Care sunt etapele instalarii organizarii de santier?

» Dupa ce s-au stabilit lucrarile ce trebuie facute pentru organizarea santierului, se trece la executarea lor, adica la instalarea santierului pe teren. In instalarea santierului se cuprind toate lucrarile, instalatiile si masurile necesare pen­tru inceperea lucrarilor de constructii. Lucrarile de instalare a santierului sunt urmatoarele:

1. Defrisarea si nivelarea: In primul rand se face cu­ratarea terenului si taierea pomilor care nu sunt necesari, apoi nivelarea terenului, pentru a se putea face pe el masu­ratorile si trasarea.

2. Trasarea provizorie: Se executa trasarea aproxima­tiva a conturului cladirii ce urmeaza sa fie executata, pentru ca pe terenul ramas liber sa se poata face celelalte lucrari de organizare.

3. Depozitarea materialelor: Dupa ce programul de lucru si lista materialelor necesare au fost intocmite, se poate calcula precis care sunt materialele ce trebuie aduse la un moment dat pe santier, pentru a se asigura bunul mers al lucrarilor. Ele se aduc inainte de a fi puse in lucru si se depoziteaza un timp oarecare sub cerul liber sau in magazii.

santier constructii

» Materialele trebuie depozitate astfel incat sa nu se risi­peasca si sa nu se strice. In acest scop, se fixeaza felul in care se face depozitarea, calculandu-se locul pe care il ocupa fiecare material.

» Dupa felul cum se depoziteaza, exista doua categorii de materiale:

  • Materiale care se depoziteaza sub cerul liber:
    • Pietrisul si nisipul se depoziteaza in forme din lemn, direct pe pamant, dupa ce s-a facut nivelarea si curatarea terenului. Formele din lemn se fac cu o inaltime de cel mult 1,50m, asa incat pe un m2 de teren sa se poata depozita circa l – l,5 m3 pie­tris sau nisip. Pentru o rezerva destul de mica, este necesar deci un spatiu mare. Se recomanda sa se depoziteze cel putin cantitatea necesara pentru o saptamana de lucru. Pietrisul si nisipul trebuie depozitate cat mai aproape de locul de munca, pentru a nu se face cheltueli suplimen­tare cu transportul lor. Ele se depoziteaza langa betoniere care, la randul lor, trebuie sa fie asezate langa cladire. Nisi­pul pentru mortar se depoziteaza langa varnite, care se aseaza in apropierea utilajului pentru ridicat sau a rampelor de urcare a schelelor.
    • Otelul beton se depoziteaza in stive, grupate pe diametre si asezate in apropierea locului de munca al fierarului betonist.
    • Caramida se depoziteaza in stive, asezate in jurul cladirii, daca se zideste la parter. Cand se zideste la etaje, caramida se aseaza in apropierea utilajului pentru ridicat sau a rampelor schelelor. Caramizile se depoziteaza in stive de cate circa 200 de bucati, bine facute, pentru a nu se darama. Cand caramida ramane in mod exceptional depozitata si peste iarna, atunci trebuie sa fie acoperita cu soproane provizorii, rezemate chiar de stive, pentru a le apara de ploaie si zapada.
    • Cheresteaua se aseaza in apropierea unui loc liber, care sa serveasca si ca loc de munca pentru dulgheri. Ea se aseaza in stive facute cu grija, lasand intre randuri locuri pentru aerisire. Stivele se fac astfel:
      • Pe terenul nivelat se aseaza manele sau matoli, la circa 1 m unul de altul. Peste acestia se aseaza primul rand de scanduri sau grinzi, apoi un rand de sipci dealatul si pe urma alt rand de scanduri sau grinzi. Acest fel de asezare se repeta pana la 2-3m inaltime;
      • Cheresteaua care nu se aseaza in stive in acest fel se innegreste si apoi putrezeste, iar uneori se stramba numai dupa cateva zile.
    • Lemnul rotund pentru schele se aseaza tot in stive, dar fara sipci, caci la lemnul rotund aerul poate patrunde printre randurile stivelor.
    • Varul este adus pe santier de obicei sub forma de bulgari. El se depoziteaza in soproane acoperite, asezandu-se pe scanduri intinse deasupra pamantului si facandu-i-se de jur imprejur santuri, pentru a-l feri de apa. Depozitarea se face langa groapa de var. Varul trebuie stins in primele zile dupa sosire. Varul stins care urmeaza sa ramana peste iarna in groapa trebue acoperit cu nisip si scanduri, spre a nu ingheta.
  • Materiale care se depoziteaza in magazii:
    • Pentru depozitarea acestor materiale, precum si pentru unelte, se construesc magazii din lemn, cu peretii din scan­duri si invelitoarea din carton. Cand terenul este umed, ele se pardosesc cu dulapi asezati pe grinzi sprijinite pe piloti, iar cand terenul este uscat si fara infiltratii de ape, ele se aseaza direct pe pamant.
    • In magazii se pastreaza materialele care trebuie sa fie ferite de ploaie, de lovituri, de murdarie sau furt: ciment, ipsos, mozaic, geamuri, tamplarie, materiale marunte metalice, precum si sculele de mana.
    • Magaziile trebuie sa fie astfel asezate, incat descarcarea materialelor sa se poata face cu usurinta. Ele trebuie sa fie in acelasi timp cat mai aproape de locul de munca. Magaziile de ciment trebuie sa fie aproape de betoniera si de varnita.

4. Montarea bancurilor de lucru: Deobicei lucrarile de dulgherie si de fierarie se executa mai intai in locuri de munca special amenajate, fiind apoi transportate si montate la locul de montare. La organizarea santierului trebuie sa se prevada locurile necesare pentru montarea bancurilor de lucru.

Citește și:  Organizarea de santier

5. Instalarea birourilor si a baracilor santierului:

  • Biroul santierului este o incapere in care se pastreaza planurile, evidenta lucrarilor si toate celelalte acte ale santierului. La santierele mai importate, se amenajeaza birouri se­parate pentru seful santierului, pentru in­gineri, sefi de echipe, contabilitate, normatori, gestionari de materiale, precum si o camera pentru infirmerie.
  • Serviciul de paza trebuie sa aiba deasemenea o incapere, in care se pastreaza materialele pentru combaterea incendiilor.
  • Dusurile si spalatoarele se instaleaza in baraci speciale.
  • Vestiarele sunt incaperi in care se pastreaza hainele de lucru si sculele in timpul noptii. Aici isi lasa muncitorii imbracamintea in timpul productiei.
  • Closetele se leaga la reteaua de canalizare. Cand nu exista canali­zare se vor folosi closete ecologice vidanjabile.
  • Cazarea muncitorilor. In afara de acestea, pe santie­rele mai mari, care au un numar mare de muncitori, se mai construiesc si alte baraci speciale, daca terenul santierului permite.

» Acestea sunt:

  • cantina, care cuprinde sala de mese, bucataria, un oficiu si uneori o pivnita;
  • spalatoria;
  • dusurile;
  • sali pentru sedinte de proces;
  • dormitoarele, care se calculeaza dupa numarul mun­citorilor ce raman pe santier noaptea, mai ales pentru cei straini de localitatea in care se afla santierul.

» Aceste baraci se amplaseaza cat mai departe de locul unde se executa lucrarea, dar deobicei tot pe terenul san­tierului. Ele se construiesc din scanduri si cat mai simple, avand ferestre cu geamuri mari si luminoase, de inaltime suficienta. Daca se lucreaza in timpul iernii, baracile se construiesc cu pereti dubli si izolati contra frigului, avand sobe si cosuri de zidarie.

» Cele mai bune sunt baracile prefabricate tip container. Acestea sunt alcatuite din parti gata confectionate, care se monteaza apoi pe santier.

6. Instalarea masinilor de lucru: Fie­care masina de lucru (betoniera, autobetoniera, bob, elevator, ciururi me­canice, masini pentru prelucrarea lemnului sau a otelului beton, vibratoare) trebuie sa fie asezata la locul cel mai potrivit, astfel incat materialele sa poata fi aduse usor pentru prelucrare. Deasemenea, se va tine seama sa nu impiedice alte lucrari sau masini.

» Se va da ca exemplu modul de instalare a betonierei, utilajul intalnit pe orice santier si care trebuie sa fie cunoscut de catre toti muncitorii constructori. Betoniera se aseaza langa cladire si catre mijlocul acesteia, pentru a ramane loc destul in vederea depozitarii pietrisului si a nisipului. Daca transportul betonului se face cu elevatorul, la alegerea locului pentru betoniera se va tine seama ca intre ea si cladire sa se poata construi turnul elevatorului. Alegerea locului unde se va aseza betoniera este de foarte mare importanta, deoarece de aceasta alegere depinde organizarea intregului santier.

Citește și:  Sisteme de ventilare cu recuperare de caldura

» La montarea betonierei se mai iau urmatoarele masuri:

  • Betoniera se aseaza cu rotile pe dulapi de lemn bine fixati prin tarusi batuti in pamant. Dulapii trebuie sa fie asezati la boloboc, pentru a fi orizontali;
  • Pe dulapi, betoniera se fixeaza cu pene batute la roti;
  • In fata cupei de incarcare, terenul se niveleaza, lasandu-se un loc liber pentru incarcarea pietrisului si a ni­sipului. La unele sisteme de betoniere este necesar sa se faca o groapa in pamant, in care sa intre cupa, iar incarcarea se face direct cu roabele;
  • Daca transportul betonului se face cu targi sau cu roabe, betonul se varsa pe o platforma sau intr-un buncar, de unde se incarca cu lopetile in targi. Alteori betonul se varsa in jgheaburi, prin care curge in fundatii sau in cupa bobului;
  • Cand transportul betonului se face cu vagonete, se recomanda ca betoniera sa fie montata pe o platforma so­lida de lemn, inalta de circa 50-80cm si prevazuta cu o palnie, prin care betonul se scurge direct in vagonet;
  • Pentru alimentarea cu apa a betonierei, se instaleaza o conducta cu un robinet de oprire, aflat la indemana me­canicului. Aceasta face incarcarea cu apa a rezervorului be­tonierei. Instalatia de apa se duce apoi si la alte locuri de pe santier, unde este necesara.

» Pe santier se face deasemenea si o instalatie elec­trica pentru alimentarea diferitelor masini sau motoare, pre­cum si pentru iluminatul santierului.

Bibliografie: Notite si materiale didactice din suport curs Universitatea Tehnica de Constructii