Gerbera – Cum se ingrijeste Gerbera?

Ingrijire gerbera

Ingrijire Gerbera

» Aceasta planta, uimitor de frumoasa, a sosit in Europa de pe tarmurile Africii de Sud. Gerbera este modesta, dar fiind ingrijita corespunzator va aprecia si recompensa proprietarul cu o inflorire luxurianta si de lunga durata. 

» Pentru dezvoltarea activa si inflorirea gerberei, este necesara o ingrijire speciala. Pentru ca floarea sa se simta bine  in casa, este necesar sa se asigure un anumit loc pentru planta, temperatura si umiditatea aerului, udarea, hranirea si compozitia solului.

Gerbera in ghiveci

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Gerbera este o floare termofila si are nevoie de lumina indirecta. Lumina directa poate arde frunzele.

» Jaluzelele vor ajuta la protejarea plantei de radiatiile ultraviolete directe. In ceea ce priveste partea de nord, ghivecele de flori ar trebui sa fie iluminate suplimentar cu lampi fluorescente.

Iluminare gerbera

» Gerbera iubeste aerul proaspat si nu se teme de curent. Vara, o puteti scoate pe balcon sau puteti organiza ventilatia sistematica a camerei. Pentru ca planta sa infloreasca mai mult timp, trebuie sa efectuati iluminarea de la 8.00 la 20.00.

» Temperatura optima a aerului pentru gerbera in perioada de primavara-vara va fi de 20-24ºC, iar iarna – 16-20ºC. In timpul perioadei de inflorire, este necesar sa se evite schimbarile bruste de temperatura si sa se asigure ca aerul nu se raceste sub 20 °C.

Important! Cand temperatura scade la 12 grade, floarea se trece in stare de repaus, in care toate procesele de crestere incetinesc si inflorirea devine imposibila pana la trezire.

Udare gerbera

» Este necesar sa udati planta numai dupa ce stratul superior al solului s-a uscat. Excesul de umiditate poate provoca un focar de boala fungica.

» Vara si primavara, planta trebuie udata, nu mai mult de doua ori pe saptamana. In perioada de toamna-iarna – nu mai mult de o data la doua saptamani.

Fertilizare

» Pentru nutritie suplimentara, la gerbere se foloseste un ingrasamant complex pentru plantele de interior cu flori.

Important! La pregatirea solutiei, concentratia de ingrasaminte minerale trebuie redusa la jumatate din recomandarea indicata pe ambalaj. 

» Gerbera nu se fertilizeaza iarna.

Cum sa ai grija de gerbera de camera dupa cumparare?

» Imediat dupa cumparare, floarea trebuie pastrata la intuneric, in camera, timp de 2-3 zile, astfel incat sa se adapteze. Apoi poate fi asezata pe un pervaz bine luminat fara lumina directa a soarelui.

» Planta este de obicei transferata in alt ghiveci la 2-3 saptamani de la cumparare. Nu este necesar sa se aplice ingrasamant inainte de transfer, deoarece floarea se vinde in turba saturata cu diversi aditivi. 

Important! Daca dupa cumparare planta s-a ofilit, atunci este mai bine sa o mutati in urmatoarele zile, examinand in acelasi timp radacinile florii. Partile proaste si putrezite trebuie taiate si presarate cu carbune activat.

Inflorire

» Inflorirea plantei depinde direct de microclimatul camerei si de iluminat. Pentru ca inflorirea sa se produca la timp, trebuie sa cunoasteti modul de crestere a florilor:

  • in timpul iernii, planta intra intr-o faza inactiva;
  • cand este iluminata timp de 11-12 ore pe zi primavara si vara, gerbera creste in masa verde;
  • din august pana in noiembrie, planta se afla in faza de inflorire.

» In timpul infloririi mugurilor, este necesar sa fertilizati gerbera cu o solutie cu continut ridicat de potasiu. Dupa 3-4 ani de crestere activa, inflorirea scade semnificativ, iar tufisurile sunt inlocuite de plante tinere. 

» Unii gradinari provoaca in mod artificial inflorirea culturilor in timpul iernii, marind durata orelor de zi. In astfel de conditii, gerbera se epuizeaza rapid si creste nu mai mult de doi ani.

Important! Dupa ce florile se ofilesc, trebuie sa le rupeti complet de la pamant. Acest lucru va impiedica putrezirea si va declansa o noua crestere.

» In timpul perioadei de inflorire, nu ar trebui permisa o diferenta mare intre temperaturile nocturne si cele diurne.

Gerbera inmultire

» Inmultirea plantelor se poate face in mai multe moduri:

» Diviziunea tufisului (metoda vegetativa). Florile cu o varsta de cel putin 3 ani sunt potrivite pentru procedura. Impartirea se efectueaza primavara prin taierea florii cu un cutit ascutit, in mai multe parti. Fiecare parte trebuie sa aiba cel putin trei puncte de crestere.

» Inmultirea prin butasi. Pentru a face acest lucru, o mica parte a rizomului, impreuna cu mai multe frunze, este separata si transferata in sol umed.

» Prin seminte. Semintele sunt semanate primavara in sol. Dupa formarea a cinci placi de frunze, plantele sunt plantate in ghivece.

Pret Seminte Gerbera!

Ingrijire gerbera in apartament: posibile probleme

» Uneori apare o astfel de problema ca ofilirea frunzelor. Acest lucru se intampla din urmatoarele motive:

» Lipsa umezelii. In acest caz, este pur si simplu necesar sa udam floarea, daca frunzele se indreapta, atunci planta nu avea suficient lichid.

» Exces de umiditate. Aceasta problema poate aparea atunci cand planta este transferata intr-un recipient nou si duce la acidificarea solului si la procese de descompunere.

» Prezenta turbei in amestecul de sol. Turba preia umezeala din sol si nu o da plantei.

» Frunzele se pot estompa pe masura ce floarea creste. Acest lucru se intampla in cazul iluminarii excesive. Pentru a evita problema, trebuie sa umbriti planta de razele soarelui la amiaza. 

De ce frunzele gerberei se ingalbenesc?

» Cand frunzele se ingalbenesc si cad, aceasta indica putrezirea sistemului radicular din cauza udarii sau umiditatii excesive. Pentru a salva planta, trebuie sa uscati solul si sa-l udati moderat. Daca acest lucru nu rezolva problema, atunci floarea trebuie mutata in alt ghiveci prin indepartarea radacinilor putrezite.

» Ingalbenirea frunzelor poate aparea si in urmatoarele cazuri:

  • lipsa iluminarii in camera;
  • aer uscat;
  • uscarea excesiva a solului;
  • nerespectarea regulilor de pulverizare;
  • udarea cu apa rece.

» Sub rezerva conditiilor adecvate de pastrare, problemele pot fi evitate si, daca au aparut deja, ingrijirea plantei poate fi ajustata.

» Astfel, gerbera in ghiveci necesita ingrijiri speciale, dar nu complicate. Principalul lucru este sa respectati regimul de temperatura, umiditatea solului si a aerului, sa monitorizati iluminarea si sa alimentati periodic planta. Si ea va va incanta cu flori bogate, de mai multe ori pe an.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.