Trasarea instalatiilor sanitare

trasarea instalatiilor sanitare

Cum se traseaza instalatiile sanitare?

» Dupa ce planurile de executie s-au studiat cu atentie si s-au confruntat cu situatia de la fata locului se executa trasarea instalatiei interioare, adica insemnarea cu carbune sau cu creta pe peretii constructiei a traseelor conductelor de alimentare cu apa si de scurgere si a pozitiilor diverselor obiecte sanitare si aparate. Trasarea se executa cand peretii sunt inca netencuiti, respectandu-se cu strictete prevederile proiectului.

» Pozitiile obiectelor sanitare se traseaza pe pereti insemnandu-se axele lor si pozitiile legaturilor pentru alimentare cu apa rece si calda, si pentru scurgere; aceste pozitii sunt indicate de obicei in proiect.

» Conductele de legatura dintre coloane si obiectele sanitare, atat cele de alimentare cu apa rece si calda, cat si cele de scurgere, se monteaza inainte de tencuire sau de imbracarea peretilor cu placajul de faianta, marmura, iar obiectele se monteaza dupa aceea.

» Pe conductele de legatură se prevad derivatiile pentru racordarea obiectelor sanitare, derivatii care trebuie sa se termine in preajma obiectelor, la anumite distante intre ele si fata de pardoseala finita a incaperii. Capetele acestor derivatii poarta denumirea de pozitii ale legaturilor obiectelor sanitare. Se vor intalni astfel denumiri ca: pozitia legaturii de apa calda a lavoarului, pozitia legaturii de scurgere a chiuvetei.

» Intrucat la data cand se executa pozitiile legaturilor de apa si de scurgere ale obiectelor sanitare pardoselile nu sunt inca executate, inaltimile pozitiilor se stabilesc tinandu-se seama de linia de vagnis, care se traseaza pe pereti la inaltimea de 1 m de la nivelul pe care il va avea pardoseala finita. De aceea seful echipei de instalatori trebuie sa ceara constructorilor sa traseze linia de vagnis. Daca linia de vagnis a fost trasata mai de mult, aceasta trebuie in orice caz verificata, pentru a nu se produce greseli.

» Stabilirea pozitiilor nu se va incepe decat dupa ce exista siguranta ca linia de vagnis este bine trasata si nu mai sufera schimbari ulterioare.

» La trasarea pozitiilor se va tine seama ca la obiectele alimentate cu apa calda si rece robinetul pentru apa calda va fi cel din stanga, iar pentru apa rece cel din dreapta.

» Mai intai se traseaza pozitia obiectului sanitar, tragand pe perete, de la linia de vagnis in jos, o linie verticala, care reprezinta axa obiectului.

» Apoi se trece la trasarea pozitiilor legaturilor de alimentare cu apa calda si rece si de scurgere, tinandu-se seama de cotele ce se indica pentru fiecare obiect sanitar in parte.

» Trasarea conductelor interioare de apa si de scurgere se executa insemnand pe pereti punctele principale prin care vor trece conductele verticale si orizontale, ramificatiile si punctele de sustinere. Se vor insemna de asemenea diametrele conductelor, pantele si distantele lor de la pereti, punctele in care trebuie executate strapungeri in ziduri sau plansee pentru trecerea conductelor sau portiunile pe care trebuie executate slituri in zidarie pentru ingroparea conductelor. Pentru conductele de apa se inseamna in plus armaturile, iar pentru cele de scurgere, tuburile de curatire.

» La trasare se va tine seama de regulile generale de montare ce se dau in prezenta lucrare pentru fiecare categorie de conducte, aparate, obiecte sanitare.

 

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de InstalatiiFii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.