Cum se consolideaza o fundatie-Metoda 3

Cum consolidam fundatia prin largirea bazei fundatiei existente prin grinzi de beton armat asezate partial sub ea?

» Consolidarea fundatiei prin largirea bazei fun­datiei existente prin grinzi de beton armat, asezate partial sub ea, are aceeasi destinatie si aceleasi mo­tivari cauzale ca si consolidarile prezentate anterior. Ca si in situatiile precedente, consolidarea fundatiei trebuie privita ca o problema complexa, cu aspecte individualizate, si cu rezolvari de la caz la caz.

» Alegerea acestei solutii de consolidare, sau a alteia, trebuie sa aiba ca justificare asigurarea ca este solutia cea mai sigura, din cele luate in consi­derare, si ca ofera posibilitati de executie mai putin costisitoare ca alte solutii posibile. De asemenea, la alegerea solutiei de consolidare, trebuie sa se tina seama de dotarea, de posibilitatile si de experienta constructorilor la executarea acestui gen de lucrari.

» Ca si in cazurile precedente, lucrarile de conso­lidare trebuie indeaproape supravegheate, atat de proiectant, cat si de personalul tehnic competent al santierului sau al intreprinderii de constructii care executa lucrarea. Toate consideratiile facute in legatură cu consolidarile precedente, sau cu cea care urmeaza, sunt valabile si in cazul de fata.

Ce materiale se folosesc la consolidarea fundatiei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Pentru realizarea grinzilor noi ale consolidarii, se foloseste beton armat C8/10. Armatura grinzilor noi de beton armat va fi din bare de otel-beton OB37 sau PC52, iar tirantii metalici din grinzile noi de beton armat se fac din bare de otel-beton OB37. Betonul de egalizare va fi C6/7.5.

Dimensionare si tehnologii de executie a consolidarilor

» La realizarea consolidarii se va tine seama de toate conditiile care se cer satisfacute de catre toate fundatiile. Indicatiile specifice constructive se refera la dimensiunile grinzilor noi de beton armat. In cazul in care alte criterii nu justifica dimensiuni mai mari, inaltimea talpilor, cat si a inimilor grinzilor de beton armat, peste inaltimea talpilor, va fi de cel putin 30 cm. Tot de minimum 30 cm va fi si latimea inimilor grinzilor, cat si latimea cu care talpa depaseste, de o parte si de alta, latimea inimii grinzii de beton armat. Aceasta este de altfel si latimea minima pe care fundatia existenta sprijina pe grinzile noi de beton armat. Armatura noilor grinzi va avea  Ø≥10 mm. Tirantii metalici vor avea de ase­menea  Ø≥10 mm. Grosimea stratului de beton de egalizare va fi de 5-10 cm.

» Consolidarea fundatiei prin largirea bazei fun­datiei existente prin grinzi de beton armat, asezate partial sub ea, se realizeaza in urmatoarele faze de executie:

  • dezvelirea fundatiei existente, care trebuie consolidata, pana la nivelul ei inferior, si lateral pe inca 35-40 cm mai adanc, si pe o latime superioara vechii sapaturi cu inca 60 cm de fiecare parte a fundatiei existente, sau mai mult, in functie de dimensiunile noilor grinzi de beton armat;
  • in­departarea pe zone alternative, sprijinite corespun­zator, a pamantului de sub fundatia existenta, pe o grosime de 35-40 cm;
  • turnarea si nivelarea la orizontala a betonului de egalizare, in portiunile dez­golite sub talpa fundatiei existente;
  • asezarea, in zo­nele dezgolite sub talpa fundatiei, a armaturii talpii si a tirantilor metalici, pe betonul de egalizare si ridicarea lor pe purici pentru obtinerea stratului de beton de acoperire a armaturii;
  • spituirea suprafe­telor laterale ale fundatiei existente si a celei orizon­tale pentru a le face cat mai rugoase;
  • curatirea de praf si udarea lor;
  • executarea cofrajelor pentru peretii laterali ai grinzilor noi de beton armat;
  • tur­narea in straturi a betonului nou si compactarea fiecarui strat;
  • decofrarea;
  • executarea umpluturii compactate peste fundatia existenta si grinzile noi, intre elementul portant vertical si peretii noii sapaturi.

Sursa articol: Scribd – Radu Papae Detalii Tehnologice Pentru Constructii

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.