Constructii metalice
» Rezistentele inalte ale metalului, volumul si greutatea relativ mai redusa a elementelor confera metalului calitati pentru realizarea unor constructii usoare cu volume de constructii mai mici, din otel si aluminiu, pentru deschideri si incarcari mari si cu caracter dinamic.
» Constructiile metalice sunt executate la tolerante reduse, asigurandu-se o precizie mai buna la montaj. Se pot utiliza in elemente mari si imbina usor si rapid pe santier. Se asambleaza prin suruburi, sudare si nituire si chiar prin incleiere.
» Dezvoltarea siderurgiei din tara noastra a permis sa se ofere constructorilor semifabricate metalice in forme foarte variate, cu caracteristici statice mai bune, din oteluri superioare, din aliaje de aluminiu sub forma de: laminate, tevi, profile subtiri din tabla formata la rece, profile extrudate, profile ambutisate la rece.
» Din metal se pot executa aceleasi categorii de constructii ca si din alte materiale.
» Constructiile metalice propriu-zise se pot clasifica dupa criterii proprii:
- modul de imbinare;
- tipul de laminate;
- sistemul constructiv specific constructiilor metalice.
» In raport cu aceste criterii constructiile metalice se clasifica in:
- constructţii metalice sudate;
- constructii metalice nituite;
- constructii cu suruburi;
- constructii din tevi;
- constructii din laminate la cald;
- constructii din profile cu pereti subtiri formate la rece;
- constructii pe cabluri;
- constructii din aliaje de aluminiu;
- constructii din oteluri superioare si de inalta rezistenta.
» Protectia contra focului si protectia anticoroziva se poate realiza prin diferite mijloace, atat prin pelicule de protectie de natura chimica, cat si prin protectii realizate din tencuiala in rabit, elemente prefabricate din beton, placi de ipsos, saltele de vata minerala, prin inglobare in zidarie si alte tipuri de placi termoizolante.
» Planseele constructiilor si peretii pot fi realizati din elemente mixte beton armat cu grinzi metalice inglobate, profile din tabla avand rolul de cofraj pierdut sau armatura.
» Cladirile pe schelet metalic sunt realizate pe un sistem format din materiale de constructii moderne cum ar fi placile de OSB, polistiren expandat si extrudat, vata minerala bazaltica, placari din gipscarton, toate acestea formand peretii tip sandwich.
Avantaje la casele pe structura metalica
- acest tip de casa poate fi finalizata la cheie in scurt timp (3-5 luni) pentru ca nu se lucreaza cu finisaje umede la interior, finisaje care deobicei necesita timp mai lung de uscare;
- daca sunt folosite materiale izolatoare de calitate, acest tip de casa poate fi foarte economica din punct de vedere termic;
- rezistenta crescuta la cutremur datorita structurii metalice;
- greutate scazuta fata de lemn;
- usurinta pozitionarii instalatiilor in pereti;
- rezistenta in timp a materialului, nu rugineste nu putrezeste.
Dezavantaje la casele pe structura metalica
- lipsa experientei constructorilor in realizarea acestor tipuri de case;
- reticenta oamenilor in ceea ce priveste tehnologii noi de constructii;
- impresia de casa friguroasa datorita folosirii metalului.
Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii
Comentarii recente