Izolatie termica reflexiva
Cuprins:
» In urmatorul articol vom discuta de ce este indicata folosirea de folie termoizolanta reflexiva in termoizolarea unei constructii.
» O casa calduta si confortabila este visul fiecarui proprietar de locuinte si nu exista nici un dubiu in aceasta privinta. Pentru a avea mereu un microclimat optim intr-o casa, este absolut necesar ca peretii, acoperisul si pardoseala sa fie temeinic termoizolate.
» In urma studiilor realizate de catre specialisti pardoseala unei case s-a dovedit a fi o mare “consumatoare” de energie termica, pierderile ridicandu-se in unele cazuri pana la 30%. Astfel s-a trecut la cautarea celui mai rentabil material izolator ce s-ar putea folosi pentru termoizolarea pardoselilor, si in cele din urma expertii au decis faptul ca folia termoizolanta reflexiva ar fi una din cele mai indicate solutii chiar si in cazul folosirii unui sistem de incalzire in pardoseala.
» Folia izolanta reflexiva din aluminiu – este un material realizat din multiple straturi componente, avand ca strat principal stratul reflectorizant. Acest strat reprezinta o folie de aluminiu cu un indice de reflexie de 90%. In ceea ce priveste celelalte straturi acestea pot fi realizate din orice material izolant cu proprietati fizice si mecanice bune.
Principiul de functionare al izolatiei reflexive
» Pentru a intelege principiul de functionare a unei astfel de izolatii se iau in considerare metodele de baza ale transferului de caldura de la un strat de acoperire la altul:
– conductivitate termica – capacitatea de a conduce caldura (solide);
– convectia – transferul de caldura prin aer datorita densitatii diferite a fluxurilor de aer rece si cald;
– radiatia – orice sursa de caldura cu o temperatura mai mare de zero grade radiaza unde de caldura care sunt absorbite de pereti si tavan, iar caldura inmagazinata fiind transferata ulterior intr-un mediu mai rece decat temperatura suprafetelor. Procentul acestui schimb reprezinta aproximativ 60-90% din pierderile de caldura.
» Astfel pierderile de caldura sunt inevitabile. Asadar, pentru a realiza o izolatie aproape perfecta este necesar sa se reduca la minim pierderile de caldura datorate radiatiilor. Iar din cauza ca materialele clasice de termoizolare nu pot proteja o cladire de acest tip de transfer de caldura, materialul optim a fost gasit, acesta fiind o folie termoizolanta cunoscuta pentru capacitatea sa de reflexie si de emisie scazuta.
» Foliile reflexive functioneaza in cazul tuturor proceselor de schimb de caldura: radiatie, convectie si conductivitate termica, inhiband pierderile de caldura.
Avantaje si dezavantaje folie termoizolanta reflexiva
Avantaje:
» Performanta unui astfel de material este dupa cum urmeaza:
- pentru productia acestui material se folosesc doar materiale certificate din punct de vedere al calitatii si al sigurantei in ceea ce priveste sanatatea populatiei;
- folia de aluminiu lucioasa reflecta pana la 97%, permitand un transfer de maxim 5% din energia termica;
- stratul de bule de aer din spuma de polietilena asigura rezistenta termica suplimentara care nu permite ca, caldura sa treaca conform principiului conductivitatii termice;
- stratul de izolatie este ignifug, neinflamabil;
- greutatea redusa si ambalarea compactata fac ca acestea sa fie foarte usor de transportat si manevrat;
- reducerea pierderilor de caldura diminueaza costurile generate de incalzirea casei, iar pretul izolatiei este unul destul de mic in comparatie cu alte materiale termoizolante regasite pe piata materialelor de constructii.
Dezavantaje:
» Folia termoizolanta reflexiva are urmatoarele dezavantaje:
- lipsa rigiditatii face imposibila finisarea stratului de izolatie cu tencuiala, de aceea se foloseste doar in combinatie de finisaj cu perete din gipscarton;
- fixarea pe baza de adeziv se realizeaza doar cu produse speciale;
- acest material poate fi folosit doar ca strat suplimentar de izolatie, reflectand caldura si oferind protectie suplimentara impotriva umezelii.
» Foliile reflexive sunt aplicabile tuturor suprafetelor uscate, lipsite de murdarie si praf, potrivite pentru structuri complexe cu colturi, cube si diferente de planeitate. Izolarea peretelui din exterior poate obtine un efect maxim atunci cand se lasa un spatiu de aer de circa 2-3 cm intre folie si stratul suport.
» Acest material termoizolant este eficient pentru casele cu mai multe etaje sau cu un singur nivel, avand ca efect cresterea rezistentei termice a peretilor fara a creste semnificativ volumul acestora. Instalarea se face usor, cu montaj cap la cap, iar imbinarile se lipesc cu banda din folie de aluminiu.
Domeniu de aplicare al foliilor termoizolante reflexive
» In primul rand trebui rementionat faptul ca aceasta folie reflecta caldura dar nu poate actiona ca material principal pentru izolarea unui spatiu de locuit.
» Foliile reflexive sunt materiale aditionale care trebuie combinate cu materiale traditionale pentru izolarea casei, cum ar fi vata minerala, polistirenul sau spuma poliuretanica. De regula, in izolarea complexa a unei case, peretii interiori sunt izolati cu folie reflexiva iar fatada exterioara este termoizolata cu termosistem din polistiren sau vata minerala bazaltica.
» Acest procedeu complex de termoizolare va permite sa obtineti izolatia cea mai eficienta deoarece termosistemul din exterior impiedica patrunderea frigului din exterior, iar folia reflexiva montata la interior actioneaza ca o bariera care protejeaza toate radiatiile termice emise de sursele de caldura din casa.
» Aceasta metoda va permite sa mentineti un microclimat optim in interiorul casei, chiar si in cel mai rece anotimp al anului, deoarece asigura utilizarea maxima a energiei produse de sistemul de incalzire casnic.
» Exista cazuri in care materialele termoizolante reflexive pot fi folosite si ca izolatie principala, dar nu sunt prea multe asemenea situatii. De exemplu, aceasta practica este utilizata pentru conductele de ventilatie ale sistemelor de aer conditionat.
Folie termoizolanta reflexiva de la Tepofol
» Compania de productie Tepofol a patentat si a adus pe piata constructiilor un produs fundamental de izolatie termica, folie termoizolanta, care se deosebeste de izolatia traditionala prin prezenta imbinarilor longitudinale de legatura pentru montarea fara sudura a materialelor, care permite obtinerea unei folii compacte dispuse pe intreaga suprafata ce se doreste a se termoizola.
» Folia Tepofol este o izolatie moderna si promitatoare, ea permitand rezolvarea problemei de conservare a caldurii cu un maxim de beneficii si cu un minim de efort. Foliile termoizolante reflexive sunt o abordare constructiva integrata pentru imbunatatirea eficientei structurilor de izolatie termica, combinand simultan izolarea termica cu izolarea fonica si stoparea vaporilor de apa.
» Folia reflexiva este un material compozit format dintr-un strat de spuma de polietilena acoperita cu folie de aluminiu de inalta calitate.
Datorita spumei de polietilena, folia Tepofol, care are o structura cu celule inchise, practic nu absoarbe apa, si, prin urmare, este o protectie excelenta impotriva umiditatii si a aburului in intregul material.
» Izolatie moderna de la Tepofol:
- pana la 150mm grosime, cu un strat reflexiv foarte eficient si un coeficient scazut de conductivitate termica;
- un material usor si flexibil, sub forma de rulouri la diferite dimensiuni;
- datorita elasticitatii sale, in timpul schimbarilor de temperatura si contractie, se intinde si se contracta impreuna cu structura fara formarea unor fisuri;
- datorita impermeabilitatii sale la apa si la vapori, folia termoizolanta nu absoarbe umezeala si nu se deterioreaza intr-un mediu umed;
- indeplineste toate functiile de protectie pentru a crea o bariera impotriva vantului, caldurii, umezelii si zgomotului, fara a folosi filme si membrane suplimentare;
- este un material ecologic si absolut inofensiv pentru oameni, animale si mediu;
- are o durata de viata foarte mare.
Reabilitarea unei mansarde cu folie termoizolanta reflexiva
» La aceasta casa constructorul a fost nevoit sa intervina la reabilitarea unei mansarde ce prezenta scurgeri si infiltratii la nivelul acoperisului mai ales pe timp de iarna in urma producerii fenomenului de inghet-desghet.
» S-a indepartat garnitura din captuseala interioara si s-a constat faptul ca constructorii intiali au montat doar 10cm de vata simpla, iar pe post de folie bariera de vapori au folosit o folie simpla de PVC care prezenta deja crapaturi in ea, lucru ce a permis vaporilor de apa sa ajunga la tabla tip tigla si sa condenseze.
» Fiind iarna era deja prea tarziu sa se decoperteze intreaga mansarda pentru a reface toate straturile de termoizolare, asa ca folosirea de folie termoizolanta reflexiva a devenit solutia ideala pentru a rezolva problema din interior, mai ales ca aceasta folie este rezistenta la apa ofera si protectia suplimentara impotriva vaporilor de apa. Grosimea adoptata pentru aceasta mansarda a fost de 10cm.
» Verificarea lucrarilor a fost testata de catre un auditor energetic care a confirmat faptul ca pierderile de caldura s-au diminuat iar efectul de condens la nivelul acoperisului a disparut.
» Speram ca informatiile noastre sa va fie utile. Asteptam parerile si intrebarile voastre!
Sursa foto: Tepofol.ru
Fii primul care adauga un comentariu!