Probleme racordare casa la curent

intrebari si raspunsuri

Extindere de retea pe banii mei

Intrebare de la: Sonoc Felicia pe adresa redactiei

“Buna seara ,
sunt din Deva si am citit pe un forum ca d-stra ma puteti ajuta cu un sfat pentru racordarea la reteaua de electricitate.
De la ultimul stalp si pana la casa mea este o distanta de 140m.Am facut 2 cereri de racordare la electrica si la amandoua am primit refuz deoarece ei spun ca primaria trebuie sa ceara extinderea retelei.Am facut adresa si la primarie si de la ei am primit raspuns ca o sa se faca in viitor(probabil 2-3 sute de ani). Daca ma puteti ajuta macar cu o idee sa grabesc lucrurile v-as fi profund recunoscatoare
Va multumesc anticipat
Felicia Sonoc

Raspunsul redactiei:

» Buna seara.

» Da, este adevarat. Conform noilor legi in vigoare o persoana fizica nu mai poate realiza o extindere de retea. De aceea v-au indrumat catre Primarie, ca aceasta sa faca cererea.

» Conform legii persoanele fizice trebuie sa plateasca doar bransamentul casei, NU si retelele stradale.

» In mod normal, conform legii 123/2012, la solicitarea Primariei, avand ca baza Planurile de urbanism generale si de dezvoltare ale localitatii, operatorul de energie electrica din zona dvs. este obligat sa asigure dezvoltarea si finantarea retelei de distributie pentru electrificarea zonei dvs., care banuiesc ca odata ce vi s-a emis o autorizatie de construire se afla in intravilanul localitatii dvs., deci prin urmare se afla in zona de dezvoltare a comunei.

» In cazul in care investitia nu se justifica din punct de vedere economic pentru operatorul de distributie, adica se realizeaza o investitie foarte mare doar pentru 1 sau 2 consumatori finali, atunci, operatorul poate propune, dupa ce informeaza ANRE-ul, ca obiectivul de investitie sa fie realizat prin coparticiparea solicitantului, adica Primaria, cu fonduri locale si din bugetul de stat, in conditiile legii.

» De la solicitarea Primariei, Operatorul are obligativitatea de a realiza evaluarea conditiilor de finantare a investitiei in baza unui studiu de fezabilitate, intr-un termen de maxim 60 de zile de la primirea solicitarii.

» O mare greseala sau omisiune ale Primariilor din tara este ca nu au depuse sau realizate planuri de dezvoltare a retelelor edilitare pe termen mediu si lung catre Operatorii din zona. Acest lucru lasa loc de interpretari si motive de disputa ale operatorilor de retele din zona cu autoritatile locale.

» Ca o concluzie, in urma textului de lege si experientei din ultimii ani, solutiile ar fi urmatoarele:

» Mergeti la Primarie si rugatii printr-o cerere scrisa catre Primar (ca sa nu zic fortatii) sa faca acea cerere pentru cazul dvs. si sa o inainteze catre Operatorul din zona. Cei din Primarii sunt foarte “gingasi” cand e vorba de a face ceva in folosul cetateanului asa ca o sa trebuiasca sa insistati nu doar cu vorbe cat si cu adrese scrise inregistrate cu numar de ordine si data pe ele (in unele cazuri s-au folosit chiar si avocati). Primaria are obligativitatea ca in termen de 30 de zile sa va dea un raspuns.

» Pe langa cererea Primariei catre Operator, acestia mai trebuie sa anexeze urmatoarele documente:

 • Planul Urbanistic General in vigoare la data solicitarii pentru localitatea in care se va realiza investitia;
 • Plan Urbanistic Zonal in vigoare care sa stabileasca zona exacta in care se va realiza investitia;
 • Acte de proprietate asupra terenurilor pe care se va realiza investitia, pentru a fi siguri ca Operatorul va realiza investitia doar in domeniu public si nu privat;
 • Procese verbale de trasare a drumurilor si terenurilor pe care va fi realizata investitia;
 • Autorizatia dvs. de construire si a tuturor vecinilor din zona care au case in constructie si vor beneficia de aceasta investitie (cu cat mai multi cu atat mai bine);
 • Memoriu de prezentare continand gradul de dezvoltare a zonei in ceea ce priveste consumatorii de energie electrica;

» Dupa ce se vor trimite cererea si restul de documente veti primi 2 raspunsuri:

1. Cazul cel mai fericit spunem noi. Operatorul isi va asuma investitia urmand sa o faca in acelasi an, daca mai are buget disponibil, daca nu o va prinde in bugetl de anul urmator, executia realizandu-se tot atunci. La aceasta varianta nu veti plati nimic, DAR va dura destul de mult. Din experienta noastra intre 6 si 18 luni.

2. In cel de-al doilea caz, Operatorul va cere ca Primaria sa cofinanteze investitia. Aici apar lucrurile delicate, pentru ca Primariile “niciodata nu au bani” pentru cetateni, cetateni care platesc taxe si contributii. Si atunci vor spune ca nu au bani prinsi in buget, si daca e, vor prinde bani in bugetul viitor sau la urmatoarea rectificare bugetara, bineinteles dupa aprobarea consilierilor din sedina de consiliu local. Asta e de durata. Deci daca va grabiti trebuie sa le propuneti sa veniti si dvs. ca al treilea coparticipant, cu toate ca nu stiu daca legea permite.

» Ideea finala este ca, daca aveti timp sa asteptati, puteti realiza extinderea fara nici un cost, financiar…ca nervi, stres si umblatura o sa aveti destula.

» Daca va grabiti o sa trebuiasca sa gasiti o solutie impreuna cu cei din Primarie sa puteti participa financiar la investitie.

» Va uram mult succes si speram ca v-am fost cat de cat de ajutor.

forum constructii case
 

4 Comments

 1. Foarte bine punctat domnilor. Din pacate asa este. Dupa ce sunt alesi primarii nu mai fac nimic pentru alegatori. Atata timp cat se platesc taxe si impozite, primariile ar trebui sa asigure macar curentul electric pentru casele noi construite, mai ales pentru cei tineri care numai ei stiu ce credite isi fac pe cate 30 de ani ca sa-si faca cate-o casa, sau stau despartiti prin strainatati ca sa-si poata face o casa si un viitor alaturi de familie…Este o rusine si o batjocora ce se intampla in tara asta. Am vandut reteaua de electricitate strainilor si acum stam ca sa cersim curent la poarta…Bravo dragi TOVARASI!!!

 2. BUNA ZIUA
  INTREEBARE MEA ESTE CA DE LA STALP PANA LA POARTA CASEI SUNT 40 M DISTANTA SI CEI DE LA ELECTRICA VOR SA FACA EXTINDERE DE RETEA PE BANII MEI AVAND IN VEDRE CA E O ZONO NU PREA LOCUIBILA SI ACELE 4-5 CASE CARE SUNT IN JUR TOATE AU CURENT,SE POATE ASA CEVA?SUNT EU OBLIGATA SA ACCEPT EXTINDEREA DE RETEA?

 3. Buna seara! Exista o cerere model sau un model de memoriu pentru a solicita extinderea de retea din partea primariei ? V-as ramane dator daca m-ati ajuta cu un link sau un model de memoriu/cerere .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.