Cum alegi corect gresia si faianta de calitate

cum sa alegi corect gresia si faianta

Sfaturi si recomandari

Când vine vorba de gresie și faianță, majoritatea amatorilor de design interior pun pe primul loc modelul, culoarea, textura. Bineînțeles, asigurarea că gresia și faianța funcționează bine atât împreună, cât și în relație cu stilul restului casei este o regulă generală de urmat. Însă în vreme ce există numeroase modele pe piață din care poți alege, o serie de factori te ajută să identifici mai ușor produsul potrivit pentru tine.

Stilul dorit, dimensiunea și configurația încăperii, proprietățile tehnice în raport cu destinația plăcilor de gresie și faianță – toate sunt criterii ce merită atenție. În vreme ce gresia și faianța de baie trebuie să îndeplinească proprietăți antiaderente, cea pentru hol trebuie mai degrabă să aibă rezistență ridicată la trafic.

Plăcile de gresie și faianță sunt un element-cheie în majoritatea proiectelor de renovare a casei pentru că pot da tonul, stilul și atmosfera unei camere. Cu atât de multe modele de pe piață, poate fi greu să știi de unde să începi. Tocmai de aceea, următoarele rânduri îți servesc drept ghid în identificarea modelului potrivit de gresie și faianță pentru casa ta.

gresie si faianta 1 webp

Tipul de design interior

Modern, minimalist, industrial, rustic… și lista poate continua. O provocare semnificativă cu care se confruntă multe persoane care își redecorează casa este lipsa de înțelegere pentru a-și defini stilul  personal de design interior. Cu o abundență de stiluri de design poate fi descurajant să descifrezi care funcționează cel mai bine pentru tine. Pentru a te ajuta să identifici care sunt acele modele de gresie și faianță potrivite, următoarele rânduri îți rezumă cele mai populare stiluri de design interior.

Modern se referă la o casă cu linii curate, clare, o paletă de culori terne și utilizarea materialelor precum metal, sticlă și oțel.

Spre deosebire de modern, o interpretare strictă a designului care a început în secolul al XX-lea, contemporanul este mai fluid și poate reprezenta o senzație de actualitate, cu mai puțină aderență la un anumit stil. De exemplu, stilul contemporan poate include linii curbate, culori neon, forme futuriste.

Stilul minimalist implică culori neutre, mobilier simplu, un sentiment general de funcționalitate și linii ultra simple, aerisite.

În stilul industrial există un sentiment de cruditate neterminată în multe dintre elemente și nu este neobișnuit să vezi cărămidă, conducte și lemn expuse vederii. Gândește-te la tavane înalte, cherestea veche și corpuri de iluminat metalice, suspendate.

Stilul tradițional de design oferă detalii clasice, mobilier somptuos și o mulțime de accesorii. O casă amenajată tradițional prezintă adesea lemn finisat, palete bogate de culori și o varietate de texturi și linii curbe. Mobilierul cu detalii minuțioase și țesăturile elaborate precum catifeaua, mătasea și brocartul conferă profunzime, stratificare și dimensionalitate spațiului.

Designul rustic este inspirat din natură, astfel că folosește elemente brute și adesea nefinisate, inclusiv lemn și piatră. Designul rustic poate include detalii arhitecturale precum tavanele cu grinzi de lemn, podele din lemn reciclat, pereți nefinisați sau accesorii precum plante de mari dimensiuni și țesături din in și cânepă.

Hollywood Glam este un stil de design care tinde să fie luxos și opulent. Este un stil dramatic, perfect pentru persoanele excentrice, care vor să facă o declarație despre propria personalitate cu fiecare detaliu al casei. Acest stil de design poate încorpora unele caracteristici ale designului victorian, inclusiv mobilier tapițat cu catifea, bizarerii și antichități. Paletele de culori sunt deosebit de îndrăznețe – violet, roșu, turcoaz. Dacă îți place culoarea, dar ți-e teamă să dai greș, află aici cum să combini cromatic gresia și faianța.

gresie si faianta 2 webp

Suprafață mată sau lucioasă?

În vreme ce procesul de fabricație este foarte asemănător, plăcile de gresie și faianță mată au properietăți diferite de cele lucioase. În timp ce plăcile lucioase reflectă lumina și fac o încăpere să pară mai mare, ele sunt o alegere bună pentru pereți. Plăcile mate au o tracțiune mai bună. Proprietatea de antiaderență determină gresia mată să fie potrivită pentru spațiile cu trafic intens sau care sunt în contact frecvent cu apa, umiditatea și aburul, cum ar fi holul, bucătăria și baia.

Porțelanată sau obișnuită

Gresia și faianța porțelanată și gresia și faianța obișnuită împart proprietăți precum impermeabilitate, rezistență foarte bună la șocuri fizice, temperaturi extreme. Totuși, gresia porțelanată are o calitate superioară, care se reflectă în durabilitate, compatibilitatea cu sistemul de încălzire prin pardoseală, posibilitatea de a fi utilizată în interior, cât și în exterior.

Rectificate sau nerectificate

Diferența dintre plăcile de gresie și faianță rectificate și nerectificate ține mai degrabă de aspectul estetic decât de cel calitativ. Plăcile rectificate sunt acelea ale căror margini au fost tăiate după presare și coacere, astfel încat dimensiunea totală a plăcii să fie mai precisă, să formeze un unghi drept. Plăcile de gresie și faianță rectificate permit o instalare curată, simetrică, care oferă un aspect uniform, fără a lăsa la vedere prea mult chit. Cele nerectificate au un aspect mai nefinisat și vor lăsa la vedere mai mult chit, însă acest lucru nu este neapărat unul negativ dacă îți dorești un design rustic, care nu se teme de imperfecțiuni.

gresie si faianta 3 webp

Rezistență la abraziune

PEI este acronimul pentru Porcelain Enamel Institute și reprezintă rezistența plăcilor ceramice la acțiunea unor factori în mișcare pe suprafața lor. În urma unor teste de rezistență la abraziune s-a ajuns la clasificarea plăcilor ceramice în cinci categorii, de la trafic ușor la trafic comercial intens. În funcție de destinația plăcilor de gresie și faianță pe care intenționezi să le achiziționezi, este recomandat să acorzi atenție evaluării PEI.

Este important producătorul?

Un produs de calitate susține satisfacția cumpărătorului, calitatea vieții sale și durabilitatea produsului în timp prin caracteristicile tehnice inerente. Alege branduri cu reputație de calitate, pentru că în acest fel asiguri achiziției tale un standard de calitate recunoscut. Nu pica în capcana gresiei și faianței ieftine, pentru că nu faci decât să te autosabotezi (se pătează ușor, există riscul de alunecare, va trebui schimbată în scurt timp). Gresie și faianță de calitate înseamnă design atrăgător, calități tehnice și practicabilitate.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.