Executarea lucrarilor de intretinere a cosurilor

Lucrari de intretinere a cosurilor

Banner Ford husa cheie auto webp

» Principalele lucrari de in­tretinere a cosurilor sunt urmatoarele:

  • curatirea cosurilor;
  • arderea cosurilor.

» Pe langa cosurile de la locuinte, denumite cosuri menajere, lucrarile de intretinere mentionate se executa de asemenea si la cosu­rile institutiilor publice, ale restaurantelor si unitatilor de cazare din zonele care nu beneficiaza de retea de gaz si se incalzesc pe lemne.

Perioadele de intretinere a cosurilor

» Din practica de exploa­tare a cosurilor s-a stabilit ca in general curatirea cosurilor trebuie sa se faca la urmatoarele termene:

  • cosuri menajere – casnice: o data pe luna;
  • cosuri de la institutii: o data pe luna;
  • cosuri de la restaurante sau cantine: o data pe luna;
  • cosuri industriale: o data pe an.

» Cand intervin necesitati reale, ca de exemplu utilizarea unui com­bustibil de calitate inferioara sau umed, curatirea cosurilor trebuie executata mai des.

» Arderea cosurilor trebuie sa se execute, in mod curent, o data pe an.

» Perioadele de intretinere a cosurilor variaza de la regiune la regiune.

» In general, aceste lucrari de curatire se executa in perioada de vara, astfel incat cosurile sa fie pregatite pentru perioada de toamna si iarna.

» Curatirea cosurilor industriale se recomanda a se executa vara si toamna, si NU iarna. La fabricile  la care, prin specificul fabricatiei, curatirea cosurilor nu se poate executa in zilele de lucru, pentru a nu se deranja procesul de productie, aceste lucrari se vor executa in cursul duminicii.

» Se recomanda ca arderea cosurilor sa se execute numai toamna, iarna sau primavara, cand umiditatea si zapada impiedica producerea incendiilor.

» Prin respectarea stricta a termenelor si perioadelor stabilite pen­tru intretinerea cosurilor, se vor putea evita pericolele de incendii.

Curatirea cosurilor de fum

» In vederea executarii lucrarilor de curatire a cosurilor, cosarul se deplaseaza cu uneltele si dispozitivele de lucru la usita centrala a cosului, amplasata in pod sau la exteriorul casei. Uneltele sunt depozitate la o distanta potrivita de locul de munca, pentru a putea fi luate si manipulate cu usurinta.

» Cu ajutorul unei chei potrivite, in functie de model, cosarul deschide usita orificiului de curatire al cosului. Deschiderea usitelor cu alte mijloace nu este recomandabila, deoarece acest lucru poate conduce deseori la fortarea usitelor si provoaca pierderi de timp.

» Sarma pentru cosuri, prevazuta cu dispozitiv de curatit, este in­fasurata in forma de spirala si purtata de cosar pe umarul sau drept. Dupa deschiderea usitei, sarma se apuca cu mana dreapta si se intro­duce in cos, iar cu mana stanga se desfasoara spirala numai atat cat este necesar. Desfasurarea sarmei pe intreaga lungime nu este re­comandabila, deoarece stanjeneste pe cosar in timpul lucrului. Mai ales in cazul curatirii cosurilor din interiorul incaperilor, nu exista nici spatiul necesar desfasurarii totale a sarmei.

» Intai sarma este introdusa in cos catre partea superioara a acestuia. Pe masura introducerii sarmei, peretii canalului cosului se freaca cu dispozitivul de curatit, astfel ca intreaga funingine este curatita.

» Dupa curatirea atenta a partii superioare a cosului, sarma este scoasa tot cu mana dreapta si infasurata treptat pe spirala de pe umarul drept al cosarului. Apoi sarma este introdusa din nou in canalul cosului, de asta data catre partea inferioară a acestuia, executandu-se curatirea funinginei ca si la partea superioara.

» Operatia de curatire a funinginei se repeta similar de la usita de curatire amplasata la partea inferioara a cosului, cosarul lucrand la fel si utilizand tot sarma cu dispozitiv de curatat cosuri.

» Dupa ce s-a executat astfel curatirea intregului canal de fum, se verifica daca a fost bine curatit. In acest scop se utilizeaza oglinda. Verificarea se executa de la usita de la partea inferioara a cosului. Asezand oglinda in acest orificiu si orientand-o in pozitia necesara, cosarul poate vedea daca interiorul canalului de fum a fost bine: curatit pe intreaga inaltime a acestuia.

» In cazul cand, prin verificarea cu oglinda se constata ca pe anumite portiuni funinginea nu a fost inca inlaturata total, cosarul repeta operatia de curatire a canalului de fum pe acele portiuni.

» Dupa ce s-a executat curatirea cosului pe intreaga lui inaltime, se trece la evacuarea funinginei curatite. In acest scop se inchide la loc usita de curatire de la partea superioara a cosului, se strang uneltele si dispozitivele de lucru, apoi cosarul coboara la partea inferioara a cosului. Se deschide usita de la partea inferioara a cosului. Scoaterea funinginei si a reziduurilor adunate la partea inferioara a cosului se executa cu ajutorul fierului cosarului. Dato­rita formei concave a acestuia, scoaterea reziduurilor curatite se poate face cu usurinta.

» Funinginea scoasa cu grija, pentru a se evita imprastierea ei, se aduna intr-un vas pregatit in acest scop. Dupa eliminarea in­tregii cantitati de funingine si reziduuri, se curata ultimele reziduuri cu ajutorul periei de curatit si se sterge bine usita de la orificiul de curatire al cosului. Dupa o ultima verificare a lucrului cu ajutorul oglinzii, se inchid definitiv usitele cosului.

» Burlanele de tabla se curata prin demontarea lor ingrijita si scu­turarea funinginei in exteriorul cladirii. Dupa curatirea lor atenta, burlanele se remonteaza la fel cum au fost montate inainte de a se curati. La montare trebuie sa se acorde mare atentie, urmarindu-se ca imbinarea lor sa se faca numai in sensul circulatiei fumului.

» In cazul curatirii burlanelor cu capace trebuie sa se monteze cu grija toate capacele, pentru a se evita iesirea fumului. Totodata se vor monta cu mare atentie burlanele in bratarile si inelele lor de suspensie.

» Pentru curatirea cosurilor de fum cu canale largi, cosarul patrunde in interiorul canalelor si executa razuirea peretilor cu aju­torul fierului cosarului. Pentru a usura desprinderea funinginei si a zgurii depuse pe peretii canalului, acestia se stropesc in prealabil cu lapte de var. Curatirea cosurilor cu canale largi se mai poate executa cu ajutorul maturii de nuiele. Acest procedeu se aplica in cazul in care funinginea nu este lipita tare de peretii canalului, ast­fel ca desprinderea ei se poate face cu usurinta.

» Executarea lucrarilor de curatire a cosurilor industriale necesita in prealabil o serie de lucrari pregatitoare. Ziua de efectuare a lucrarilor trebuie sa fie stabilita dinainte, de comun acord cu beneficiarul. Acest lucru este strict necesar, deoarece cosul respec­tiv trebuie sa fie scos din functiune pentru durata lucrarilor de curatire.

» Curatirea cosurilor industriale se executa de catre o echipa com­pusa din 2-3 cosari. Inainte de inceperea lucrului este necesara aprovizionarea uneltelor si dispozitivelor la locul de munca.

» Tot inainte de inceperea lucrarilor de curatire, cosul industrial trebuie racit, astfel incat temperatura din interiorul canalelor de fum sa fie sub 40°C.

» La atacarea lucrului se efectueaza controlul atent al scarii din interiorul cosului, pe intreaga ei inaltime, pentru a fi asigurata securitatea muncii. In cazul unor defecte, acestea trebuie sa se re­medieze imediat.

» Dupa terminarea tuturor operatiilor pregatitoare, cosarii se echipeaza cu centura de siguranta, cu ochelari de protectie sau masca de funingine, luandu-si de asemenea uneltele si dispozitivele de lucru necesare. In scopul semnalizarii in timpul lucrului, cosarul care intra in interiorul cosului industrial trebuie sa fie dotat de asemenea cu cablu de sarma, pe care-l va folosi in caz de pericol sau de asfixie.

» Curatirea cosului industrial se executa de jos in sus, portiune cu portiune. In timpul lucrului, cosarul trebuie sa fie fixat bine de scoaba scarii cu centura de siguranta. Dupa curatirea fiecarei zone pe intreg perimetrul cosului, cosarul se urca in zona imediat supe­rioara, lucrand in acelasi mod pana la partea superioara a cosului.

» Dupa curatirea cosului industrial propriu-zis si inlaturarea re­ziduurilor rezultate, se trece la curatirea cazanelor si a celorlalte elemente de la partea inferioara a cosurilor industriale.

Desfundarea cosurilor de fum

» De multe ori, canalele de fum sunt in­fundate fie de pasari, fie de unele materiale (caramizi, pietre, lemne) cazute in cos. In aceste cazuri, cosurile nu mai functio­neaza, astfel incat nu se mai poate face eliminarea fumului.

» Desfundarea cosurilor se executa de obicei cu ajutorul globului (bilei) cu franghie. Pentru buna manevrare a acestuia, se utilizeaza suportul cu scripete. In acest scop se monteaza acest suport pe gu­lerul cosului. Pentru usurinta manuirii scripetelui, se unge in prea­labil cu seu sau parafina franghia globului. Dandu-se drumul pe scripet la globul cu, franghie, se aplica succesiv cateva lovituri cu globul, astfel incat canalul de fum sa se desfunde.

» In cazul cand materialul care infunda canalul de fum nu poate fi inlaturat astfel, se recurge la sarma de curatat cosul. Introducand de jos in sus capatul liber al sarmei si presandu-se puternic, se poate inlatura materialul care a infundat canalul de fum.

» Exista insa cazuri in care nici prin acest procedeu nu este posi­bila desfundarea cosului. In aceste situatii, se masoara distanta de la partea superioara, sau inferioara a cosului pana la locul infundat. In acest loc se sparge peretele canalului de fum, facandu-se o gaura suficient de mare pentru a se inlatura materialul care a infun­dat canalul. Dupa inlaturarea acestui material, se rezideste gaura facuta in peretele cosului.

» La rezidire se utilizeaza caramida si mortar de var. Mortarul se prepara de obicei din o parte var pasta si trei parti nisip cernut, care se amesteca bine cu apa. La executarea rezidirii, se utilizeaza unelte de zidarie si in special mistria zidarului.

Arderea cosurilor de fum

» In cazurile cand cantitatea de funingine de­pusa pe canalele cosurilor este abundenta, iar curatirea este greoaie, se face arderea funinginei din canalele de fum.

» Arderea cosurilor se executa cu ajutorul dispozitivului de ars cosuri. In acest scop se introduce petrol in vasul dispozitivului. In felul acesta garnitura de azbest a dispozitivului se imbiba cu petrol. Se apuca apoi cu mana dreapta manerul tijei si se scoate din dispo­zitiv, care se reazema pe bratul stang, pentru a se inlatura scurgerea petrolului. Dupa aceea se introduce dispozitivul in canalul de fum si se aprinde. Ca urmare, funinginea depusa in interiorul canalului de fum se aprinde, arzand pana ce se termina.

» In tot timpul cat dureaza arderea cosului, cosarul trebuie sa fie de fata si sa supravegheze arderea, spre a se putea evita eventualele incendii.

Remedierea unor defecte la cosuri

cele mai bune masini de spalat rufe

» Functionarea necorespun­zatoare a cosurilor de fum este cauzata de infundarea lor cu funin­gine, zgura si alte reziduuri rezultate ale arderii si circulatiei fu­mului, precum si de infundarea cu unele materiale cazute in cana­lele de fum.

» In afara de aceasta, functionarea necorespunzatoare a cosurilor se datoreaza de asemenea unor defecte ale acestora.

» Unul dintre cele mai frecvente defecte ale cosurilor il constituie fisurarea peretilor acestora. La cladirile vechi se produc deseori fisuri fie in peretii cosurilor, fie in peretii care separa canalele de fum. De multe ori, peretele care separa un canal de fum incalzit, de altul neincalzit se fisureaza. Datorita diferentei dintre greutatea spe­cifica a gazelor de ardere care circula prin canalul incalzit si greu­tatea specifica a aerului rece din canalul neincalzit, prin locurile fisurate patrunde aerul rece in canalul incalzit, producand circulatia in sens invers a gazelor fierbinti si a fumului. Drept consecinta fumul si gazele fierbinti ies in incaperi.

» O alta urmare defavorabila a fisurilor este aceea ca tirajul cosu­lui se reduce, datorita aerului rece care patrunde in canalul incalzit. Reducerea tirajului cosului cauzeaza totodata micsorarea tirajului sobei. Acest fapt are drept rezultat arderea incompleta a combustibi­lului in focar, ceea ce nu numai ca reduce puterea de incalzire a sobei, dar cauzeaza degajari de gaze toxice (oxid de carbon).

» Pentru a controla existenta fisurilor se procedeaza astfel: se face focul in soba si se deschide usita de curatire a canalului de fum la care este legata soba respectiva. Cand fumul incepe sa iasa din abundenta pe la partea superioara a cosului, se acopera cosul la partea lui superioara si se inchide usita de curatire. In cazul iesirii fumului prin canalul de fum alaturat, rezulta ca exista fisuri intre cele doua canale ale cosului.

» Este posibil ca, facand aceasta proba, ca urmare a astuparii co­sului la partea lui superioara, tirajul sobei sa se opreasca si focul sa nu mai arda. In acest caz cosul este corespunzator si nu exista fisuri in peretii lui.

» Astuparea fisurilor de la cosuri se executa cu deosebita grija. Dupa ce s-a stabilit intai pozitia acestora, se inlatura resturile de mortar sau bucatile de caramizi fisurate si se astupa gaurile cu mare atentie. La urma se aplica pe portiunile respective o tencuiala in­grijita.

» Un alt defect al cosurilor consta in legarea gresita la cos a tubu­lui de fum al sobei (a recordului sobei). Daca in cazul probei indi­cate mai inainte, ca urmare a astuparii cosului de fum la partea lui superioara, fumul iese prin alta soba sau prin alt cos al cladirii, rezulta ca legatura sobei la cos nu este executata corect.

» In acest caz este posibila fie nerespectarea distantelor verticale obligatorii la racordarea a doua sobe la acelasi cos, fie executarea, gresita a racordului tubului de fum al sobei cu canalul cosului, care tub patrunde prea adanc in cos.

» Dupa ce s-a stabilit intai locul defectului, se executa remedierea lui prin demontarea tuburilor de fum montate gresit si remontarea, lor corecta.

» Alta cauza a lipsei de tiraj a cosului, avand ca urmare iesirea fumului in incaperi, este faptul ca nu este asigurata inaltimea cosului deasupra coamei acoperisului sau deasupra coamelor unor cladiri alipite. In acest caz, remedierea se poate face numai prin marirea inaltimii cosului, in conformitate cu prescriptiile tehnice.

» In mod frecvent exista cosuri care nu sunt prevazute cu usite de curatire. Acest defect important trebuie remediat de urgenta, prin executarea de gauri si montarea de usite acolo unde lipsesc.

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*