Molid albastru diamant – Caracteristici si ingrijire

molid albastru

Datorita adaptabilitatii sale la aproape toate mediile, molidul albastru poate fi gasit in aproape fiecare colt al planetei. Aceasta specie de molid spinos, numita Blue Diamond, are o coroana in forma de con. Datorita conurilor groase si a culorii neobisnuite a acelor, acest molid este foarte cautat pentru Revelion, deoarece are un aspect deosebit de frumos.

Caracteristicile plantei:

Huse Chei Auto din silicon E-Husa
  • Inaltimea, coroana. Coroana are forma unui con regulat. Poate ajunge la o inaltime de 5-7 metri. Coroana atinge 2 pana la 3 metri in sectiune transversala.
  • Ace. Acele de culoare albastru argintiu cu o textura densa.
  • Viteza de crestere – moderata.
  • Solul. Nu necesita conditii speciale de sol.
  • Lumina. Se recomanda sa alegeti un loc bine iluminat pentru plantare.
  • Rezistent la caldura. Rezistent la inghet.
  • Boli si daunatori. Nu are nevoie de ingrijire speciala. Nu atrage daunatorii.

Forma conica dreapta a coroanei este ascutita in partea de sus. Structura etajata a plantei este subliniata de ramurile drepte. Molidul nu creste rapid, de obicei cu 15-20 de centimetri pe an. Cand este complet crescut, va forma un copac compact si aratos, care este adesea folosit pentru amenajarea parcurilor si aleilor. Acele au o textura densa.

Daca puneti bradul taiat intr-un recipient cu apa, acesta isi va pastra aspectul atractiv pe toata perioada Revelionului (1,5 – 2 saptamani).

Acolo de unde provine, diamantul albastru are o durata de viata medie de 400-600 de ani. Cu toate acestea, in afara Americii de Nord, acest conifer are o durata de viata mai scurta si s-a inregistrat un declin notabil al calitatilor ornamentale. Cel mai gros si mai frumos dintre molizii Blue Diamond Spruce se gaseste doar in Canada.

molid albastru

Ingrijire

Diamantul albastru se remarca prin natura sa de intretinere redusa. Nu se teme de ingheturi. Se va descurca foarte bine in regiunile in care temperaturile de iarna pot scadea pana la minus 40 de grade.

Aceasta specie de molid are nevoie de multa lumina solara pentru a creste si a se dezvolta in mod normal, astfel incat cei mai grosi si mai luxurianti arbori cresc in zone deschise. Daca planta primeste suficienta lumina, acele sale vor straluci cu o nuanta distinctiva de valuri de mare. Daca un astfel de conifer este plantat intr-o zona umbrita, acesta nu va muri, dar coroana sa va avea un aspect tern, iar culoarea acelor va deveni gri pal.

Acest conifer creste cel mai bine pe argila. Solul de pe parcela trebuie sa fie intotdeauna umezit si e nevoie de un strat de drenaj bun atunci cand se planteaza. Molidul poate rezista la seceta prelungita. Reactioneaza extrem de negativ la solul dur, pietros si nu tolereaza umiditatea stagnanta in sistemul radicular.

Pentru a accelera cresterea molidului albastru, acesta trebuie fertilizat sistematic. Acest lucru are, de asemenea, un efect pozitiv asupra starii acelor, care devin groase si capata o culoare stralucitoare. In sol se adauga ingrasamant, precum balegar de vaca sau de cal.

Udati sistematic si nu lasati solul din zona radacinilor sa se usuce. Dar nu uitati ca umezeala stagnanta regulat poate duce la putrezire. Deci, asigurati-va ca nu exagerati.

Planta trebuie sa fie taiata in mod regulat. In mod normal, acest lucru se face o data pe an, primavara. Ramurile batrane si ofilite trebuie indepartate. De asemenea, trebuie sa indepartati partile superioare ale ramurilor inghetate. Dupa ce ati taiat pomul, tratati-l cu o solutie de fungicid si fertilizati portaltoiul. Acest lucru intareste copacul si incurajeaza cresterea lastarilor tineri.

Pentru ca plantele sa beneficieze de ingrasaminte, acestea trebuie aplicate corect si la timp. Primavara, adaugati ingrasaminte cu azot. In timpul lunilor de vara, molidul are nevoie de mai mult fosfor. In lunile de toamna, insa, are nevoie de mai mult potasiu. Puteti sa il hraniti atat cu ingrasaminte organice, cat si cu ingrasaminte minerale. Daca solul este plat, udati si adaugati sistematic nutrienti organici (de exemplu, humus).

La fel ca multe alte culturi, molidul albastru are nevoie de plivit periodic, mai ales daca pomul este inca tanar.

Aceasta planta nu este pretentioasa si nu are cerinte speciale in ceea ce priveste compozitia solului. Gradinarii o considera una dintre cele mai prietenoase plante de gradina, cu un aspect colorat si usor de plantat.

Iernare

Plantele tinere, trebuie acoperite pe timpul iernii. Pentru a preveni ca o rafala puternica de vant sa-l spulbere, legati-l cu o franghie in jurul varfului. De asemenea, asigurati-va ca acoperiti solul din apropierea plantelor cu un strat de mulci, de exemplu, frunze cazute sau lemne.

Pentru ca Molidul Albastru Diamant sa aiba un aspect cat mai spectaculos, specialistii recomanda ca, seara, coroana sa fie stropita in mod regulat cu apa. Acest lucru asigura ca plantele sunt alimentate cu substante nutritive pe toata inaltimea lor si, prin urmare, are un efect pozitiv asupra aspectului lor.

Despre Irina 203 Articole
Buna! Sunt Irina si scriu pentru a aduce un folos cititorului. Imi doresc ca familiile romane sa fie fericite si informate, caci un popor educat este un popor puternic! Incerc sa aduc cat mai multe informatii utile in fiecare articol.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.