Reparatii acoperisuri tabla – scurgeri si infiltratii

reparatii acoperis

Cum reparam scurgerile din acoperis?

» Principala functie a acoperisului este de a proteja casa sau cladirea de precipitatiile atmosferice, vant puternic, protectie impotriva razelor UV si impiedicarea pierderilor termice cu conditia ca acoperisul sa fie izolat termic. O alta functie este si cea estetica, acoperisul unei case poate schimba vizual conceptul unei case. Deterioarea invelitorii acoperisului duce la infiltratii de apa catre structura acoperisului, fapt ce va duce la deterioarea totala a acestuia in timp.

Care sunt factorii care duc la deterioarea acoperisului?

»Atunci cand apar scurgeri si infiltratii in acoperis acesta isi pierde proprietatile pentru care acesta este realizat si apar alte probleme cum ar fi:

 • deteriorarea tavanului si a peretilor la camerele superioare, ducand la costuri de renovare a acestora;
 • aparitia mucegaiului generat de umezeala din pod, lucru care poate afecta sanatatea celor care locuiesc in casa;
 • infiltrarea apei in stratul de izolare a acoperisului anuleaza proprietatile termice a acestuia;
 • posibilitatea aparitiei scurtcircuiturilor pe cablurile electrice in contact cu apa infiltrata.

Ce factori mai pot afecta acoperisul casei?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Principalul motiv pentru aparitia scurgerilor in acoperis sunt generate de montajul incorect al invelitorii si cateodata si de proiectarea incorecta a acoperisului per total. Alti factori care mai pot afecta integritatea acoperisului ar fi:

 • vechimea acoperisului si imbatranirea fizica a materialelor din care este construit;
 • utilizarea materialelor ieftine sau care nu indeplinesc standardele de calitate actuale, cum ar fi accesoriile pentru acoperis produse de diverse persoane prin garaje sau ateliere, confectiile fiind mai ieftine dar de o calitate inferioara, din tabla subtire si netratata corespunzator;
 • infiltratiile mai pot aparea si in zona unde sunt prinse parazapezile, pe timp de iarna, din cauza greutatii zapezii acestea forteaza in suruburile de prindere, in timp gaurile de prindere olarindu-se, si combinat cu fenomenul de inghet-dezghet se formeaza mici locasuri prin care apa patrunde. Este indicat la cativa ani sa se verifice aceste prinderi si eventual sa se schimbe suruburile si sa se izoleze suplimentar cu silicon special pentru acoperis;

 • pasarile care se aseaza pe acoperis pot produce zgarieturi ale invelisului tablei care in timp duc la puncte de rugina si in cativa ani la perforarea totala a invelisului si bineinteles aparitia infiltratiilor pe acele zone;
 • curatarea zapezii pe timp de iarna de pe acoperis folosindu-se ustensile care pot zgaria sau deteriora suprafata invelitorii;
 • deteriorarea membranei de sub coama acoperisului;

 • montajul incorect al sorturilor de etansare in zona cosurilor de fum si al aerisirilor;
 • proasta izolatie termica a acoperisului poate produce condens in interiorul podului, condens care produce infiltratii cu apa prin tavan.

Cum determinam zonele afectate ale acoperisului prin care se produc infiltratiile?

» Pentru a putea vedea exact zonele afectate prin care se produc scurgerile trebuie sa mergeti in podul casei pe timpul unei ploi sau puteti uda voi cu furtunul cu apa suprafata acoperisului pentru a vedea exact prin ce zone se scurge apa.

 

Cum reparam scurgerile din acoperis?

» Dupa ce am identificat si stabilit zonele in care se produc infiltratiile vom trece la repararea acestora. Puteti angaja o firma specializata sau daca doriti si aveti aptitudini tehnice puteti sa le reparati si singuri. Doar ca sa aveti foarte mare grija cu lucrul la inaltime. Veti avea nevoie de o schela sau o scara lunga pentru a putea urca pe acoperis si neaparat sa aveti centuri de siguranta bine ancorate pentru a putea efectua reparatia acoperisului in conditii de siguranta maxima.

» In cazul acoperisurilor din tigla ceramica va trebui sa inlocuiti tigla sau tiglele care sunt deterioarate. Aveti grija ca atunci cand urcati pe acoperis sa calcati cu grija pe ele pentru a nu crapa si alte tigle, mai ales daca sunt imbatranite. Eventual sa va faceti o scara de acoperis dintr-o scandura mai lata si niste leaturi mici.

» In cazul acoperisurilor din tigla metalica, dupa ce identificati coala de tabla ce trebuie inlocuita, nu o veti putea inlocui decat dupa ce le veti demonta pe celelalte in ordine descrescatoare montajului, de aceea este bine sa le numerotati cu un marker. Acelasi lucru se intampla si la acoperisul din tabla cutata. Deasemenea va recomandam ca in momentul decopertarii invelisului din tigla metalica sa verificati si starea fizica a foliei anticondens pentru a fi siguri ca nu este afectata in vreun fel.

» In cazul acoperisurilor din sindrila bituminoasa va trebui sa vedeti exact care fasie este deterioarata si sa o inlocuiti cu totul exact ca in imaginea de mai jos.

» In cazul acoperisurilor din sindrila de lemn se vor determina sindrilele deteriorate si se vor schimba una cate una. Aveti grija ca s-ar putea sa trebuiasca sa confectionati la comanda modelul de sindrila din lemn deoarece s-ar putea sa nu gasiti in comert sindrila la aceleasi dimensiuni si grosime ca cea de pe acoperisul vostru.

» In cazul acoperisurilor tip terasa acoperite cu carton bituminos se va verifica suprafata deteriorata si se vor inlocui fasiile de carton sau puteti aplica o pelicula hidroizolanta siliconica care va etansa intregul invelis.

» In cazul infiltratiilor in zona cosurilor de fum si a imbinarilor cu peretii va trebui sa refaceti cu atentie hidroizolarea in acele zone.

» In cazul in care solicitati serviciile unei firme de reparatii acoperisuri nu uitati sa solicitati si o garantie pentru lucrarile facut.

12 Comments

 1. Cum se pot dezlipi placile de sindrila bituminoasa? In timp ele se sudeaza plus ca sunt prinse si in cuie? Multumesc anticipat!

  • In timp acestea se pot desprinde din urmatoarele motive:
   – vant foarte puternic;
   – montaj defectuos;
   – materiale slab calitative.
   Au fost cazuri in care sudura intre ele nu s-a produs cum trebuie pentru ca foisorul era amplasat in asa fel incat avea contact cu soarele doar dimineata vreo 2 ore, in rest fiind umbrit de celelalte cladiri din zona, si in timp din cauza vantului cateva “flapsuri” s-au rupt datorita miscarilor repetate sus-jos provocate de vantul puternic. Deci exista si situatii cand acestea se pot desprinde. Ganditi-va ca sunt acoperisuri de la blocuri care sunt luate de vant…

   • Multumesc insa vreau sa stiu cum le pot dezlipi eu fara sa afectez restul acoperisului. Motivul pt care vreau sa le dezlipesc este ca lipita de o cladire existenta am construit o noua incapere iar panta acoperisului noii incaperi este prea mica si atunci vreau sa urc acoperisul noii incaperi peste constructia initiala care este acoperita cu sindrila bituminoasa. Insa pt ca apa sa nu se infiltreze la imbinarea celor 2 acoperisuri ma gandeam sa bag noul acoperis sub sindrila vechiului si de aceea vreau sa stiu cum/daca pot dezlipi sindrila.

 2. Sal daca mi sa inpuscat varul pe tavan dar e curat nu e ingalbenit credeti ca e infiltartie de APA? Sung LA etaj 4 din 4 cu acoperis din internita abia am cumparat apartamentul.

  • Daca nu este ingalbenit, s-ar putea sa fi fost proaspat varuit inainte de vanzare, iar fiind frig varul sa nu fi facut priza corect cu suprafata suport.
   Totusi este indicat sa vedeti daca doar varul este impuscat sau fisurile sunt pana la placa.
   Deasemenea este indicat sa va urcati in pod sa verificati daca aveti gauri in acoperis prin care ar putea intra ploaia sau zapada viscolita.

 3. An cumparat o casa la roșu acoperită cu tegola, dar vrem sa o acoperim cu tigla metalică. E bine sa punem tigla peste tegola sau trebuie să o îndepărtăm?

 4. Bună ziua!

  În jurul hornului am tablă. Pe tablă este pus ciment cu nisip(mortar). Totuși, probabil, mortarul prezentând crăpături, apa se scurge printre ele(mai ales la ploi puternice, este dezastru!). Am reparat de N ori, cu diferite materiale-liant(ciment, mortar, diferite variante de CM etc.)! Dar, din păcate, după câtva timp, apa continua să se scurgă în casă! Vă rog să-mi spuneți ce să pun în crăpăturile din tencuială? Am înțeles că există anumiți hidroizolanți siliconici! Dar care să fie cel bun?!! Sau o să trebuiască să refac hidroizolarea?!! Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns! O săptămână frumoasă vă doresc!

 5. Am o întrebare,la un acoperiș de cavou pe semirorund care în timp sa comodat și ploua prin el cum pot sa-l acopăr? Mulțumesc

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.