Montarea ferestrelor din PVC

cum se monteaza geamurile termopan

Cum se monteaza geamurile termopan?

» Daca v-ati hotarat sa realizati singuri montajul ferestrelor cu geam termopan, va trebui sa efectuati urmatoarele etape:

» Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa achizitionati ferestrele si sa le aveti in locatia unde vreti sa le montati. Aveti grija ca in timpul transportului profilele ferestrei sa fie imbracate in folie pentru a preintampina zgarierea sau deteriorarea acestora.

» La livrare tamplaria si geamurile se aduc separat, nu montate.

Pregatirea golurilor de montaj

Banner Ford husa cheie auto webp

» A doua etapa consta in pregatirea golurilor in care se vor monta ferestrele. Daca le veti monta la o casa noua va fi mai simplu, deoarece singurul lucru pe care va trebui sa-l faceti este sa verificati planeitatea laturilor golurilor, iar in eventualitatea unor gauri sa le reparati, astfel incat montajul sa se realizeze cat mai usor.

» Nu mergeti pe principiul “lasa ca se umple cu spuma”, daca laturile golului nu sunt cat de cat plane veti avea mai multa bataie de cap la montaj.

» Daca aveti de inlocuit o tamplarie veche, va trebuie sa o demontati mai intai, cu grija, pentru a produce cat mai putine spargeri ale peretelui. De obicei se foloseste un fierastrau cu care se taie tocul in anumite locuri, iar apoi cu un levier sau ranga se ridica tocul in sus si se scoate pe bucati.

» Dupa scoaterea tamplariei vechi, curatati si reparati golul in care se va efectua montajul.

Ce scule folosim la montarea ferestrelor?

» A treia etapa o reprezinta pregatatirea sculelor. Poate haina nu-l face pe om, dar scula il face pe mester :). Pentru montaj termopane veti avea nevoie de:

 • masina electrica de gaurit cu percutie la care veti atasa un burghiu de beton de 6,5mm;
 • masina electrica de infiletat cu bit tip T30;
 • burghiu de metal de 6,5mm;
 • ciocan de plastic, nivela, pene din lemn cu grosime 1-3cm;
 • lopatica de calare geam din PVC;
 • suruburi de montaj termopan de 7,5mm diametru si diferite lungimi in functie de distanta dintre tamplarie si latura golului;
 • cale fixe si cale reglabile;
 • pistol si spuma poliuretanica.

Pregatirea tamplariei pentru montaj

» Urmatoarea etapa este pregatirea tamplariei pentru montaj. In primul rand se va verifica existenta gaurilor de drenaj si ventilatie in profil. Apoi se va masura profilul si golul, verificandu-se astfel daca de o parte si de cealalta a tamplariei raman 1-2cm fata de laturile golului.

» Daca dimensiunile sunt in regula se trece la gaurirea profilului cu burghiul metalic. Recomandam gaurirea profilului de jos si nu montat in gol deoarece gaurirea prin profilul metalic al tamplariei se realizeaza mai greu si veti avea batai de cap. Nu mai spun cazul in care dati gaura in profil, trece de profil si din forta cu care impingeti in bormasina, burghiul de metal va trece pe partea cealalta si va atinge peretele de beton si veti strica burghiul.

» Gaurile in profil se dau in locul unde vor fi montate suruburile de montaj. Acestea se monteaza pe laturile verticale ale tamplariei in partea de sus si jos la o distanta de 10-20cm de marginea ramei si cate un surub pe mijloc (aproximativ, in functie de pozitia montantului) pe laturile de sus si jos.

Montarea si prinderea profilelor

» Se monteaza panoul de tamplarie in golul de fereastra si se pune pe pozitie cu ajutorul unei nivele dupa care se impaneaza cu penele din lemn. Apoi se trece la gaurirea peretelui cu burghiul de beton de 6,5mm.

» Daca laturile golului sunt in BCA sau lemn, nu se vor mai da gauri ci se vor infileta direct suruburile de fixare. Primul surub se va fixa cel de sus, apoi vom fixa si celelalte suruburi verificand planeitatea cu nivela dupa fiecare surub infiletat. Se va verifica planeitatea pe toate cele 3 axe x,y,z.

» La urmatoarea etapa vom trece la aplicarea spumei poliuretanice intre profil si latura golului, atat pe exterior cat si pe interior. Aveti grija sa nu exagerati cantitativ la aplicare deoarece spuma expandeaza (se umfla).

Aplicarea sticlei pe ferestre

» Dupa ce spuma s-a intarit vom trece la montajul sticlei cu ajutorul calelor. Prima sticla se va monta intotdeauna cea fixa si apoi cea mobila. Calarea sticlelor se realizeaza cu lopatica de calare prin dispunea calelor intre profilul PVC si sticla, pe fiecare latura, astfel incat geamul sa fie bine calat iar procesul de inchidere  deschidere a ferestrei sa se realizeze usor. Dispunerea calelor difera de la montator la montator.

» Ultima etapa este montarea baghetelor pe cercevea. Mai intai se monteaza bagheta de sus, prin introducerea capetelor si apoi prin bataie usoara cu ciocanul de cauciuc dinspe margini spre mijloc se va monta intreaga bagheta. Repetati procedeul pentru toate baghetele de pe perimetrul geamului.

» Dupa ce ati montat geamurile, va trebui sa taiati surplusul de spuma si sa realizati finisarea glafurilor.

14 Comments

  • Exact asa se cheama: surub montaj ferestre sau suruburi montaj termopan. La o simpla cautare pe Google le veti gasi cu siguranta. Iar ca dimensiuni se folosesc in functie de golurile dintre tocul tamplariei si zidul de prindere.

 1. Buna seara…la geamurile termopan, am citit aici ca trebuiesc suruburi cu diametrul de 7,5…dar intrebarea mea este ce lungime are!? Va multumesc anticipat pentru raspuns..

  • Cum am scris si in articol…lungimea suruburilor de montaj va fi in functie de distanta dintre tamplarie si latura golului.

 2. Buna ziua!
  Am inteles ca taierea surplusului de spuma duce la pierderea proprietatilor izolatoare ale acesteia
  Daca da, ce solutie de izolare ar fi recomandata
  Multumesc!

  • Dupa ce taiati spuma la drept, va trebui sa placati glaful geamului cu polistiren extrudat de o grosime necesara pentru acoperirea stratului de spuma si circa 1cm din profilul ferestrei.

  • Dupa ce aplici spuma , cu gija si nu in cantitate mare ci numai cit necesar, o lasi 10 minute sa fomeze o pojghita exterioara si o impingi cu degetuele intre profil si perete. In felul asta nu e necesara taierea.

 3. Am izolat tâmplăria cu bandă expandabilă dar nu mi-au pus folii de etanșare. Erau necesare?
  Mai trebuie aplicată spumă poliuretanică pe margini, lângă banda expandabilă sau aceasta se acoperă cu zidăria glafurilor? Mulțumesc anticipat!

 4. Mai trebuie folii de etansare interior exterior dacă am folosit bandă expandabilă sau banda se acoperă direct cu polistiren extrudat? Mulțumesc!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*