Defectele lucrarilor de tencuieli

defecte tencuiala interioara

Cele 4 defecte ale tencuielilor

» Atat in timpul executarii, cat si in timpul exploatarii con­structiei, pe tencuieli pot apare diferite defecte, ca de exemplu: coscoviri, crapaturi, diferite pete sau impuscaturi.

» Aceste defecte se datoreaza mai multor cauze, dintre care cele mai des intalnite fiind:

  • pregatirea necorespunzatoare a suprafetelor tencuite;
  • calitatea proasta a materialelor folosite la prepararea mor­tarului;
  • executarea gresita a lucrarilor de tencuieli;
  • greseli la executarea altor lucrari;
  • proasta intretinere sau exploatare a constructiei.

» Defectele de tencuiala pot fi rezultatul uneia dintre cauzele de mai sus sau a mai multor cauze in acelasi timp.

Coscovirea tencuielii

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» In cele mai multe cazuri coscovirea si caderea tencuielii se datoreaza nerespectarii conditiilor pe care tre­buie sa le indeplineasca suprafetele ce urmeaza a fi tencuite, prin care trebuie asigurata buna aderenta (legatura) dintre aceasta si mor­tarul aplicat. In acest caz, slaba aderenta se explica prin faptul ca suprafata tencuita a fost prea neteda sau nu a fost bine curatata de praf, noroi, pete de grasime, inainte de aplicarea mortarului.

» Suprafete prea netede apar de multe ori atat la tavane cat si la pereti in cazul betoanelor, cand la turnarea lor se folosesc cofraje fine, rindeluite, sau tipare metalice. Suprafete care de asemenea nu asigura aderenta suficienta cu mortarul sunt cele de lemn sau metalice.

» Coscovirea tencuielilor este provocata uneori si de greselile de executare a tencuielilor. Astfel, coscovirea se poate produce din cauza insuficientei udari a suprafetei de zidarie sau de beton tencuite, mai ales daca aceasta, in momentul aplicarii mortarului, a fost prea uscata.

» De asemenea, la executarea tencuielilor exterioare pe peretii batuti de soare si de vant, apa din mortar se evapora foarte repede, mortarul isi pierde rezistenta si tencuiala se desprinde cu timpul si cade. De aceea, pe timp foarte calduros, peretii batuti de soare si de vant se uda bine inainte de aplicarea mortarului si apoi se pro­tejeaza cu plase de umbrire.

» De multe ori, la tencuieli exterioare, stratul vizibil (tinci sau de finisaj), incalzit de soare sau batut de vant, se contracta si se des­prinde de grund. Cauza este lipsa de aderenta provocata de suprafata prea neteda a grundului sau neudarea acestei suprafete inainte de aplicarea stratului vizibil. Si in acest caz este necesar ca grundul inasprit la executarea lui cu crestaturi de mistrie, sa fie bine udat si dupa aplicarea stratului vizibil de finisaj, acesta sa fie protejat de soare si vant.

tencuiala coscovita

» Pe de alta parte, tencuiala nu trebuie executata nici pe supra­fete prea umede. Tencuiala cu mortar de ipsos cu var pe zidarie umeda, se intareste la inceput, apoi sub influenta umiditatii din zidarie se umezeste.

» De asemenea, nerespectarea unor reguli de folosire a mortarelor provoaca desprinderea si chiar caderea tencuielilor. Astfel, pe supra­fata de beton nu se pot aplica direct mortare de ipsos si in general, nu se poate aplica un strat de tencuiala tare pe un strat mai slab. Nerespectarea acestor reguli poate avea urmari destul de grave, in special la executarea tencuielilor la tavane.

» Prezenta sub tencuiala a lemnului, sub forma de ghermele, buiandrugi, neacoperite cu plasa de sarma sau de rabit, poate provoca coscovirea tencuielii prin umflarea lemnului din cauza schim­barii umiditatii lui.

» Coscovirea tencuielilor poate fi provocata si din cauza intretinerii necorespunzatoare a constructiei. De exemplu, nerepararea la timp a unor defecte la jgheaburi, burlane sau la instalatia de apa, duce la umezirea tencuielii, care inghetand iarna, se coscoveste prin dilatarea apei, si se desprinde de pe suprafata tencuita.

Crapaturi pe tencuiala

» Cele mai multe cazuri de crapaturi se constata pe tencuiala executata pe lemn: pereti despartitori, tavane pe grinzi de lemn si sipci. Explicatia acestor crapaturi este, in primul rand, variatia volumului lemnului in functie de umiditatea lui. Uscandu-se, lemnul isi micsoreaza volumul, iar la umezeala il mareste, din care cauza tencuiala, care nu suporta aceste variatii, crapa.

» Uneori crapaturile apar pe tencuiala din cauza executarii ne­corespunzatoare a unor elemente de constructie din lemn, ca de exemplu: scheletul peretelui despartitor nu este bine fixat si se misca, grinzile tavanului sunt prea subtiri si se incovoaie sub greutatea lui si a sarcinilor pe care le suporta.

» De asemenea, crapaturile apar in toate cazurile pe linia de des­partire a doua materiale diferite pe care s-a aplicat tencuiala, si in special intre lemn si zidarie, daca la executare nu s-au luat masuri speciale, ca de exemplu, acoperirea rostului intre ele cu plasa de rabit.

cum se verifica tencuiala

» La tencuiala executata pe zidarie, crapaturile apar de multe ori din cauza tasarii fundatiilor sau a grinzilor pe care se sprijina zidaria. In acest caz crapatura apare pe toata grosimea zidariei si se vede pe tencuiala pe ambele fete ale peretelui.

» In unele cazuri crapaturile sunt provocate de compozitia gresita a mortarului. Astfel, folosirea mortarelor grase, inafara de cele de ipsos, aplicate intr-un strat gros, duce la formarea fisurilor de con­tractie, deoarece aceste mortare la uscare isi micsoreaza volumul. Fisurile de contractie se formeaza de asemenea si la folosirea mor­tarelor care au stat prea mult si au inceput priza in lada de mortar.

» De multe ori crapaturile provocate de cauzele aratate sunt inso­tite de coscoviri locale de tencuiala.

Pete pe tencuiala

» Unul dintre defectele care strica aspectul tencuielii si a zugravelii il formeaza petele. Ele pot fi de diferite culori, in functie de cauza care le-a provocat.

» Astfel, din cauza exploatarii gresite si lipsei de intretinere in special la locuinte, apar pe tencuiala cosurilor din camere, pete de culoare maro. Acest defect se datoreaza unui lichid negru ce se scurge pe cos si care se formeaza prin arderea incompleta si distilarea lemnului, provocata de un defect al sobei sau al cosului. In acest caz lichidul negru patrunde prin zidaria cosului si apare in camera ca o pata urat mirositoare. Constatarea cauzei unor astfel de pete se face prin usita de curatire din camera sau din pod, in care caz interiorul cosului este umezit de un astfel de lichid.

» Uneori pete cu aspect asemanator apar si pe peretii fara coşuri. Aceste pete se datoreaza existentei sub tencuiala a unor materii bituminoase, cu care a fost patat peretele si care nu au fost inde­partate radical la pregatirea suprafetelor pentru tencuieli.

» Astfel de pete pot fi provocate si de instalatia de scurgere, daca tencuiala a fost aplicata partial direct pe tubul de fonta acoperit in general cu catran, sau daca imbinarea tuburilor nu este etansa, in care caz lichidul din tubul de scurgere, trecand prin franghia gudronata de la mansonul de imbinare, pateaza tencuiala.

pete pe tencuiala

» Pete de importanta mai mica, avand culoarea roscata, apar uneori pe tencuiala din cauza prezentei la mica adancime a tuburilor de instalatie electrica sau de apa, a barelor de otel-beton, care ruginind pateaza tencuiala. Repararea unor astfel de pete se face de catre zugravi, acoperind locurile respective cu anumite substante.

» De asemenea pete de mica importanta de culoare alba, sunt cele care se datoresc aplicarii tencuielii pe zidaria umeda. Apa din zidarie evaporandu-se lasa cate odata pe suprafata tencuielii diferite saruri aduse din masa zidariei, provocand patarea tencuielilor sau a zugravelilor. Astfel de pete, dupa uscarea zidariei si dupa o noua zugră­vire, nu mai apar.

® Citeste si: Cum se tencuiesc peretii!

» Uneori, din aceeasi cauza, umiditatea din zid nu lasa saruri pe suprafata si actiunea ei se rezuma numai la patarea zugravelii. Acest defect dispare o data cu uscarea zidariei.

» Daca umezeala pe pereti se mentine vara si iarna si dureaza mai multi ani, aceasta dovedeste ca umiditatea vine de la o sursa permanenta si fenomenul se numeste igrasie. Daca in apropierea petelor de umezeala nu exista o instalatie de apa, care ar putea fi una din cauze, sursa permanenta este umiditatea din pamant. Cauza igrasiei in acest caz este lipsa izolatiei hidrofuge, care permite trece­rea umiditatii din pamant prin porii zidariei si mentinerea umezelii permanente a peretelui.

» Umezeala, care apare numai pe timp de iarna si in special in partea de jos a colturilor exterioare ale camerei, se datoreaza condensarii aburului din camera pe partile reci ale zidurilor. In acest caz nu este necesara nici o reparatie, ci numai o buna incalzire si aerisire a camerei respective.

Impuscaturi de var

» Acest defect este provocat de calitatea necorespunzatoare a varului stins, folosit la prepararea mortarului.

» Varul bulgari contine in el parti de calcar cu diferite viteze de stingere. Alaturi de partile care se desfac imediat ce intra in con­tact cu apa, sunt parti de var bulgari, care se sting mai greu si uneori dupa 3-4 saptamani de la amestecarea lor cu apa.

» Aceste parti de var nestins, fiind in tencuiala, absorb umidi­tatea din mortar, din zidarie sau din atmosfera si incep sa se stinga, marindu-si volumul. Ca rezultat, pe suprafata tencuielii apar umflaturi, apoi cazand tencuiala, raman gauri conice de dimensiuni pana la 3-4 cm diametru, avand la mijloc o bucata de var.

impuscaturi de var tencuiala

» Aceste defecte pot fi prevenite prin respectarea regulilor de stingere a varului, mentinerea lui un timp necesar, 4-6 saptamani, in groapa de var sau prin strecurarea laptelui de var print-un ciur des.

» Un fenomen identic se poate produce daca in tencuiala, o data cu nisipul, ajung bulgari de argila. Aceasta umezindu-se isi mareste volumul si poate produce de asemenea impuscaturi.

CITESTE CUM SE REPARA TENCUIELILE!

Cum reparam tencuiala?

 

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.