisul poate fi lasat netaiat daca este sanatos. Frunzele se vor ofili de la inghet si vor acoperi rizomul. Toarna doar o galeata de turba sau pamant in centrul tufisului la sfarsitul toamnei. Daca exista urme de boli pe frunze, atunci ar trebui tratate vara si indepartate toamna.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*