Incalzirea cu apa geotermala

incalzirea cu pompe de caldura

Sisteme de incalzire cu apa geotermala

» Comunitatea mondiala consuma o cantitate incredibila de energie. Arderea combustibililor fosili este sursa principala de emisii de gaze cu efect de sera. Cautarea surselor de energie fiabile si regenerabile este cheia pentru un viitor fericit, iar energia geotermala este una dintre acestea.

» Semnificatia termenului geotermal provine din cuvintele grecesti “geo” – pamant si “termo” – caldura. Caldura este aproape de suprafata Pamantului, ceea ce o face o resursa unica si usor accesibila. Cele mai active zone geotermale sunt situate in apropierea vulcanilor activi, dar se intalnesc deasemenea si in zonele cu izvoare geotermale, gheizere si rezervoare geotermale. In continuare vom incerca sa explicam de ce energia geotermala este o solutie viabila pentru rezolvarea relativ rapida a crizei globale.

Energie regenerabila

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Energia geotermica este colectata prin utilizarea apei calde si a aburului din interiorul scoartei terestre. Aceasta apa si abur sunt cunoscute sub numele de energie hidrotermala. Energia geotermala este considerata o sursa nelimitata de energie. Caldura sa provine din centrul pamantului, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an. Cantitatea de caldura utilizata in prezent este infima pe langa capacitatea interioara energetica a pamantului, astfel ca daca s-ar colecta aceasta energie nu ar influenta cu nimic buna stare a temperaturii interne a pamantului. Pur si simplu, din calculele specialistilor aceasta energie este aproape imposibil de epuizat vreodata, mai ales ca este o sursa de energie complet regenerabila.

» In ciuda faptului ca este mai usor sa gasesti energie geotermala langa vulcani activi, caldura geotermala este localizata aproape pretutindeni in lume. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care este convenabila exploatarea acestei resurse. Un alt motiv ar fi faptul ca aceasta energie este aproape inepuizabila, iar productia ei nu depinde de factori precum soarele sau vantul pentru a se regenera. Un alt factor important este faptul ca aceasta energie nu trebuie importata, majoritatea tarilor beneficiind de aceasta resursa subterana.

Utilizarile energiei geotermale

» S-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca agricultorii si fermierii au fost printre primii care au inceput sa utilizeze energia geotermala. Fermierii italieni, pentru cateva sute de ani, au folosit-o pentru a incalzi serele si culturile pe timp de iarna. Unii fermieri au mai folosit aceasta sursa de energie si pentru pasteurizatoarele de lapte si pentru a incalzi apa din bazinele cu peste. In America, energia geotermala a incalzit un numar de case, cladiri comerciale, bazine si alte facilitati pentru mai bine de un secol. Unele municipalitati au folosit aceasta energie printr-un sistem de retele pentru a topi gheata de pe drumuri si trotuare. Acest lucru a redus numarul de masini folosite pentru dezapeziri si implicit a adus economii considerabile din punct de vedere financiar si mai ales a redus consumul de combustibili fosili.

» In ziua de astazi pompele de caldura geotermale sunt folosite din ce in ce mai des de catre populatie, acestea aducand confortul termic dorit in locuinte la un pret din ce in ce mai accesibil. Pompele de caldura geotermale sunt un fel de motoare termice. Iarna colecteaza caldura si o transfera in zonele reci, iar reversul are loc vara cand poate raci incaperile. Ele sunt foarte eficiente, reduc costurile si nu realizeaza emisii nocive pentru mediul inconjurator.

» Energia geotermala devine rapid o alternativa importanta pe scena mondiala a energiei. Din 2005 pana in 2017, aceasta industrie a inregistrat o crestere constanta de circa 5% in fiecare an. Progresul tehnologic promoveaza avansarea energiei geotermale la noi inaltimi. Sistemele geotermale extinse maresc semnificativ capacitatea de exploatare a a cestei resurse, prin utilizarea rocilor uscate din adancul pamantului pentru extragerea energiei termice.

» Nu numai tarile dezvoltate profita de energia geotermala. De exemplu, filipinezii au 42% din energia lor bazata pe sisteme geotermale si vor ca pana in 2020 sa ajunga la un procent de 65%. In Africa, Kenya foloseste potentialul energiei geotermale exploatand resursele din Valea Marelui Rift.

incalzirea cu apa geotermala kenya

» In anumite parti ale lumii, cum ar fi Islanda, exista cantitati foarte mari de apa fierbinte localizate foarte aproape de suprafata pamantului. Utilizarea acestei  surse naturale de incalzire necesita o tehnologie mai avansata si studierea cu atentie a sursei geotermale.

» Pentru a accesa acest gen de energie, locuitorii Canadei executa sapaturi in jurul caselor in care ansambleaza un sistem de conducte pline cu apa sau folosind doar aerul, acestea incalzindu-se sau racindu-se, in functie de anotimp, ca apoi energia preluata de conducte din pamant sa fie condusa catre un schimbator de caldura care cu ajutorul energiei electrice sa o urce/coboare la temperatura dorita de fiecare.

» Este demn de remarcat faptul ca energia geotermala nu este doar o energie mai curata, pentru un mediu mai bun si sanatos, dar si favorizeaza crearea unor noi locuri de munca. Potrivit Consiliului American pentru Protectia Resurselor Naturale, dezvoltarea surselor de energie geotermala va crea aproximativ 100.000 de locuri de munca doar in Statele Unite, aici vorbind de ingineri, constructori si oameni de stiinta a caror prezenta va fi necesara pentru cercetarea, proiectarea si constructia statiilor geotermale.

Energia geotermala o alternativa pentru hidrocentrale

» Hidrocentralele se afla in uz de circa 2000 de ani. 7% din electricitatea SUA este produsa prin aceasta metoda. Este considerata o metoda relativ curata in ceea ce priveste emisiile si gazele cu efect de sera, dar, hidrocentralele au si ele un dezavantaj major asupra ecosistemului: utilizeaza resursele de apa ale raurilor pentru a genera energie. O astfel de prelucrare a apei impiedica reproducerea normala a pestilor si de asemenea afecteaza flora si fauna locala.

» Spre deosebire de centralele hidroelectrice, centralele geotermale nu dauneaza cailor navigabile in productia de energie electrica. Apa calda si aburul se afla sub suprafata pamantului si sunt procesate in zone inchise. Intr-un sistem geotermic inchis, apa este pompata in sol si folosita din nou mai tarziu. Gaurile etanse realizate impiedica scurgerile de apa, ceea ce face ca productia de energie geotermala sa fie mai putin daunatoare surselor de apa locale, precum si oamenilor, plantelor si animalelor care traiesc in apropiere.

statii geotermale pentru orase

Fiabilitatea energiei geotermale

» Energia geotermala este considerata foarte fiabila. Desi este adevarat ca productia de energie depinde de resursele hidrotermale disponibile, statiile geotermale sunt intotdeauna disponibile in proportie de 90-95%, asta inseamna un flux continuu de energie si productie de energie.

» Energia geotermala isi pastreaza pozitia de lider in comparatie cu alte tipuri de energie alternativa. Marele avantaj al energiei geotermale fata de exemplu de energia eoliana, este ca aceasta nu este dependenta de vant, pamantul fiind o sursa constanta de caldura, asa ca riscul de a nu avea productivitate este minim. Fiecare statie geotermala construita in ultimii 100 de ani continua sa functioneze si in prezent.

statie geotermala

Impactul exploatarii geotermale asupra mediului

» In lume, instalatiile geotermale trebuie sa respecte legile strict locale ale statului in care sunt realizate, mai ales in ceea ce priveste legile pentru protectia faunei si a mediului.

» Printre altele, centralele geotermale trebuie sa respecte si standardele locale in ceea ce priveste poluarea fonica. Astfel pe statiile de exploatare a energiei geotermale sunt dispuse ventilatoare ce produc un zgomot foarte mic, concepute in asa fel incat sa fie in armonie cu mediul in care sunt amplasate.

incalzirea cu apa geotermala

» Ca o concluzie, toate formele de energie alternativa, intr-un anumit mod, direct sau indirect, polueaza mediul inconjurator. In acest context, energia geotermala este optiunea cea mai viabila si mai simpla de obtinere a energiei, deoarece pamantul produce o cantitate nelimitata de caldura, iar atunci cand este transformata in energie, poluarea mediului este minima. Unul dintre cele mai importante avantaje ale energiei geotermale este procesul propriu-zis. Nu implica combustibili fosili, cum ar fi petrol, carbune sau gaze. Statiile geotermale se “hranesc” simplu…cu aburi nederanjand in nici un fel mediul in care isi fac treaba.

 

Sursa foto: Pinterest

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.