Cum vopsim tigla metalica de pe acoperisul casei?

Reconditionarea cu vopsea a tablei de pe acoperis: o metoda economica de reamenajare exterioara

» In ultimii 15 ani majoritatea proprietarilor de case si-au inlocuit tabla clasica de pe casa cu tigla metalica sau tabla cutata. In euforia de la inceputul acestei industrii au aparut si producatori “de cartier”, cum s-ar zice, care cumparau tabla lisa si o ambutisau in propriile garaje sau hale, nereusind sa pastreze si sa asigure calitatea materialelor ca o fabrica de top bine tehnologizata.

» Pentru cei care au cumparat acest tip de tigla metalica, mult mai ieftina si accesibila, au inceput sa apara probleme, cum ar fi: decolorarea tiglei si chiar si aparitia petelor de rugina pe suprafata tiglei metalice. Solutiile pentru rezolvarea acestei probleme ar fi: schimbarea tablei de pe acoperis (o varianta costisitoare) sau vopsirea acesteia (o varianta ieftina si viabila).

vopsire tabla acoperis pret

» Daca ai in plan sa schimbi aspectul acoperisului si ti-ai propus sa te incadrezi intr-un buget care sa acopere mai multe lucrari de amenajari, atunci vopsirea acoperisului reprezinta o alternativa convenabila, atat din punct de vedere al costurilor, cat si al timpului de lucru, spre deosebire de inlocuirea acestuia.

» La prima vedere ar parea ca oricarui tip acoperis metalic i se poate aplica acelasi proces de vopsire. Aceasta este insa, prima greseala pe care trebuie sa o evitam. Nu orice suprafata metalica se comporta la fel, de aceea trebuie sa tinem cont de materialele folosite si de tratamentele aplicate produsului din care este confectionat acoperisul.

» Incepem procesul de vopsire cu pregatirea suprafetei. Primul pas in vederea obtinerii unui rezultat conform asteptarilor il reprezinta indepartarea urmelor de coroziune de pe suprafata acoperisului. Avem la indemana solutiile din comert destinate indepartarii ruginei, care utilizate impreuna cu procedurile mecanice de curatare (razuire, slefuire, periere), fac fata cu brio etapei de pregatire a suprafetei acoperisului.

» Cel mai utilizat tip de invelis pentru acoperisuri este tigla metalica. Avantajul acesteia consta in faptul ca exercita o presiune redusa asupra suprafetei pe care este pozitionata, se monteaza usor si creeaza un efect estetic placut.

» Acoperisul din tigla metalica se va curata cel mai bine utilizand o perie moale si un echipament de curatare cu apa sub presiune, iar pentru a curata zonele incarcate cu reziduuri putem folosi detergenti ecologici. Lasam detergentul sa actioneze timp de cateva minute dupa care, utilizand acelasi aparat de curatare sub presiune, vom clati acoperisul. Clatirea trebuie efectuata dinspre varf spre jgheaburi pentru a nu permite murdariei sa se depoziteze pe muchiile acoperisului.

spalare tabla acoperis

» Detergentii pe baza de alcool utilizati in exces, pot dauna suprafetei metalice, de aceea procesul de mai sus este suficient pentru a curata acoperisul. Ulterior, vom degresa suprafata utilizand un degresant tip spray, pentru a putea patrunde cu usurinta in cutele acoperisului.

» Spre deosebire de tigla metalica, tabla faltuita va trebui pregatita cu ceva mai multa atentie. Este indicat sa utilizam smirghel de diferite granulatii si un produs pe baza de benzina sau diluant pentru a degresa si curata suprafata.

» Pentru a proteja suprafata metalica, mai ales avand in vedere ca acoperisul este o suprafata expusa factorilor de mediu, vom aplica un strat de grund. Acesta asigura cresterea aderentei vopselei, ofera protectie suplimentara impotriva intemperiilor și protejeaza suprafata metalica de aparitia ruginei.

» Pasul urmator il reprezinta alegerea procedeului de vopsire si a materialelor. Este foarte important sa alegem o vopsea speciala pentru suprafete metalice, intrucat are proprietati superioare unei vopsele obisnuite, asigura o durata indelungata a aspectului acoperisului si nu isi modifica proprietatile sub actiunea factorilor corozivi.

» De asemenea, este important sa alegem o vopsea cu proprietati elastice, care face fata proceselor de dilatare si contractie, sub efectul factorilor de mediu.

» Inainte de a incepe procesul de vopsire va trebui sa acordam minimum de atentie specificatiilor tehnice ale produselor pe care le vom utiliza, pentru a ne asigura de compatibilitatea bazelor si a solventilor utilizati. De preferat este sa alegem solutia de grunduire si vopseaua de la acelasi producator si de asemenea, sa alegem un diluant compatibil. Nerespectarea timpului de uscare a grundului poate duce la amestecarea acestuia cu vopseaua, situatie in care intregul proces este compromis. Este indicat sa urmarim timpii de uscare specificati in fisa tehnica, pentru a ne asigura ca parcurgem corect fiecare etapa a procesului de vopsire.

vopsire tigla metalica pret

» Un sfat de luat in calcul daca v-ati propus sa faceti mici economii: alegerea unui grund de calitate superioara este mai importanta decat alegerea vopselei! Pe langa rolul sau protector impotriva coroziunii, grundul contribuie la nivelarea suprafetelor si se comporta ca un adjuvant al stratului final, optimizand proprietatile vopselei.

» In ceea ce priveste modul de aplicare a vopselei, putem opta pentru metodele clasice, precum utilizarea unei pensule sau a unei role, sau putem alege metoda pulverizării la rece, cu pistol. Principala diferenta intre cele trei metode consta in timpul de aplicare necesar acoperirii suprafetei.

» Aplicarea vopselei cu pensula sau cu ajutorul rolei dureaza mai mult, iar un alt dezavantaj il reprezinta faptul ca distributia vopselei este mai dificil de controlat, spre deosebire de vopsirea prin pulverizare, care asigura o distributie uniforma.

vopsea tabla pret

» De asemenea, atunci cand cantitatea de vopsea de pe pensula este prea mare, in urma aplicarii se pot observa dungi paralele, reprezentand urmele lasate de pensula. De cealalta parte, utilizarea pistolului de pulverizat asigura intrepatrunderea particulelor, astfel incat statul aplicat va avea o grosime constanta, rezultatul fiind o suprafata acoperita uniform. Cu toate acestea, daca optam pentru metoda vopsirii cu pistol, va trebui sa acordam atentie distantei de pulverizare. Va trebui sa respectam distanta recomandata pentru a evita risipa de material si ingrosarea inutila a suprafetei.

» Desi pistolul de vopsit permite acoperirea suprafetei intr-un timp mai scurt, din punct de vedere al calitatii rezultatului final si prin aplicarea vopselei cu pensula sau rola, putem obtine acelasi rezultat, daca ne inarmam cu rabdare si atentie.

cum sa vopsesc tabla de pe casa

» Este suficient sa aplicam un singur strat de vopsea, insa daca dupa primul strat grundul nu a fost acoperit in totalitate, vom astepta sa se usuce primul strat după care putem aplica si cel de-al doilea strat. Este de asemenea recomandat sa efectuam aceste procese la sfarsitul sezonului de vara-inceput de toamna, cand temperaturile sunt potrivite, intrucat atat caldura excesiva, cat si frigul actioneaza asupra substantelor utilizate in procesul de vopsire.

» Vopsirea acoperisurilor metalice este, asadar, un proces usor de realizat, iar pentru rezultate surprinzatoare trebuie doar daca acordam atentie etapei de pregatire a suprafetei si alegem produse de calitate.

reconditionare tabla casa

Sursa Foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

3 Comments

  1. Buna ziua ,ce vopsea i mi recomandati pentru un acoperis din tabla zincata lucrata manual de 50 ani care a tot fost vopsita cu vopsea pe baza de aluminiu,,,, a aparut rugina nu foarte pronuntata si as vrea ceva care sa mearga peste fara sa mai curatam in prealabil pentru 10 15 ani …..multumesc.

  2. Îmi puteți spune vă rog ce temperaturi sunt potrivite pt vopsirea unui acoperiș,gard etc
    Aș vrea să vopsea tabla pe acoperiș în Aprilie
    Ce mă sfătuiți? Mulțumesc anticipat pt răspuns

  3. am un acoperiș de tigla metalica tip Lindab și, dupa14 ani au apărut zone cu rugina. ce vopsea și grund ne recomandați?

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*