Executarea tencuielilor pe timp de friguros
» Daca sunteti in situatia in care trebuie sa dati tencuiala iarna, atunci ar fi indicat sa cititi urmatorul articol despre cum se da tencuiala pe frig.
» Pe timp friguros lucrarile de tencuieli se executa in incaperi incalzite, folosindu-se mortare obisnuite, si numai in cazuri cu totul exceptionale se executa in aer liber sau in incaperi cu temperaturi sub 0ºC, folosindu-se mortare speciale, care au proprietatea de a se intari la astfel de temperaturi scazute.
» Cand temperatura scade sub +5ºC, nu este indicat a se realiza lucrari de tencuiala cu mortare obisnuite.
Masuri pentru realizarea tencuielilor iarna
» La executarea lucrarilor de tencuieli interioare pe timp friguros, folosindu-se mortare obisnuite, este necesar a se lua din timp toate masuri pregatitoare unor astfel de lucrari, cum ar fi:
- inchiderea golurilor de usi si ferestre: se pot folosi panouri realizate din folie PVC si scanduri sau rigle din lemn;
- asigurarea incalzirii incaperilor, atat pe timpul executiei tencuielilor cat si in perioada de uscare artificiala a tencuielilor.
» Pe toata perioada executarii tencuielilor, pana cand umiditatea tencuielii va scadea pana la 8%, temperatura in incapere nu trebuie sa scada sub +5ºC.
» Mortarele care se folosesc la executarea tencuielilor pe timp friguros vor fi de ciment sau de ciment cu var. La prepararea mortarelor se va acorda o deosebita atentie pentru respectarea dozajului, precum si a timpului de amestecare, care se va spori cu 50% fata de timpul de amestecare pe timp de vara.
» Temperatura minima a mortarului la locul de lucru va trebui sa fie de cel putin +8ºC. Temperatura mortarului la iesirea din malaxor nu trebuie sa depaseasca +50ºC la mortarele de ciment cu var si 25ºC la mortarele de ciment sau ipsos-var.
» Pentru obtinerea temperaturii necesare a mortarului, se incalzeste in primul rand apa, pana la cel mult 80ºC. Nisipul se incalzeste numai daca prin incalzirea apei nu se poate obtine temperatura necesara a mortarului sau daca nisipul contine bulgari inghetati.
» In cazul executarii mecanizate a tencuielilor, este necesar sa se ia masuri ca statiile de preparare a mortarelor si pompele de mortar sa fie instalate in incaperi incalzite, si, de asemenea, sa fie izolate termic toate conductele de mortar si furtunul de aer comprimat, care trec prin exterior sau prin incaperi neincalzite.
» Pentru a nu se produce racirea mortarului, aerul utilizat pentru pulverizarea lui, trebuie sa aiba temperatura cel putin egala cu cea a mortarului. In acest scop compresorul de aer se instaleaza intr-o incapere incalzita, avand temperatura aerului de cel putin 8ºC.
Ce mortare se folosesc la tencuiala iarna?
» Mortarele care se folosesc la tencuiala pe frig sunt urmatoarele:
- mortare de ciment-var (marca M 25-T sau M 50-T) – pentru tencuirea suprafetelor de zidarie;
- mortare de ciment (marca M 50-T) – pentru tencuirea suprafetelor de beton.
» Pe timp friguros, tencuielile se executa la fel ca si in perioada de vara.
® Citeste si: Cum se tencuiesc peretii?
» Pentru a evita aparitia crapaturilor in tencuiala, in special in cazul uscarii artificiale, trebuie sa se respecte atat grosimea totala admisibila a stratului de tencuiala, cat si grosimea fiecarui strat component in parte.
» Stratul urmator se aplica numai dupa o oarecare intarire a stratului precedent, dupa circa 20 de minute.
» Zonele cu denivelari, care pot duce la grosimi mai mari de tencuiala, trebuie nivelate in prealabil, fie printr-o usoara sprituire, fie prin aplicarea unui strat de mortar direct pe o plasa de rabit.
» Cantitatea de mortar ce se prepara pentru tencuiala iarna, nu trebuie sa depaseasca necesarul de 15-20 de minute de lucru.
Fii primul care adauga un comentariu!