Cum se face zeama bordeleza?

intrebari si raspunsuri

Compozitie zeama bordeleza

Intrebare de la: Andreea pe adresa redactiei

“Buna ziua, la 10 litri de apa cata piatra vanata si cat var se pune? Am gasit pe internet gramajele, dar nu am cum sa le masor…am vazut in postarile vechi ca se pune piatra vanata cat intra intr-o cutie de chibrituri, dar cu varul cum fac? E important si el ca si cantitate cat mai precisa cred…
Multumesc!”

Raspuns:

Sulfat de cupru – Piatra Vanata – Zeama bordeleza

32 Comments

 1. Zeama bordeleza nu mai reușește să o stopeze. Dati un Ridomil Gold + Topsin. Repetati la o săptămână pentru siguranța.

 2. O lingura mare rasa de piatră vanata si numai apa rezultată de la var stins cât doriti si apoi completați cu apa.

 3. La 10 litri de apa se poate pune intre 100 pana la 200 gr de sulfat de cupru(piatra vanata) si var se adauga pana culoarea se deschide ajungand la bleu-ciel (cerul senin)

 4. Elena stie ceva, dar greșește, din punctul meu de vedere. Pe plante în vegetație nu dati concentrație mai mare de 1 %. Asta înseamnă maxim 100 g la 10 litri apa. Altfel ardeti planta.

 5. D-l George ,d-na nu a specificat la ce foloseste si cand ….daca de expl.la vita de vie se poata si acum folosi 2% pt atac virulent de mana si cand pielita strugurelui e inca groasa …pest 3 sapt nu mai e cazul

 6. Am specificat in comentarii ca este pentru o vita de vie care e atacata de mana. Unchiul meu nu a stropit-o deloc, stiu ca se stropeste preventiv, acum cam dregem busuiocul si nu stiu cat o sa reusim. Da, stiu ca in plina vegetatie concentratia trebuie sa fie maxim 1%, chiar am citit pe internet, dar nu stiam cum sa nimeresc gramajele sa nu fac vreo tampenie si sa ard via

 7. Domnul meu, faptul ca am ajuns la gramajul asta este.datorat recomandarilor franceze. Sunt in Fr. deci aplic ce spun astia. Toamna spre iarna cand nu mai sunt frunze la pomi fac solutie de 300 gr piatra vanata la 10 l de apa si 200 gr var. Fac ” baie ” pomilor , in rest daca in 4 ani nu am ars nimic …apropo..se mai pun si cam 2 ml de aracet in aia 10 l de apa pt fixarea solutiei pe planta

 8. La pomi da ,baia albastră e fără var,doar aracet pt aderență, la roșii se începe cu cu 50g p.v.la100g var ,100

 9. Cantitatile sunt corecte, dar eu am citit intr-o carte de chimie ca sulfatul de cupru se dizolva in apa fierbinte si apoi se amesteca cu solutia de apa de var; dar pentru cantitati mai mici exista in farmaciile fito-sanitare plicuri care se dizolva in apa .

 10. Doamnă, rețeta S T A S este: 10 l apă, 100g piatră vânătă 200g var.Dizolvați separat varul în 5litri apă, separat piatră-vânătă, turnați soluția piatră vânătă peste cea de var și amestecați. Daca nu aveți cântar, folosiți pahar de vin(100ml) sau de rachiu (50 ml).

 11. Stiu ca zeama bordeleza contine si piatra si varul. Eu intrebam gramajele celor doua pt 10 litri de apa. Am primit raspunsuri si multumesc mult!

 12. E greu sa o nimeresti, Eu am facut sute de tone. Se incep stropirile de primavara folosind o cantitate de 0.75% ,la urmatoarele stropiri maream doza pana ajungeam le 1.50% (toamna). Varul stins trebuie sa fie in cantitate de o data si jumatate fata de cantitatea de CU SO.4.Mai folosesti un pic de zer sau lapte sau ou pentru a se lipi de frunze .
  Cautama pe facebook stelica calin.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*