Mortar – Reteta mortar zidarie – tencuiala

mortar tencuiala reteta

Prepararea mortarelor

» Daca aveti o casa in constructie sigur v-ati intalnit si cu termenul de mortar, fie la zidirea caramizilor sau la tencuirea peretilor. In articolul de astazi vom discuta mai pe larg despre mortare si vom incerca sa va prezentam si cateva retete de mortar.

» Mortarele se folosesc in zidarii pentru a lega caramizile (blocurile de zidarie) intre ele, iar in cazul tencuielilor au ca scop “invelirea” zidurilor cu un strat protector care sa asigure rezistenta dar in acelasi timp si o planeitate uniforma a suprafetelor tencuite.

» Mortarele sunt amestecuri de liant, apa si nisip, bine omogenizate. Ca si liant se utilizeaza ciment, ipsos si var, combinate cate doua, dar niciodata ciment cu ipsos.

» Prepararea se realizeaza prin amestecarea nisipului cu materialele de legatura si cu apa. Dupa uscare, mortarul se intareste si capata o rezistenta destul de ridicata, acest lucru datorandu-se liantului care “incheaga” foarte bine “boabele” de nisip.

» Ca si proprietati, mortarul trebuie sa fie destul de plastic, sa fie bine legat si sa adere cu usurinta la suprafetele ce urmeaza a fi zidite sau tencuite. Astfel nu trebuie sa fie nici prea moale dar nici prea vartos.

» Daca mortarul este prea moale sau prea tare, acesta ingreuneaza munca zidarului. Daca mortarul este preparat prea vartos, acesta se va intinde greu iar rosturile se vor umple greu. In schimb, daca mortarul este prea moale, acesta se va scurge printre rosturi iar rezistenta dupa uscare va fi una slaba.

» Prepararea mortarului se realizeaza in functie de locul unde se intrebuinteaza. Dozajele realizandu-se in functie de necesitatea si proprietatile finale dorite si de rezistenta pe care trebuie sa o aiba mortarul dupa intarire.

» Ca idee, cu cat dozajul de liant este mai mare fata de cantitatea de nisip, cu atat mortarul devine mai gras si are o rezistenta mult mai mare.

reteta mortar zidarie

Categorii de mortar

husacheieauto

1. Dupa modul si timpul de intarire a liantilor avem:

  • mortare hidraulice: la acest tip de mortar liantul se intareste atat in apa cat si in aer;
  • mortare aeriene: in acest caz liantul se va intari doar in aer;
  • mortare mixte: in acest caz se folosesc 2 tipuri de liant pentru acelasi mortar.

2. In functie de densitatea si consistenta mortarelor avem:

  • mortare dense;
  • mortare plastice

3. In functie de natura liantului avem:

  • mortar de var;
  • mortar de ciment;
  • mortar de ipsos;
  • mortar de var cu ciment;
  • mortar de argila;
  • mortar de argila cu var.

» Majoritatea internautilor folosesc diverse cautari atunci cand vine vorba despre retete de mortar, de genul: reteta mortar zidarie, reteta mortar tencuiala, reteta mortar zidarie lopeti, preparare mortar manual, mortar zidarie reteta, mortar dex, reteta mortar zidarie bca.

» Pentru a simplifica lucrurile ne-am gandit sa va prezentam mai jos toate raspunsurile la aceste cautari, intr-un singur loc, pentru a va fi mult mai simplu atunci cand vreti sa pregatiti mortarul pentru zidarie sau pentru tencuit.

reteta mortar tencuiala

Retete mortar Tenco

» In ultimul timp, mortarele in care se foloseau lianti clasici au fost inlocuite de mortare realizate din Tenco, nisip si apa.

» Conform celor de la Holcim, Tenco este un liant special conceput pentru realizarea mortarelor de tencuiala si zidarie. Va prezentam mai jos cateva retete furnizate de producatorii Tenco:

Mortare de zidarie

mortare de zidarie

Reteta mortar de zidarie

reteta mortar Tenco

® Poti citi si: Cum se zidesc peretii casei?

Mortare de tencuiala

clase de mortar de tencuiala

Reteta mortar de tencuiala

clase de mortar de zidarie

Reteta mortar Multibat

» Conform producatorul CRHRomania, liantul aditivat pentru mortare de zidarie si tencuiala are foarte multe avantaje cel recomanda pentru utilizare:

  • tendinte minime de fisurare;
  • protectia armaturilor inglobate;
  • ofera o aderenta la stratul suport extrem de buna;
  • nu are in compozitia sa var si nici nu necesita adaugarea acestuia in compozitia finala;
  • confera un consum redus de material pe metru patrat.

» La punerea in opera, producatorul recomanda folosirea unui nisip cu granulatie maxima de 4mm, relatandu-ne faptul ca daca vom folosi nisip cu granulatie de 1mm vom putea realiza tencuieli ce nu mai necesita gletuire.

reteta mortar multibat

Reteta mortar de var

» Acest tip de mortar de realizeaza prin amestecul de nisip cu var pasta si cu apa.

» Pentru o compozitie cat mai buna se va folosi nisip curat si de dimensiune corespunzatoare. Apa trebuie sa fie curata iar varul trebuie sa fie bine stins.

» Mortarul de var pentru zidarie se dozeaza astfel:

1 : 3 (0.33m³ de var pasta la 1 m³ de nisip)

» Daca varul este mai gras atunci dozajul se va mari la 1 : 5 .

» Este indicat ca mortarul de var sa fie aplicat in stare proaspata, inainte de a face priza. De aceea se recomanda prepararea acestuia in cantitati mici. Daca totusi va ramane o cantitate mai mare de mortar de var nefolosit, este indicat sa-l udati in abundenta si apoi acoperiti-l bine cu nisip pentru a nu “lua” aer.

Cum se prepara mortarul de var?

» Prima data se aseaza varul pasta in varnita, apoi se adauga apa amestecandu-se cu sapa pana se obtine un lapte subtire.

» Urmatorul pas este adaugarea cantitatii de nisip conform retetei, amestecandu-se pana ce toate materialele sunt mixate omogen.

Reteta mortar de ciment

» Acest tip de mortar se realizeaza prin amestecul de nisip cu ciment si apa. Se foloseste la realizarea zidariilor de piatra, de caramida si a tencuielilor.

» Prepararea mortarului de ciment se realizeaza in 2 etape. Prima data se amesteca uniform cimentul cu nisipul. Apoi se adauga usor apa, in timp ce compozitia se amesteca continuu, pana la obtinerea unei paste consistente.

» Ca si retete, acestea difera in functie de tipul lucrarii care se doreste a se executa. Astfel, daca dorim un mortar mai rezistent va trebui sa folosim o cantitate mai mare de ciment fata de nisip.

» Pentru un mortar de ciment obisnuit de zidarie se foloseste urmatorul raport de dozaj:

400 kg ciment la 1 m³ de nisip

» Pentru alte marci de mortare pe baza de ciment raportul intre volume poate varia de la 1 : 2,5 pana la 1 : 6.

» Mortarul de ciment ramas nu se mai poate folosi ulterior, deoarece nu se poate opri priza cimentului prin udare ca si in cazul mortarului de var.

» In cazul tencuielilor se recomanda adaugarea de lapte de var, astfel acesta devine mai plastic si crapa mai greu. Prin acest procedeu se diminueaza aparitia microfisurilor in tencuiala.

» In unele situatii meseriasii adauga argila in loc de lapte de var, intr-o proportie de circa 3% fata de cantitatea de ciment folosita la reteta de preparare.

mortar zidarie tencuiala

Cum se prepara mortarul de ciment?

» Pentru prepararea mortarului de ciment se face amestecarea uscata a materialelor: nisip cu ciment. Dupa omogenizarea cimentului cu nisip, respectand reteta dorita, se adauga apa si se incepe amestecarea compozitiei pana se va ajunge la o pasta omogena.

» Pentru mortarele de tencuiala pe baza de ciment se poate adauga lapte de var dupa ce mortarul a fost preparat.

® Poti citi si: Cum se tencuiesc peretii?

Reteta mortar de ipsos

cele mai bune masini de spalat rufe

» Acest tip de mortar se realizeaza deobicei fara adaugare de nisip, astfel se foloseste doar ipsos si apa. Cantitatea de apa folosita nu va depasi 80% fata de volumul de ipsos, altfel, in cazul folosirii unei cantitati prea mare de apa rezistenta mortarului scade devenind mult mai poros.

» Mortarele din ipsos se folosesc la realizarea tencuielilor gletuite, a profilelor si ornamentelor decorative.

» In cazul tencuielilor la tavane se foloseste mortarul cu var si ipsos datorita rezistentei si intaririi mai rapide.

» Nu este indicata adaugarea ipsosului in mortar de ciment, deoarece in urma uscarii cimentul se strange, iar ipsosul se umfla, fapt ce impiedica realizarea unei legaturi stranse intre cele 2 tipuri de materiale. Astfel apar umflaturi ale tencuielii.

» Prepararea mortarelor de ipsos se face doar in cantitati mici, fix pentru cat aveti nevoie, deoarece acesta se intareste foarte repede si nu mai poate fi refolosit dupa intarire.

Cum se prepara mortarul de ipsos?

» In primul rand, datorita intaririi rapide a acestui tip de mortar, acesta se prepara in cantitati mici si dese. In targa de mortar se pune apa si apoi se presara praful de ipsos amestecandu-se continuu pana la obtinerea unei paste omogene.

Reteta mortar de var cu adaos de ciment

» Pentru a rezulta un mortar cu o rezistenta mai mare si un timp de intarire mai rapid, se recomanda adaugarea de ciment in mortarul de var.

» Acest tip de mortar se foloseste deobicei la realizarea lucrarilor de zidarie si a tencuielilor a caror rezistenta se cere a fi mai crescuta, cum ar fi in cazul incaperilor expuse umezelii.

» Pentru un mortar de var cu adaos de ciment se foloseste urmatorul raport de dozaj:

150 kg ciment la 1 m³ de nisip si 0,33 m³ de var

» Cantitatea de ciment poate fi marita daca se doreste un mortar mai rezistent.

Cum se prepara mortarul de var cu adaos de ciment?

» In primul rand se prepara mortarul de var gras peste care se adauga ciment, amestecandu-se bine pana cand culoarea acestuia devine uniforma, practic sa nu se mai vada pete de ciment in compozitia preparata.

Mortar de argila

» Acest tip de mortar se realizeaza prin combinarea argilei cu nisip care se amesteca (framanta) impreuna cu apa. Pentru a asigura o rezistenta mai mare a mortarului de argila se pot adauga in compozitie paie, calti sau fibre lemnoase.

» Mortarul de argila este recomandat a se folosi la lucrari ferite de temperaturi ridicate si mai ales ferite de apa.

reteta mortar pentru tencuit

Cum se prepara mortarul de argila?

» Pentru a prepara mortar de argila, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa puneti argila intr-un recipient la inmuiat cel putin o zi. In acest timp curatati bine argila de pietre sau alte impuritati dure. Dupa o zi de inmuiere se incepe framantarea acesteia pana se ajunge la o pasta omogena. Apoi se adauga nisip peste aceasta pasta si se amesteca din nou pana la omogenizare.

» Apoi, daca se doreste “armarea” compozitiei, se pot adauga paie, calti sau fibre.

mortar din ciment si argila

Mortar de argila si var gras

» Atunci cand adaugam var pasta in mortar de argila ii crestem defapt rezistenta acestuia. Acest tip de mortar se foloseste cu preponderenta in mediul rural, la tencuirea caselor din lemn sipcuite pe exterior.

» Reteta mortarului de argila si var gras se realizeaza respectand urmatoarele dozaje:

1 parte var – 2 parti nisip – 2 parti argila

» La aceasta compozitie se poate adauga sau nu paie sau alte materiale de legatura.

Oferte Amestecatoare Mortar!

Sfaturi

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Mortarul de var gras nu se va folosi la zidariile din constructii lipsite de ventilatie naturala sau la cele supuse umezelii continue, deoarece mortarul de var se intareste numai in aer.

» In subsolurile realizate din zidarie cu grosime mica se recomanda folosirea mortarelor mixte, deoarece mortarul simplu de var nu este recomandat iar mortarul de ciment curat este prea scump si nu se justifica.

» Mortarul mixt este mai plastic decat mortarul din ciment curat, avand avantajul de a se aseza mai usor pe suprafata caramizii si se indeasa mai usor intre rosturi. Astfel zidaria devina mult mai rezistenta prin faptul ca se obtin rosturi mai subtiri.

» Consistenta mortarului se va alege in functie de temperatura din timpul executiei, dupa tipul liantului folosit si mai ales dupa natura lucrarii ce urmeaza a fi executate cu mortar.

Concluzie

» Daca doriti sa realizati mortare direct pe santier, in cantitati mai mari, si aveti la dispozitie materii prime necesare: nisip, var, ciment, etc., atunci puteti sa preparati mortarele dupa retetele indicate direct pe santier.

» Daca nu realizati cantitati mari de mortar, atunci puteti folosi cu incredere mortare gata preparate la sac, in care trebuie sa adaugati doar apa conform prescriptiilor producatorului si sunteti gata de treaba.

Despre Robert 58 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

2 Comments

  1. Sigur,dacă vă adresați firmelor de construcții,probabil e perfect.
    Dar pt.omul care lucrează singur,acasă,nu-i este de nici un folos,rețetă”cu sacu”,deci daca se poate,dați rețetă și în “rapoarte”

  2. Intrebare pt Robert : se poate folosi beton predozat Baumit la sac, pe post de mortar la zidarie caramida Cemacon 24x43cm greutate 19kg?

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.