Gardul electric – o solutie necesara protejarii animalelor

gard-electric-animale

» Intr-o gospodarie sau o ferma de animale, prezenta unui gard electric reprezinta o necesitate pentru a evita contactul acestora cu alti oameni sau animale salbatice. Custile, gardurile din lemn, zgarzile sau alte elemente propice protejarii animalelor domestice de pericole pot fi solutii eficiente, dar temporare si destul de costisitoare. Pe de alta parte, aparitia gardului electric pentru animale s-a dovedit a fi cea mai eficienta solutie, de durata si mai putin costisitoare.

Ce este un gard electric?

» Gardul electric reprezinta o bariera, care foloseste socuri electrice pentru a descuraja animalele si oamenii sa treaca de o anumita granita impusa de proprietar. Tensiunea socului poate avea efecte care variaza de la discomfort pana la durere. Acesta este compus dintr-un ansamblu de componente, precum generatorul de impulsuri, sarma electrica, stalpi, porti, izolatori etc. care transforma energia furnizata de reteaua de curent sau de o baterie in impulsuri electrice.

» Gardurile electrice vor fi structurate in functie de suprafata de imprejmuit si implicit de distanta de gard de care proprietarul are nevoie. Totodata, un factor important de care trebuie sa tii cont in alegerea unui gard electric este tipul de animale domestice pentru care vrei sa il achizitionezi.

gard-electric

Cum functioneaza un gard electric?

» Un gard electric pentru animale este conceput pentru a crea un circuit electric, atunci cand este atins de o persoana sau un animal. O componenta numita energizator converteste puterea intr-un scurt impuls de inalta tensiune. Un terminal al energizatorului elibereaza un impuls electric de-a lungul unui fir gol conectat aproximativ o data pe secunda. Apoi, un alt terminal este conectat la o tija metalica implantata in pamant. O persoana sau un animal, care ating atat firul, cat si pamantul in timpul unui impuls va completa un circuit electric si va conduce pulsul, provocand un soc electric.

» Efectele socului depinde de tensiune, energia pulsului, gradul de contact dintre recipient, gard, sol si traseul curentului prin corp. Efectele pot varia ca fiind abia sesizabile, pana la incomode sau dureroase. Desi pare o solutie destul de brutala, acest impuls nu este unul puternic si nu poate provoca ranirea animalului. In schimb, lucrul obtinut prin aceste impulsuri este formarea unei bariere psihologice intre animal si gard, deoarece dupa primul contact, animalele vor invata sa nu se mai apropie atat de mult de acesta. Gardul electric ajuta la mentinerea animalelor salbatice in afara granitei si animalele domestice in interiorul spatiului amenajat lor de catre proprietar.

Care sunt principalele avantaje ale gardului electric?

» Pentru orice proprietar de ferma, care doreste implementarea unui gard electric, acesta ofera urmatoarele avantaje:

» In primul rand, gardul electric reprezinta o optiune sigura si eficienta pentru sarma ghimpata, intrucat sistemele gardurilor electrice descurajeaza animalele din interiorul, cat si din exteriorul granitei impuse sa se apropie de aceasta. Astfel, protejeaza animalele domestice si le tine la distanta pe cele salbatice.

» Un alt lucru important este ca un gard electric poate indeplini aceeasi sarcina ca si un gard conventional, folosind mult mai putin material. In functie de lungimea gardului in care costul energizatorului poate fi distribuit, acest tip de gard se dovedeste a fi in general mult mai ieftin decat gardul standard, traditional. Deci practic prin alegerea unui gard electric in detrimentul celui traditional, costurile vor fi mult mai reduse.

» Relativ simplu si usor de contruit, alt avantaj pe care il ofera gardurile electrice se refera la instalarea rapida si cu unelte minime, economisind timp si bani. Nu sunt necesare cunostinte de specialitate si nu este necesar un electrician. Atata timp cat sunt respectate cateva reguli simple, un gospodar poate construi un gard eficient.

» Totodata, durabilitatea reprezinta alt aspect semnificativ. Gardurile electrice nu sunt supuse aceleiasi presiuni fizice din partea animalelor. Animalele sunt mai putin susceptibile de a deteriora un gard electric, deoarece acestea nu il ating mai mult de o data, din cauza impulsurilor primite, lucru ce reduce intretinerea. Este important sa investesti in componente de calitate pentru mai putine probleme de intretinere si o speranta de viata mai mare a gardului.

rola-fir-gard-electric

» Dupa ce acesta este instalat corespunzator, cerintele de intretinere a gardurilor electrice difera de cele ale gardurilor conventionale, deoarece vor fi mai scazute. O verificare zilnica a tensiunii va evidentia orice probleme.

» Distanta de sarma si design-ul gardului pot fi modificate pentru a controla o varietate de animale. Gardurile electrice temporare (mobile) ofera, de asemenea, avantajul de a putea fi miscate rapid si usor in functie de preferintele proprietarului.

» In alta ordine de idei, gardul electric reprezinta o solutie mai putin costisitoare, de durata si eficienta, ce ajuta la protejarea animalelor domestice de pradatori.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.