Organizarea santierului

Cum se face organizarea de santier?

» In cele ce urmeaza se arata felul in care se aplica or­ganizarea muncii in cadrul unui santier de constructii.

» In primul rand trebuie avut in vedere locul unde se executa lucrarea de constructie numit santier. Acesta cuprinde constructia propriu zisa, precum si instalatiile si constructiile provizorii necesare executarii lucrarii.

» In lucrarile de constructii, toate operatiile se desfasoara pe santier. De aceea, cea dintai sarcina pentru realizarea productiei este organizarea acestuia. Felul cum trebuie organizat santierul si instalatiile necesare sunt hotarate de marimea si intinderea lucrarii, precum si de durata fixata pentru executarea ei.

» Toate lucrarile si masurile administrative care intra in organizarea santierului trebuie sa fie intocmite astfel incat sa asigure continua ridicare a productivitatii muncii pe santier.

» In acest scop, o buna organizare a unui santier trebuie sa cuprinda:

» Organizarea obiectelor muncii, adica aprovizionarea la timp cu materialele necesare, pentru a se evita intrerupe­rile sau opririle in timpul lucrului. Materialele trebuie sa fie depozitate cat mai aproape de locurile de intrebuintare, pen­tru a se inlatura drumurile de prisos.

» Organizarea mijloacelor de munca, adica asigurarea din timp a sculelor, uneltelor, masinilor si instalatiilor care trebuie sa fie in buna stare de functionare si sa aiba o capa­citate corespunzatoare. Ele se vor aseza in locurile indicate.

» Organizarea muncii, care cuprinde asigurarea necesa­rului de muncitori, alcatuirea cea mai potrivita a echipelor de muncitori si organizarea desfasurarii lucrarilor, astfel incat efectivul fortelor de munca sa ramana constant si tot­odata sa se evite gatuirile sau aglomerarile, organizandu-se munca ritmic, dupa grafic.

» Adapostirea muncitorilor in dormitoare sau in baraci, organizarea cantinelor si a cluburilor, amenajarea de dusuri, spalatoare, closete. La amenajarea acestora trebuie sa fie indeplinite toate regulile de igiena.

» Numai dupa ce organizarea santierului a fost facuta, se poate trece la organizarea productiei la locurile de munca.

 

Cea mai variata gama de mobilier si decoratiuni online!

 

Bibliografie: Notite si materiale didactice din suport curs Universitatea Tehnica de ConstructiiTi-a fost util acest articol?

Ajuta-ne cu un Vot sau o Distribuire!

Average rating / 5. Vote count:

Fii primul care da o nota acestui articol!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*