Petunia este un gen reprezentat de subarbusti si plante perene erbacee. Acest gen apartine familiei Solanaceae. In salbaticie, o astfel de planta poate fi gasita in tropicele din Argentina, Uruguay, Brazilia, Bolivia si Paraguay. Numele acestui gen provine de la cuvantul brazilian „petun” care se traduce prin „tutun”. Cert este ca tutunul si petunia sunt plante inrudite.
Petunia este atractiva prin faptul ca inflorirea sa luxurianta dureaza tot sezonul, in timp ce florile sunt relativ mari, colorate si foarte frumoase. De asemenea, aceasta planta se potriveste bine cu alte flori cultivate in gradina, de exemplu, cu begonia sau pelargonium. Petunia ampeloasa in compozitii suspendate arata foarte impresionant, mai ales constand din varietati de culori diferite. De asemenea, aceasta planta este foarte populara, deoarece chiar si un gradinar fara experienta o poate creste.
Desciere
- Plantare. Semanatul rasadurilor la sfarsitul lunii februarie sau in a doua jumatate a lunii martie, plantarea in pamant – in a doua jumatate a lunii mai.
- Inflorire. Se planteaza petunia deja inflorita. Inflorirea poate dura pana la inghet.
- Iluminare. Lumina puternica a soarelui.
- Solul. Soluri fertile, nisipoase sau lutoase fertilizate cu compost sau humus.
- Udare. La radacina pe timp de seceta.
- Ingrasaminte. Ingrasamintele incep sa fie aplicate la o saptamana dupa plantare cu o frecventa de o data la 10 zile. Opriti hranirea in august.
- Reproducere. Prin seminte si butasi.
- Daunatori. Afide, acarieni si melci.
- Boli. Cloroza, putregaiul cenusiu, piciorul negru.
Caracteristici Petunia
Forma petuniei este stufoasa. In inaltime, o astfel de floare poate ajunge la 0,15–0,7 m, lastarii ei dens ramificati pot fi erecti sau taratori. Placile intregi de frunze ovale aranjate alternativ in lungime ajung la 5-12 centimetri. Pe suprafata frunzisului si a lastarilor exista pubescenta. Florile simple in forma de palnie sunt situate pe pedunculi scurti, pot fi neregulate sau regulate, terminale sau axilare, duble sau simple, exista si franjuri. Florile pot fi mov, roz, albastre, rosu pal, alb si violet, cu o chenar, o stea albicioasa, un halou sau vene inchise. Fructul – o cutie de bivalve care contine seminte.
Pe balcoane si parcele de gradina sunt cultivate soiuri de petunia de gradina (hibrida), care au fost crescute folosind specii salbatice de petunia axilara si petunia violeta. Inflorirea incepe in iulie si se termina cu aparitia inghetului. Petunia perena este intotdeauna cultivata ca planta anuala.
Plantare
La plantarea rasadurilor inflorite, inflorirea unei astfel de petunie va dura pana in noiembrie. Deoarece aceste flori sunt cel mai adesea joase, ele sunt plantate de-a lungul marginii patului de flori. Florile din ghivece trebuie mai intai udate foarte abundent, apoi sunt scoase impreuna cu un bulgare de pamant si plantate intr-o gaura pregatita. Lasati intre plante de la 0,3 la 0,4 m de spatiu liber. Florile plantate trebuie udate. Dupa o zi, suprafata locului este acoperita cu un strat de mulci.
Ingrijirea petuniei in gradina
Cultivarea unei petunii nu este prea dificila, dar inainte de a incepe sa o plantati, trebuie sa invatati toate regulile si caracteristicile ingrijirii unei astfel de plante. Petunia este toleranta la seceta, dar trebuie udata in lunile fierbinti de vara. Trebuie remarcat faptul ca soiurile cu flori mici sunt mai putin solicitante la udare in comparatie cu cele cu flori mari. Apa in timpul irigatiei trebuie turnata sub radacina, altfel florile foarte delicate ale plantei pot fi ranite. Dupa ce petunia este udata, a doua zi este necesar sa slabiti suprafata sitului, indepartand in acelasi timp toate buruienile.
Daca doriti ca inflorirea sa fie lunga si cat mai eficienta, hraniti sistematic aceasta planta. Prima hranire a petuniilor se efectueaza la 7 zile dupa plantare in sol deschis. Apoi, pansamentul superior se efectueaza la o saptamana si jumatate pana in august, folosind ingrasamant complex pentru aceasta, care contine o cantitate mare de potasiu.
Boli si daunatori
Daca, la cresterea unei petunii, sunt respectate toate regulile tehnologiei agricole, atunci nu se va imbolnavi niciodata, iar insectele daunatoare nu se vor instala pe ea. Daca planta nu este ingrijita in mod corespunzator, uneori se imbolnaveste. Pentru a combate bolile, trebuie sa utilizati instrumente special concepute pentru aceasta. Cu toate acestea, este mai bine sa preveniti dezvoltarea bolilor, ingrijind planta corespunzator. De asemenea, aceasta planta poate fi afectata de boli virale, care astazi sunt considerate incurabile.
Afidele, tripsul, acarienii si melcii se pot depune pe petunii. Pentru a scapa de ele, ar trebui sa utilizati si medicamente special concepute pentru aceasta.
Comentarii recente