Casa: lemn sau caramida?

Casa din lemn sau casa din caramida?

» In continuare vom discuta despre diferentele dintre casele pe structura din beton (combinat cu caramida sau BCA) si casele pe structura din lemn.

» In ultimul timp vedem case cat mai aspectoase, cu finisaje cat mai scumpe si mai diferite, tencuieli decorative, placari cu piatra naturala si multe alte tipuri de finisaje exterioare, DAR nu aceste finisaje le tin in picioare, nu aceste decoratiuni exterioare dau rezistenta unei case ci structura lor de rezistenta.

» Lemnul este unul din cele mai folosite materiale de constructii din lume, iar in materie de case, casele de lemn sunt cel mai des construite in America si Canada. Dar in ultimul timp chiar si acestia au inceput sa construiasca case din caramida si beton pentru a beneficia de rezistenta majora a acestora. Marile probleme ale caselor de lemn sunt riscul de incendiu si prevenirea cariilor care ataca lemnul.

» Casele prefabricate din lemn sunt preferate de constructori pentru usurinta de montaj si timpul scurt de executie. Lemnul este un material de constructie usor in greutate, ceea ce implica o manevrare usoara in procesul de executie, plus ca este si foarte usor de prelucrat. Acesta poate fi gasit destul de usor la depozite, in diverse dimensiuni si esente. Cea mai folosita esenta de lemn in constructii este lemnul de brad.

Avantaje si dezavantaje case din lemn

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Avantajul caselor de lemn este ca sunt foarte calduroase.

» Ca si orice alt material de constructii existent pe piata, lemnul nu este perfect, acesta avand si dezavantaje:

  • cariile de lemn sunt principalul inamic al acestui material de constructie, de aceea lemnul trebuie tratat chimic anticarii, antifungic si contra insectelor;
  • focul este deasemenea un inamic al lemnului de aceea acesta trebuie tratat si cu solutii ignifuge;
  • lemnul daca nu este uscat tinde sa se deformeze in timp in procesul de uscare putand duce la deformari ale peretilor si tavanelor.

Avantaje si dezavantaje case din caramida

» O casa de caramida poate costa mai mult decat o casa de lemn dar diferenta de bani o veti resimti in siguranta voastra. Casele din caramida sunt mai racoroase vara si mentin destul de bine caldura iarna.

» Chiar si societatile de asigurari ofera o prima de asigurare mult mai mare in cazul caselor din beton si caramida, tocmai din cauza sigurantei lor superioare fata de casele de lemn.

» Alte avantaje a caselor din caramida ar fi:

  • izolarea fonica;
  • durata de viata mare a constructiei.

» Daca va construiti o casa noua discutati cu arhitectul si inginerul de rezistenta care materiale vi se potriveste cel mai bine in functie de bugetul vostru si zona in care va fi construita casa.

» Daca vreti sa cumparati o casa veche, cereti vanzatorului cartea constructiei si proiectul pentru a vedea din ce a fost construita casa si ce cantitati de materiale s-au folosit. Deasemenea cereti sa vedeti o zona nefinisata a casei sau sa decopertati o bucata de perete pentru a vedea exact straturile de constructie a peretilor.

» Indiferent din ce este construita casa voastra lemn, caramida, BCA, beton, cel mai important lucru este sa se respecte tehnologiile de punere in opera a materialelor, iar constructorii sa respecte cantitatile de materiale mentionate de catre proiectantii de specialitate.

4 Comments

    • Sa stiti ca si casele din lemn sunt la fel de sanatoase daca sunt executate corect. Sa nu uitam ca lemnul este unul din cele mai vechi materiale folosite in constructii…

  1. Am de lemn din barne de 20×20 cu izolatii externe si interne plus placare cu lemn extern si lambriuri interior ! Casa din 2004 !Detin si apartament din beton+caramida la bloc ! Nu as da niciodata casa din lemn pe una chiar doua din caramida sau beton ! Din n puncte de vedere ! Casele din lemn daca nu sunt construite de Dorei(de care e plina Romanica) sunt net superioare betoanelor ! Si din cauza materialelor de calitate deosebita si tratamentelor utilizate a costat mult mai mult decat una de caramida la construire…O casa de calitate de lemn cere costuri mari de construire dar calitatea vietii costa ! Daca nu era asa tarile Nordice sau cele de pe continentul american nu le-ar fi folosit pana in ziua de azi predominant ca locuinte ! Si vorbim de cele mai bogate tari din lume nu de saracanii din Ro !

    • Am locuit in Australia in mai multe case de lemn, facute la cele mai inalte standarde de calitate (ca in America) si sincer de abia am asteptat sa ma intorc in tara sa stau intr-o casa de caramida. Sunt galagioase, se racesc si incalzesc repede si nu respira bine. Observ un orgoliu prosesc a celor ce aleg lemnul in defavoarea caramizii. Asta se trage din puterea de convingere a celor care imping industria lemnului in constructii. Arhitectii americani si canadieni si-ar dori sa existe contextul economic ca sa poata sa foloseasca caramida dar la ei pur si simplu nu e rentabil si opteaza pt lemn.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.