Gradina de langa casa ta

De ce este important sa avem o gradina langa casa?

» Din timpurile cele mai indepartate oamenii au cautat sa aiba cat mai aproape de adapostul lor plantele care le asigurau hrana. Deoarece fructele se puteau consuma crude sau coapte la soare, fara o alta pregatire, pomii au fost cele dintai plante care au fost cultivate in jurul locuintelor.

» Rezulta deci ca, cultivarea pomilor isi are inceputurile sale in jurul locuintelor, in apropierea omului, care cu priceperea sa a cautat sa le imbunatateasca mereu calitatea.

» Daca in vremurile stravechi fructele erau socotite ca alimente de prima necesitate, astazi, lor li se atribuie un rol si mai mare – acela de a asigura corpului omenesc o buna dezvoltare, de regulator al functiilor organice si de a contribui la mentinerea sanatatii organismului omenesc.

» De aici rezulta ca pe viitor trebuie sa dam o atentie si mai mare culturii pomilor.

» Daca plantatiile pomicole mari, de tip livada, au ca scop principal producerea de fructe-marfa pentru piata, pentru industria alimentara si pentru export, pomii din gradinile de langa casa au ca scop principal satisfacerea nevoilor de consum ale familiei cu fructe cat mai variate si pe timp cat mai indelungat, pe cat posibil pe intregul an.

» Gradina din jurul casei mai are ca scop si producerea legumelor strict necesare nevoilor de consum ale familiei, precum si a florilor si cresterea arbustilor decorativi pentru infrumusetarea locuintei.

» Cultivarea plantelor in gradinile de langa casa constituie o necesitate organica pentru odihna mentala in orele libere a tuturor celor ce lucreaza in fabrici, companii, laboratoare, birouri si pentru copiii si batranii antrenati sa lucreze in mijlocul naturii.

» Merita de asemenea sa fie subliniat si rolul cultural-educativ al gradinilor de langa casa pentru acei ce le cultiva. Prin faptul ca cer cunostinte speciale, perseverenta si atentie in executarea lucrarilor, aceste gradini sunt adevarate scoli pentru masele largi de cultivatori.

Importanta plantelor

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Plantele din jurul caselor si in special pomii, nu numai ca dau produse importante pentru hrana, nu numai ca infrumuseteaza satele si orasele, dar opresc si vanturile care aduc praful in case, regleaza actiunea temperaturilor ridicate in timpul verii, ajuta la imbogatirea aerului cu oxigen si ne apara de furia viscolului in timpul iernii.

» Prin fructele si legumele ce le produc, gradinile de langa casa aduc belsug si indestularea familiei, nu numai prin faptul ca o scuteste de cheltuieli si de drumuri obositoare pana la piata sau supermarket-uri, ci din contra, atunci cand in unele gradini se obtin mai multe produse decat nevoile de consum ale familiei, vanzarea produsului poate aduce si importante venituri banesti.

» Datorita asezarii gradinii in jurul locuintei, lucrarile de ingrijire a culturilor se fac mai bine si mai usor. Semanatul se executa la timp, prasitul ori de cate ori este nevoie, tratamentul contra daunatorilor se face mai usor, iar fructele si legumele se recolteaza proaspete cand au cea mai mare valoare alimentara, lucru greu de realizat cand aprovizionarea se face din piata.

Cresterea numarului de locuinte cu gradina

» In tara noastra se desfasoara o larga constructie de locuinte. Apar noi cartiere si complexe rezidentiale in care se regasesc mii de case. Datorita cresterii bunastarii populatiei, o mare amploare au luat constructiile de locuinte la tara, in mediul rural.

» Este si natural ca fiecare cetatean al tarii sa vrea sa-si infrumuseteze locuinta lui cu plante frumoase si folositoare. Populatia isi da tot mai mult seama ca modul cum au folosit si cum unii mai continua sa foloseasca terenul de langa casa nu mai corespunde cerintelor actuale.

» Din aceste gradini trebuie inlaturati salcamii, corcodusii, prunii nealtoiti si alti pomi salbatici. In locul lor trebuie sa se planteze pomi si arbusti fructiferi de mare valoare economica si importanta deosebita pentru o alimentatie sanatoasa.

Plantarea pomilor

» Pentru a planta in gradina plante si pomi de calitate, va sugeram sa le achizitionati din centre tip pepiniera acreditate si certificate din punct de vedere al calitatii.

» Tot pentru plantare si ingrijire veti mai avea nevoie si de niste scule, gen: halrlete, sape, sapaligi, foarfeci, fierastraie, coase si bricege, precum si diferite materiale ca: var, piatra vanata, pucioasa, ingrasaminte chimice, seminte selectionate de legume si flori.

» Deoarece inventarul de stropit si prafuit necesita cheltuieli de investiţii prea mari, iar manuirea pompelor si pregatirea solutiilor pentru combaterea bolilor si daunatorilor pomilor si celorlalte plante din gradina, necesita cunostinte tehnice speciale si pentru a evita accidente periculoase prin folosirea fara pricepere a solutiilor foarte otravitoare pentru oameni, animale, pasari si albine, este recomandat ca aceste lucrari sa fie executate de niste persoane instruite pentru aceasta si sub indrumarea specialistilor in domeniu.

» Mentionam ca aceste lucrari le puteti executa si voi dar mai intai cereti niste instructiuni de folosire si aplicare si impreuna cu multa grija si cu o protectie buna veti reusi cu siguranta.

» Cu putina stradanie, fiecare gospodar poate sa-si faca in jurul casei o mica gradina cu pomi, arbusti fructiferi, legume, plante decorative si flori, pentru a indestula familia cu fructe si legume proaspete, cu compoturi, dulceturi, marmelada, poame uscate, conserve si pentru a face mai atragatoare curtea si locuinta.

Bibliografie: Suport curs Facultate Agronomie

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.