Ce este cofrajul?

Ce sunt cofrajele pentru beton?

» Cofrajele sunt formele in care se monteaza armatura si se toarna betonul care apoi se intareste pentru a capata profilul proiectat al grin­zilor, stalpilor, placilor si fundatiilor, boltilor si arcelor. Ele au un rol important, consumand la betoanele turnate monolit multe materiale si manopera pentru realizarea lor.

» De regula, un cofraj este alcatuit din plinul cofrajului care deli­miteaza conturul betonului si din elementele de sustinere si de solidari­zare ale acestuia.

» Tipurile de cofraje moderne demontabile cu grad ridicat de refolosire sunt alcatuite din platelaje rigidizate cu rigle, indeplinind prac­tic atat rolul plinului de cofraj, cat si cel de solidarizare.

» Elementele de sustinere a cofrajelor trebuie sa permita:

  • decofrarea partilor laterale ale cofrajelor fara a demonta elementele de sustinere;
  • preluarea incarcarilor orizontale, din vint sau alte cauze, prin contravantuiri;
  • mentinerea la cota fara tasuri;
  • la cladiri etajate, transmiterea incarcarilor verticale direct de la pop la pop.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca cofrajele?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca cofrajele sunt:

  • sa fie astfel concepute si realizate pentru a suporta greutatea beto­nului proaspat turnat, presiunea laterala care o exercita betonul pe peretii cofra­jului si incarcarile suplimentare date de mijloacele de compactare si vibrare;
  • sa fie etanse pentru a nu produce pierderi de lapte de ciment si sa aiba rigiditate suficienta la deformatii, pentru a suporta introducerea armaturilor si procesele de betonare si compactare;
  • sa nu se deformeze sub influenta umiditatii, sa nu adere cu betonul si sa asigure o calitate corespunzatoare a fetei aparente a betonului;
  • sa se decofreze usor, fara lovituri si zdruncinaturi, pentru a putea fi refolosite de cat mai multe ori.

» Cerinta de refolosire impune sa se foloseasca cat mai multe cofraje demontabile alcatuite din panouri interschimbabile care sa poata fi combinate pentru a face orice tip de cofraj.

» Aceste tipuri de cofraje se numesc prefabricate si sunt proiectate pe baza de modulare (de regula din 10 in 10 cm).

» Pentru a se reduce cat mai mult tipurile de elemente care se exe­cuta din beton monolit, la proiectarea elementelor si a cofrajelor se are in vedere tipizarea si modularea lor.

» Din punctul de vedere al refolosirii, cofrajele se impart in: cofraje demontabile si cofraje nedemontabile.

» Cofrajele nedemontabile nu sunt practic refolosite, ele executandu-se din scanduri, cuie, lemn rotund, la decofrare recuperandu-se mate­rialele.

» Din punctul de vedere al modului de utilizare, cofrajele se impart in: cofraje fixe si cofraje mobile. Cofrajele mobile practic nu se demonteaza, decat eventual partial, ele deplasandu-se pe masura ce se toarna betonul.

» Cofrajele se pot realiza din material lemnos, din metal si din material plastic sau din materiale combinate.

Citeste si :

Ce sunt cofrajele demontabile?

Ce sunt cofrajele nedemontabile?

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.