Ce este Casa La Cheie?

Care sunt lucrarile unei case La Cheie?

ELEMENTE DE FINISAJ

» Dupa ce cladirea “La Rosu” a fost construita, se executa o serie de lucrari care au ca scop terminarea cladirii, numite lucrari de finisaj.

» Cele mai importante elemente de finisaj ale unei cladiri sunt:

– Tamplaria: prin lucrari de tamplarie se inteleg deobicei usile si ferestrele. Acestea pot avea dimensiuni si forme diferite. Ele se pot executa pe toc sau pe captuseli.

» Usile exterioare se confectioneaza adeseori duble, adica avand un rand de foi inauntru si unul in afara.

» Ferestrele sunt prevazute cu cercevele, la care se monteaza geamuri. Ele sunt fixate de toc cu balamale. Ferestrele sunt de multe ori duble. Ferestrele se pot prevedea cu obloane sau rulouri pe dinafara.

» Cea mai folosita tamplarie din zilele noastre este tamplaria cu geam termopan.

– Tencuielile si placajele: in interiorul ca si in exteriorul cladirilor, elementele de zidarie se imbraca. Sunt si cazuri in care peretii se lasa din caramida aparenta.

» Deobicei peretii si tavanele se imbraca cu tencuieli. Acestea sunt foarte variate.

» Peretii care trebuie sa fie mai rezistenti se imbraca cu placaje (marmura, mozaic, faianta).

» In bai, bucatarii si closete, unde spalarea peretilor trebuie sa se faca usor, se executa placaje de faianta.

» Pe pereti se poate executa si o imbracaminte de lemn (lambriu).

» In exterior, soclul fatadelor se imbraca cu o tencuiala rezistenta (din mortar de ciment si praf de piatra sau mozaic) sau cu un placaj (placi de piatra naturala, marmura). Uneori intreaga zidarie a soclului se executa din piatra.

» Fatadele se tencuiesc sau se placheaza (cu caramida, piatra, polistiren).

» In jurul ferestrelor se executa uneori profile ornamentale, numite ancadramente. La partea de jos ferestrele au un solbanc. Sub streasina se executa profile iesite din linia fatadei, care alcatuiesc cornisa.

» Plafoanele camerelor deobicei se tencuiesc sau se placheaza cu gipscarton pe structura metalica.

» Uneori, pentru a acoperi grinzile sau conductele de instalatii, sub planseu se executa un plafon de rabit. Acesta este alcatuit dintr-o retea de vergele de otel, legate de tavan cu sarma galvanizata, pe care se fixeaza o plasa de sarma galvanizata (panza de rabit). Pe aceasta panza se aplica tencuiala.

– Pardoselile: Deasupra planseelor se executa pardoseli. Acestea pot fi din diferite materiale:

  • pardoselile rezistente se executa din ciment, mozaic, placi diverse (de mozaic, de gresie, de marmura);
  • pardoselile de lemn sunt alcatuite din: dusumele diverse, parchet laminat, calupuri;
  • pardoselile speciale sunt: covoare, linoleum, xilolit.

– Vopsitorii, zugraveli, tapete: Peretii si tavanele incaperilor se zugravesc cu var sau vopsea lavabila. Deasemenea peretii mai pot fi finisati si prin lipirea de tapet.

– Sobele: Pentru incalzirea camerelor se construiesc sobe de caramida sau din placi de teracota. In schimb aceasta solutie de incalzire a fost inlocuita in ultimul timp prin montarea unui cazan pe combustibil solid-lemn.

» Afara de acestea, mai sunt multe elemente de finisaj, executate de catre muncitori calificati in specialitatea respectiva.

» Pe langa elementele de constructie, o cladire mai cuprinde diferite lucrari de instalatii:

  • Instalatiile sanitare, care au ca scop alimentarea cu apa (aducerea apei in cladire la diferite piese: lavoare, bai) si canalizarea (scurgerea murdariilor si a apelor intrebuintate);
  • Instalatiile electrice, care au ca scop iluminatul cladirilor, dotarea cu sonerie, telefon, radio, precum si functionarea electrocasnicelor;
  • Instalatiile de incalzire centrala (tip calorifer), care servesc la incalzirea cladirilor prin radiatoare. Acestea functioneaza cu apa calda, cu abur sau cu aer cald, produse prin arderea unui combustibil intr-un cazan;
  • Instalatiile de gaze, care se fac acolo unde exista o retea publica de gaze, folosita la incalzirea sobelor sau la alimentarea instalatiei de incalzire centrala.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Constructii 

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.