Cum se lipesc tevile de cupru?
Cuprins:
» Salut si bine ati venit pe pagina noastra. Sunt Mihai de la CasaSiDesign.ro si astazi am ales sa va prezint mai multe detalii despre subiectul „lipire tevi cupru” si cateva instructiuni utile pentru procedeul de lipire moale a tevilor si fitingurilor din cupru.
» Imbinarea conductelor din cupru se poate realiza in mai multe moduri, cum ar fi: lipirea capilara, imbinarea prin sudare, imbinarea prin sertizare, imbinarea cu inel de strangere, etc.
» Insa, cea mai raspandita si folosita modalitate de imbinare a Cuprului este si va ramane lipirea capilara.
» Lipirea tevilor de cupru prin metoda capilara este si ea impartita in 2 categorii in functie de temperatura de topire a aliajului. Astfel vom avea:
- lipire moale: lipire ce se realizeaza la aproximativ 250°C, folosindu-se aliaje pe baza de staniu;
- lipire tare: lipire ce se realizeaza la aproximativ 450°C, folsindu-se aliaje pe baza de cupru.
» In ceea ce priveste sistemele de incalzire clasice cu temperaturi ale agentului termic sub 110°C, se va folosi preponderent tehnica de lipire moale, despre care vom discuta mai detaliat in cele ce urmeaza.
Lipire tevi de cupru la moale
» Pentru a obtine imbinari si lipituri corecte si satisfacatoare din punct de vedere tehnologic, va trebui sa urmam anumiti pasi si operatii de pregatire, cum ar fi:
- masurare si taiere;
- debavurare teava si fiting-uri;
- aplicare pasta decapanta;
- verificarea imbinarilor;
- incalzire zone de lipire;
- aplicare aliaj;
- curatare lipitura.
» Inainte de a trece la partea de lipire trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de anumite materiale si scule pentru a putea realiza lipirea tevilor de cupru, si anume:
- tevi de cupru;
- fitinguri de cupru;
- lampa de lipire cu gaz (arzator);
- aliaj de lipire;
- dispozitiv pentru taiat tevi de cupru;
- pasta decapanta;
- perii de curatare bavuri;
- burete abraziv;
- ruleta.
» Iar acum daca avem totul pregatit, sa trecem la treaba.
Masurarea tevii de cupru si taierea
» Dupa ce am trasat pe pereti toate pozitiile corpurilor de incalzire si a circuitelor pentru agent termic, conform proiectului de instalatii (daca il avem), putem incepe sa realizam masuratorile pentru a taia teava de cupru.
» Lungimea fiecarui segment de teava de cupru trebuie masurata cu precizie. Trebuie subliniat faptul ca masuratorile inexacte sunt insotite de riscul de a realiza niste imbinari neconforme.
» Daca conducta de cupru este prea scurta si nu ajunge la fundul cupei de montaj, conexiunea nu este buna, conform standardelor de montaj.
» Pe de alta parte, daca o bucata de teava este excesiv de lunga, exista riscul de deformare a ansamblului datorita tensionarii, fapt ce afecteaza negativ durata de viata a imbinarii.
» Dupa ce am masurat foarte bine vom trece la taierea tevii de cupru.
» Taierea tevilor din cupru poate fi realizata in mai multe moduri, insa cea mai indicata metoda este folosirea unui dispozitiv special pentru taiat tevi de cupru astfel incat taietura sa iasa perfect perpendiculara.
Atentie! In timpul taierii cu dispozitivul, nu grabiti procedeul si nu strangeti excesiv rolele pentru a nu deforma teava.
Debavurarea tevii de cupru si curatarea interioara a fitingurilor
» Acest procedeu este necesar sa se realizeze la capatul tevii de cupru, atat la interior cat si la exterior, eliminand astfel bavurile microscopice care se formeaza in mod inevitabil in timpul operatiei de taiere a tevii din cupru.
» Daca marginea interioara a fitingurilor este aspra si nu se alezeaza putin, exista riscul de coroziune eroziva din cauza turbulentelor locale si a vitezei crescute de curgere locala in conducta.
» Daca tevile si fitingurile sunt debavurate corect, acestea vor oferi o suprafata neteda prin care agentul termic va circula fara nici o problema.
» Deasemenea capatul tevilor de cupru trebuie debavurat corespunzator pentru a asigura o potrivire cat mai buna la introducerea in fiting.
Atentie! Suprafetele de cupru deja curatate nu trebuie atinse cu mainile goale sau cu manusi uleioase, deoarece depunerile de grasime de pe maini sau uleiuri lubrifiante de pe manusi murdare care ajung pe suprafetele de cupru ce urmeaza a fi imbinate afecteaza procesul de lipire.
Aplicarea pastei decapante pe capatul tevii din cupru
» Atunci cand vorbim despre lipirea tevilor de cupru inevitabil trebuie sa luam in considerare si decaparea suprafetelor pentru o lipitura cat mai buna.
» Odata cu aplicarea pastei decapante, resturile de oxid suplimentar sunt indepartate de pe suprafetele ce urmeaza a fi lipite.
» Totodata, prin aplicarea pastei decapante, suprafetele curatate sunt protejate de fenomenul de oxidare atunci cand sunt incalzite cu lampa de lipire cu gaz.
» Se recomanda aplicarea unui strat subtire si uniform de pasta decapanta pe capatul tevii. Unii instalatori recomanda aplicarea pastei si la interiorul fitingurilor insa acest lucru, duce de multe ori la curgerea lipiturilor, rezultatul final fiind unul foarte inestetic.
Introducerea tevii de cupru in fiting
» Mai departe introduceti capatul tevii de cupru in fiting. Asigurati-va ca capatul tevii de cupru este bine fixat si ajunge pana in capatul cupei de montaj a fitingului.
» Apoi rotiti conducta de cupru cu o jumatate de rotatie pentru a asigura o acoperire uniforma a suprafetei interioare cu pasta decapanta.
» Indepartati excesul de pasta de pe suprafata exterioara a tevii de cupru si fixati ansamblul, asigurand un spatiu in jurul zonei de imbinare pentru a putea trece la lipirea tevii de cupru cu fitingul.
Lipire teava cupru
» In cele ce urmeaza vom trece la realizarea efectiva a lipiturii. Astfel vom incepe sa incalzim cu ajutorul lampii cu gaz fitingul si teava.
» La realizarea conexiunilor orizontale trebuie evitata aplicarea flacarii direct pe zona de lipire. Astfel veti evita lipirea prematura a decapantului.
» Aplicati flacara in mod alternativ cand pe teava cand pe fiting, insa atentie, nu este permisa supraincalzirea zonei de lipire deoarece substanta decapanta isi va pierde din proprietati iar eficienta lipiturii se va reduce, deoarece aliajul de lipire nu va mai fi absorbit peste tot, in mod circular.
» In momentul in care teava si fitingul sunt suficient de bine incalzite, aliajul de lipire va incepe sa se topeasca atunci cand este aplicat pe zona de lipire si va fi absorbit in lipitura. Odata absorbit aliajul in interiorul lipiturii puteti muta flacara arzatorului direct pe zona de lipire.
» La lipirea tevilor de cupru cu fitinguri sunt permise mici bilute de aliaj in zona de lipire. Aceste mici formatiuni indica umplerea segmentului de lipire, deci lipitura s-a realizat corespunzator.
» Imbinarile brazate se bazeaza pe actiunea capilara, aliajul de lipire topit fiind „supt” in spatiul ingust dintre fiting si teava de cupru.
» Actiunea capilara este cea mai eficienta atunci cand distanta dintre suprafetele ce urmeaza a fi lipite este de 0,1-1,15mm.
Curatarea lipiturii
» Dupa finalizarea procesului de lipire a tevilor de cupru este recomandat ca racirea acestora sa se faca intr-un mod natural, deoarece racirile fortate pot duce la defecte ale imbinarilor.
Sfat! Daca doua sectiuni apropiate de teava trebuie lipite, atunci partea deja lipita se va mentine rece cu o carpa uda. In caz contrar, exista riscul ca imbinarea deja sudata sa se dezlipeasca in momentul in care veti incalzi imbinarea apropiata ce urmeaza a fi lipita.
» Odata ce lipitura s-a racit, indepartati excesul cu o carpa umeda, apoi verificati integritatea imbinarii.
» Urmati cu atentie instructiunile de verificare si probe ale instalatiei in conformitate cu legile si normativele in vigoare.
Concluzie lipire tevi cupru
» Daca aveti dubii cu privire la corectitudinea incalzirii tevilor la temperatura necesara, atunci va recomand sa chemati un instalator care sa va ajute.
» Insa, daca sunteti o persoana cu inclinatii tehnice, luati cateva bucati de teava, fitinguri si tot ce va mai trebuie si incepeti sa va „jucati” si sa testati, deoarece „mama invataturii este repetitia”.
» Va asigur ca dupa vreo 10 lipituri o sa va dati singuri seama cand e suficient de incalzita zona de lipire si cat aliaj de lipire trebuie sa aplicati astfel incat lipitura sa iasa aproape de perfectiune.
» Daca ti-a placut articolul nostru despre subiectul „lipire tevi cupru”, iar informatiile ti se par utile atunci te rog sa ne ajuti cu o Distribuire pe Facebook. In acest fel ne vei ajuta sa creem noi articole utile si folositoare pentru voi. Iti multumim!
Comentarii recente