Centrala pe lemne – 7 Sfaturi inainte sa o cumperi

centrala pe lemne sfaturi

Ce trebuie sa stii inainte de a cumpara o centrala pe lemne

» Vrei sa-ti cumperi o centrala pe lemne? Sfatul meu este sa nu faci acest lucru decat daca n-ai alta solutie, daca esti padurar sau daca ai cateva zeci de hectare de padure primite mostenire de la cineva.

» Sunt Mihai de la CasaSiDesign.ro si daca totusi nu ai alta solutie de a-ti incalzi casa, decat cu o centrala pe lemne, voi incerca sa-ti prezint cateva lucruri de baza pe care ar trebui sa le stii inainte de a achizitiona un cazan pe lemne.

» Dupa cum bine stim cu totii accesul la reteua de distributie cu gaz nu este la indemana tuturor cetatenilor tarii, asa ca majoritatea locuitorilor din zonele rurale recurg la instalarea unor centrale pe lemne. Si asta se intampla datorita faptului ca vor sa renunte la sobe si sa faca un singur foc cu ajutorul caruia sa incalzeasca intreaga casa.

» Principiul functionarii unui cazan pe lemne nu este foarte complicat, indiferent ca vorbim despre o centrala pe lemne clasica sau de una cu gazeificare.

» Intr-un mod mai simplificat, practic se pun lemnele pe foc, agentul termic din centrala se incalzeste iar pompa de circulatie impinge apa in sistemul de incalzire la radiatoare sau catre sistemul de incalzire in pardoseala.

» Iar acum haideti sa vedem cateva informatii pe care ar trebui sa le stiti inainte de a cumpara o centrala pe lemne.

1. Puterea centralei termice pe lemne

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Inainte de a cumpara o centrala pe lemne trebuie mai intai sa stiti ce putere trebuie sa aiba centrala pe lemne, sau vorba unui cititor de-al nostru “cat de mare trebuie sa fie centrala”.

» Puterea centralei termice va fi data de catre un inginer proiectant in instalatii, sau, daca nu va permiteti sa apelati la serviciile unui specialist puteti sa va calculati singuri necesarul termic al casei cu ajutorul calculatorului nostru pus la dispozitie gratuit de catre noi – Calculator Necesar Termic.

» Dupa ce ati realizat necesarul termic pe fiecare incapere in parte, adunati valorile si astfel veti avea o putere totala necesara pentru incalzirea casei. La aceasta valoare mai adaugati un coeficient suplimentar de 30%, datorat pierderilor de caldura, randamentului centralei pe lemne, si alti factori.

» In cadrul instalatiei de incalzire pe baza unei centrale termice pe lemne vom avea inserat si un boiler pentru apa calda menajera.

» Astfel, pe langa valoarea rezultata pentru incalzire va trebui sa adaugam si un aport pentru necesarul de caldura pentru preparare apa calda menajera. Pentru aceasta va trebui sa mai adaugam inca un procent de 20% la puterea totala. Calculele de determinare a necesarului termic pentru a.c.m. sunt putin mai detaliate decat atat, dar, daca nu doriti sa apelati la specialist in domeniul instalatiilor puteti folosi aceste aproximari procentuale.

Oferte Centrale pe Lemne!

» Asadar, dupa toate cele spuse mai sus va rezulta faptul ca la o casa de 100 mp, o centrala pe lemne de 20 de KW este arhisuficienta pentru a asigura atat incalzirea casei cat si prepararea de apa calda menajera.

2. Tipul de ardere al centralei pe lemne

» In cazul centralelor pe lemne aveti la dispozitie 2 optiuni:

  • cazane pe lemne cu ardere clasica:
    • randament mai mic (70-75%);
    • fara o automatizare prea complexa;
    • mai ieftine ca cele cu gazeificare;
    • nepretentioase la tipul de combustibil.
  • cazane pe lemne cu ardere prin gazeificare:
    • randament mai mare (80-90%);
    • beneficiaza de o automatizare destul de complexa;
    • mai scumpe ca cele cu ardere clasica;
    • putin mai pretentioase la calitatea lemnului.

centrala pe lemne cu puffer

» Sfatul meu este urmatorul: daca va ganditi la inserarea in sistem a unui Puffer, atunci recomandarea mea este sa achizitionati o centrala pe lemne cu ardere clasica in combinatie cu un Puffer de minim 1000 de litri.

» Astfel faceti focul si realizati o ardere completa, la intensitate maxima, urcand temperatura apei din Puffer la circa 80°C, iar apoi, cu ajutorul unei mici automatizari veti alimenta sistemul de incalzire din casa.

3. Centrala pe lemne cu sau fara Puffer

» Montarea unui Puffer in instalatia termica bazata pe o centrala pe lemne este absolut necesara din punctul meu de vedere.

» Din experienta, intr-un sistem cu centrala pe lemne cu ardere clasica, numarul de focuri este astfel:

  • fara puffer: 3-4 focuri pe zi;
  • cu puffer: 1-2 focuri pe zi.

» Atunci cand folosesti o centrala termica pe lemne fara puffer, va trebui o data la cel putin 6 ore sa faci focul. Plus ca centrala va functiona in regim mocnit, ceea ce va duce la depuneri mai mari de gudron. Deasemenea nu vei putea reusi sa mentii o temperatura constanta in casa.

» In schimb, in cazul montarii unui puffer in instalatie, vei reduce la cel putin  jumatate numarul de focuri, plus urmatoarele avantaje:

  • arderea va fi una intensa (nu mocnita) ceea ce va reduce depunerile de gudron si va mari durata de viata a cazanului pe lemne;
  • posibilitatea introducerii unei automatizari bazate pe niste senzori de temperatura, o pompa de circulatie si un termostat de ambient montat in casa.

» Mai jos puteti vedea cum arata o schema de montaj a unei instalatii compuse din: centrala pe lemne + puffer + boiler + automatizare.

schema montaj centrala pe lemne cu puffer

4. Camera tehnica pentru centrala pe lemne

» Acum ca am vazut “cat de mare este centrala pe lemne” trebuie sa ne gandim daca avem si unde sa o amplasam.

» Datorita faptului ca utilizarea unui cazan pe combustibil solid produce destul de mult deranj si mizerie, este indicat ca aceasta sa fie montata intr-o camera tehnica din spatele casei, cu iesire separata catre zona de alimentare cu lemne.

» O alta solutie mai buna ar fi amplasarea acesteia intr-o anexa separata de casa.

dimensiuni minime camera tehnica centrala pe lemne w

» In cazul in care doriti sa montati si un Puffer in camera centralei atunci dimensiunile ideale ar fi de minim 3x3m, cu o intrare din casa si o iesire catre zona exterioara de unde ne putem alimenta cu lemne. Sa nu uitam de montarea grilelor de admisie/evacuare aer si de spatiul vitrat minim 0,05mp pe metru cub de aer (in cazul constructiilor realizate din zidarie).

camera tehnica centrala pe lemne w2

5. Cosul de fum

» Modelul cazanului pe lemne (ardere clasica sau gazeificare), temperatura de evacuare a gazelor, cantitatea de reziduuri rezultate in urma arderii, necesarul de aer pentru tiraj, toti acesti factori sunt foarte importanti si trebuie luati in seama atunci cand alegem cosul de fum.

» Alegerea unui cos de fum adecvat centralei voastre va ajuta sa cresteti eficienta cazanului pe lemne si sa economisiti combustibil.

» Sectiunea si inaltimea cosului de fum vor fi selectate in functie de caracteristicile tehnice ale centralei pe lemne si de recomandarile producatorilor.

» Pentru o mai buna performanta a cosului de fum va recomandam ca acesta sa fie izolat termic.

cos de fum centrala pe lemne

6. Spatiu de depozitare lemne

cele mai bune masini de spalat rufe

» Fiindca centrala pe lemne functioneaza bineinteles cu lemne, veti avea nevoie si de un spatiu de depozitare a acestora.

» Ideal ar fi ca spatiul de depozitare sa fie unul acoperit si ferit de intemperii, dar in acelasi timp sa nu fie inchis ermetic, deoarece lemnele trebuie sa se usuce cat mai natural posibil.

» Totodata amplasarea spatiului de depozitare a lemnelor trebuie facuta in asa fel incat sa aveti acces auto pana acolo, astfel incat atunci cand veti cumpara lemnele, cei care vi le aduc sa le poata bascula cat mai aproape de spatiul de depozitare, astfel veti munci mai putin.

» Bineinteles nu ar fi rau sa va echipati cu o drujba buna si un topor de calitate, cu siguranta veti avea nevoie de ele.

spatiu depozitare lemne

7. Timpul inseamna bani

» Daca esti o persoana care are un job de dimineata pana seara tarziu, atunci centrala pe lemne cu siguranta nu este o solutie pentru tine.

» Incalzirea casei cu o centrala pe lemne necesita foarte mult timp. Si aici vorbim incepand de la achizitia lemnelor, taierea acestora, crapatul, asezatul in spatiul de depozitare, si pana la tot ceea ce inseamna a face focul zi de zi, de cateva ori pe zi.

® Citeste si: Cum sa reduci consumul de lemne iarna?

» Gandeste-te ca vii seara acasa si daca nu a avut cine sa faca focul in timpul zilei cu siguranta o sa gasesti frig in locuinta. Si atunci in loc sa te odihnesti, ca deabia ai ajuns de la munca, va trebui sa te duci sa faci focul si sa pierzi ceva timp pana se va incalzi la interior.

» Deci daca esti o persoana care nu are timp, atunci va recomand sa va reorientati catre o alta sursa de caldura pentru casa voastra.

timpul inseamna bani

Concluzie

» Inainte sa alegi solutia de a te incalzi cu o centrala pe lemne iti recomand mai intai sa iti faci niste calcule cat mai exacte, si sa tii cont de urmatoarele:

  • costurile cu achizitia centralei pe lemne;
  • costurile cu achizitia puffer-ului, boiler-ului si a celorlalte echipamente adiacente;
  • costurile cu realizarea cosului de fum;
  • costurile cu realizarea camerei tehnice pentru centrala;
  • costurile cu amenajarea spatiului de depozitare a lemnelor;
  • costul lemnelor;
  • timpul pierdut pentru a depozita lemnele;
  • timpul pierdut pentru a face focul.

» Foarte multe persoane, dupa ce au pus in balanta toate aceste lucruri au ajuns la concluzia ca e mai avantajoasa montarea unei centrale pe peleti, a unei centrale pe GPL sau chiar montarea unei pompe de caldura.

» Intr-un final tot ce va recomand este sa analizati foarte bine informatiile expuse si sa nu deveniti un “fochist” sau un “sclav” al centralei pe lemne.

» Daca articolul nostru ti s-a parut interesant si folositor, atunci te rog sa ne ajuti cu o Distribuire pe Facebook sau alte retele de socializare. Iti multumesc si te mai astept pe site-ul nostru pentru a vedea noi articole interesante si utile.

Video

1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.