Azalea este un membru al familiei Ericaceae. Aceasta planta este numita si rhododendron. Azalea este originara din China, Japonia si India. Numele plantei este tradus ca „trandafir”.
Planta este compacta, inaltimea sa poate varia de la 12 la 50 de centimetri. Are ramificare puternica. Cresterea anuala a acestei culturi este de cateva zeci de milimetri. Lungimea placilor eliptice lucioase de culoare verde inchis sunt de aproximativ 35 mm.
Flori spectaculoase impodobesc tufisul iarna si primavara. Florile simple in forma de palnie in diametru ajung de la 30 la 70 mm. De regula, au o culoare saturata monocromatica: alb, violet, rosu sau roz. Exista, de asemenea, varietati de culori pestrite si in doua tonuri.
Caracteristici
- Temperatura. Vara, de la 12 la 18 grade, iar iarna – de la 6 la 10 grade (nu mai mult de 13 grade).
- Umiditatea. Necesita umiditate ridicata, este necesara pulverizarea zilnica dintr-o sticla de pulverizare.
- Iluminare. Este necesar sa se furnizeze o cantitate mare de lumina puternica, dar, in acelasi timp, are nevoie de protectie impotriva razelor directe ale soarelui.
- Udare. Amestecul de sol din ghiveci trebuie umezit sistematic si din abundenta. Uscarea nu trebuie permisa.
- Substratul. Ar trebui sa aiba o aciditate ridicata si sa fie usor.
- Ingrasamant. Fertilizati primavara si vara de 2 ori pe luna. Pentru aceasta se folosesc ingrasaminte pentru azalee.
- Transplantare. Se face primavara o data la doi sau trei ani.
- Reproducere. Butasi.
- Caracteristici de ingrijire. Planta se descurca cel mai bine cand este rece. Taiere necesara primavara.
Ingrijire azalee
Azalea de interior este o planta destul de capricioasa si solicitanta pentru ingrijire. Principala dificultate consta in faptul ca, pentru cresterea si dezvoltarea normala, tufisul are nevoie de racoare. Acasa, este destul de dificil sa oferi plantei regimul de temperatura corect. Daca camera este calda, acest lucru va duce la caderea frunzelor, in timp planta va muri.
Temperatura
Vara, floarea se simte cel mai bine la o temperatura de 12 pana la 16 grade. In perioada toamna-iarna, temperatura aerului nu trebuie sa fie mai mare de 8-12 grade. Pentru un tufis inflorit, temperatura optima este de aproximativ 15 grade.
O gradina racoroasa este excelenta pentru pastrarea azaleelor vara, iar un balcon incalzit – iarna.
Umiditatea aerului
Pentru o astfel de cultura, este necesar sa se asigure o umiditate ridicata. Prin urmare, expertii sfatuiesc sa umeziti planta cu un pulverizator in fiecare zi. Pentru a face acest lucru, utilizati apa moale, a carei temperatura este apropiata de temperatura camerei. Nu este recomandat sa pulverizati un tufis inflorit, deoarece atunci cand picaturile de umiditate ajung pe petale, pe ele apar pete, care reduc caracterul decorativ al florilor.
Lumina
Planta are nevoie de multa lumina puternica, care ar trebui sa fie difuza. Cea mai potrivita pentru Azaleea este o fereastra cu orientare vestica sau estica. Daca se alege un pervaz sudic, atunci azaleele vor avea nevoie de protectie impotriva razelor directe ale soarelui si de umezire frecventa. Azaleea infloreste chiar daca este asezata pe pervazul de nord-vest.
Udare
Planta reactioneaza extrem de negativ la uscarea solului. Acest lucru duce la cadere in masa de frunze. In acest sens, trebuie udata abundent si sistematic. Dar, in acelasi timp, trebuie sa va asigurati ca apa nu stagneaza in substrat, deoarece aceasta poate provoca putrezirea radacinilor sau boli fungice.
Udarea de jos este perfecta pentru planta. Pentru a face acest lucru, se umple un recipient inalt cu apa, in care se scufunda ghiveciul. Se scoate dupa 30-40 de minute. In acest timp, planta va absorbi cantitatea de umiditate de care are nevoie.
Apa pentru irigare, o data pe luna, se recomanda sa fie amestecata cu doua sau trei picaturi de suc de lamaie.
Substrat
Un substrat acid este excelent pentru o astfel de cultura (pH optim 4,0–5,0). Puteti folosi amestecul pentru azalee cumparat din magazin. In partea de jos a vasului trebuie sa puneti un strat de drenaj de inalta calitate.
Ingrasamant
Fertilizarea se efectueaza in perioada primavara-vara 1 data in 15-20 de zile. Pentru a face acest lucru, puteti folosi ingrasamant pentru culturile inflorite fara var sau pentru azalee. Dupa transplantare, tufa nu trebuie fertilizata timp de doua luni.
Taierea
Ciupirea lastarilor tineri se efectueaza in aprilie-iulie de 2 sau 3 ori. Pentru a face acest lucru, acestea ar trebui scurtate cu 20-30 mm. Acest lucru stimuleaza depunerea mugurilor florali pe lastarii tineri in ultima vara si primele saptamani de toamna. Acest lucru contribuie la o inflorire mai luxurianta. In plus, ar trebui sa tai toate ramurile suplimentare care cresc in interiorul tufisului, precum si acei lastari care sunt foarte lungi.
Probleme posibile
Daca azalea nu este ingrijita corespunzator, atunci apar probleme precum:
- Cad frunzele. Planta sufera de lipsa de umiditate sau aerul din camera este excesiv de uscat.
- Ingalbenirea frunzelor. Substratul nu este suficient de acid.
- Planta infloreste prost. Se simte o lipsa acuta de nutrienti, nu este taiata in timp util sau camera este prea calda.
- Pete uscate pe lamele frunzelor. Acestea sunt arsuri solare.
- Pe frunzis apar pete alungite de o nuanta deschisa. Pe tufis exista larve de viermi de frunze.
- Culoarea mugurilor este castaniu, frunzis ofilit. Prea putina udare + camera este foarte calda.
- Daunatori. Pe cultura se instaleaza cel mai adesea molii de azalee, acarieni de paianjen, mustele albe si acarienii rosii de capsuni.
Comentarii recente