Sobe din caramida cu plita si cuptor

Cum se face o soba cu plita din caramida?

» Sobe din caramida cu plita, acestea sunt niste dispozitive casnice multifunctionale regasite in majoritatea locuintelor de la tara. Acestea se folosesc cu preponderenta pentru a realiza urmatoarele lucruri:

 • incalzirea spatiului in care este montata pe timp de iarna;
 • prepararea mancarii calde;
 • uscarea fructelor;
 • incalzirea apei.

» Soba din caramida este un dispozitiv ideal pentru o gospodarie mai ales in mediul rural, dar trebuie avut in vedere si disconfortul pe care il creeaza atunci cand trebuie taiate lemnele si facut focul. Dar cum munca innobileaza, nu cred ca acest lucru va fi vreun impediment pentru multi dintre noi.

Caracteristicile unei sobe din caramida

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

elementele constructive ale unei sobe

» Soba din caramida pe care urmeaza sa v-o prezentam este formata din urmatoarele zone constructive:

 1. zona de depozitare si uscare a lemnelor ce urmeaza a fi puse pe foc;
 2. zona de depozitare a vaselor;
 3. zona de mentinere calda a mancarii dupa ce este luata de pe foc;
 4. zona de blat de lucru;
 5. zona plitei de gatit;
 6. ziduri de sustinere a cupolei;
 7. comutare traseu fumuri;
 8. horn;
 9. zona de depozitare si uscare a diferitelor fructe sau alte alimente.

» Diferenta dintre aceasta soba si cea traditionala este incalzirea partilor inferioare ale sobei, fapti ce duce la o incalzire a camerei mult mai rapida si mai usoara. Gatitul la o astfel de soba este deasemenea mult mai convenabil deoarece pe timp de vara, comutand traseul fumurilor, acesta soba se poate folosi doar pentru gatit, fumul mergand direct pe cos, nemaitrecand prin toate canalele de incalzire ale sobei.

Din ce materiale se construieste o soba din caramida?

» Ca si in cazul cuptoarelor, se utilizeaza caramida refractara in zona focarului, iar pentru restul sobei se folosesc caramizi ceramice si accesorii speciale pentru sobele de gatit:

 • usi pentru focar si cenusar;
 • gratar pentru cenusa;
 • clapete fum;
 • plita din fonta;
 • rezervor metalic pentru incalzirea apei;
 • caramida refractara (samota);
 • caramida ceramica clasica;
 • mortar din lut;
 • platband metalic;
 • cornier metalic;
 • sabloane din lemn pentru arcade.

accesorii sobe

Mortar de zidarie pentru caramida

» Spre deosebire de mortarele clasice de zidarie a peretilor unei case, mortarul pentru zidirea unei sobe pe lemne trebuie preparat intr-un mod mai strict. Desigur puteti cumpara mortar special gata preparat la sac direct din magazin sau il puteti prepara voi direct la fata locului.

» In functie de lucrarile executate la o soba, vom folosi urmatoarele tipuri de mortare:

 1. Pentru zidirea inferioara a sobei cu caramida plina, clasica, se va folosi mortar realizat din nisip, argila (lut) si apa;
 2. Pentru zidirea caramizilor refractare (samote) se va folosi mortar refractar gata preparat la sac, urmandu-se cu strictete retetele imprimate pe sac;
 3. Pentru zidirea caramizilor din partea superioara a sobei, mai ales in zona arcelor si a boltilor, este recomandata folosirea mortarului de ciment.

lipire caramizi la soba

» Pentru a verifica calitatea mortarului din argila se poate folosi cea mai simpla metoda recomandata de meseriasi. Framantati “aluatul” din lut si realizati un cordon din el, iar apoi faceti urmatoarele teste: curbati cordonul din mortar si cu cat raza de curbura este mai mare pana incepe mortarul sa crape cu atat este mai bun adezivul.

mortar zidire soba

» Un alt mod de testare a mortarului din argila este sa realizati o biluta din mortar, care in urma presarii sa nu crape decat dupa ce a depasit o treime din diametrul sau.

» Pentru realizarea mortarului de lut pentru sobe din caramida, se va folosi o lada de mortar pentru constructii sau o galeata mai mare, in care se va amesteca o compozitie de 1:2 lut si mortar, la care se adauga apa pana va rezulta o compozitie care sa treaca testele de mai sus. Pentru cantitati mai mari, sobarii profesionisti fac mortarul chiar la betoniera.

Important! Deoarece rosturile dintre caramizi nu vor fi mai mari de 5mm si pentru a nu va chinui in momentul zidirii sobei, este foarte important ca nisipul si argila sa fie sortate-sitate, astfel incat sa nu contina pietricele care sa va incurce la construit!

Fundatia unei sobe din caramida

» Deorece greutatea unei sobe poate ajunge la niste valori foarte mari, aceasta va trebui sa fie asezata pe o fundatie strasnica si sanatoasa. De aceea este bine, daca casa va fi gandita cu loc de soba, ca fundatia acesteia sa fie gandita inca din stadiul de proiect si realizata o data cu fundatia casei, exact ca in imaginea de mai jos.

fundatie sobe din caramida

» Daca casa este deja realizata, si nu sunteti siguri de rezistenta placii sau pardoselii pe care va fi amplasata, atunci este indicat sa decupati pardoseala si sa realizati o fundatie sanatoasa din beton armat cu plasa sudata. Pentru a asigura independenta fundatiilor intre ele, se lasa un rost de cel putin 5cm intre ele, care se va umple ulterior cu nisip. Ideal ar fi ca fundatia sa fie cu cel putin 5cm peste nivelul pardoselii.

turnare fundatie soba

» Mai departe vom trece la zidirea primului rand de caramizi al sobei dar nu inainte de a aseza un strat hidroizolant pe placa de beton.

amplasare soba din caramida

» Randul 2: incepe zidirea peretilor sobei si conturarea traseelor de fum interioare.

fundatie soba

» Randul 3: montarea usilor de la cenusar si de la admisie aer.

caramida refractara

» Randul 4: formarea vetrei pentru focarul cuptorului.

trasee fum

» Randul 5: montarea gratarului pentru cenusa si a unei noi usi pentru cenusarul cuptorului.

cenusar sobe din caramida

» Randul 6: Montarea unui rezervor metalic pentru incalzirea apei.

soba cu apa calda

» Randul 7: montare gratar cenusa pentru focarul cuptorului, instalarea usii pentru focarul de gatit si armarea cu un platband al peretelui din dreapta sobei.

montare boiler in soba

» Randul 8: Montarea usii pentru focarul cuptorului.

vas apa soba

» Randul 9-10: Partea inferioara a cuptorului este acoperita, ramanand deschise doar traseele de fum.

cenusar soba

» Randul 11: Se aseaza un cornier metalic pe marginea de fata a zidariei si se monteaza plita din fonta cu 2 ochiuri, plus un gratar pentru admisia caldurii.

plita pentru soba din caramida

» Randul 12-19: Incepe zidirea cuptorului sin finalizarea sobei.

fumuri soba

rola pentru soba

zidire soba din caramida pas cu pas

montaj plita soba

plita soba

elemente metalice sustinere bolta soba

soba din caramida cu plita si cuptor

» Randul 20: acoperisul cuptorului este umplut cu nisip si compactat bine. Acest lucru se face pentru a creste capacitatea de caldura si pentru a asigura coacerea de calitate a painii.

zidire soba

» Randul 21-30: Cuptorul este inchis cu un nou strat de caramizi si se trece la finalizarea cosului si montajul clapetelor de fum.

sobe din caramida

cum se face o soba din caramida

realizare sobe din caramida

evacuare fum soba

sobe din caramida

soba din caramida

» Cosul de fum se va zidi in functie de inaltimea incaperii in care este amplasata soba din caramida. Este indicat ca acesta sa fie verificat si probat de catre un cosar profesionist pentru a nu va pune in pericol atat casa cat si viata voastra sau a familiei.

Asociatia Cosarilor Autorizati din Romania

Atentie!!!

» Va recomandam sa apelati la serviciile unor sobari profesionisti care sa va execute o lucrare corecta din punct de vedere al sigurantei voastre, mai ales cand este vorba despre niste sobe din caramida a caror complexitate este destul de mare. Focul nu iarta pe nimeni!

Asociatia Hornarilor Autorizati din Romania

» Asteptam cu nerabdare fotografii cu realizarile voastre pe adresa redactiei. Mult succes si spor la treaba!

Sursa foto: rmnt.ru

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

3 Comments

 1. Buna ziua.
  Am o camaruta de 3x3m .Doresc o solutie pentru realizarea unei “sobite” alimentata cu gaz.Casuta se afla in zona Aninoasa,Dambovita unde beneficiez de alimentare cu gaze din retea.Va multumesc.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!