Calculator necesar termic

persoana care calculeaza puterea caloriferelor

Calculator calorifere

» Pentru a intelege mai bine ce face un calculator pentru calorifere, este foarte important sa intelegem fenomenele si principiile de baza. Necesarul termic al unei incaperi, este cantitatea totala de energie pe care o instalatie de incalzire trebuie sa o produca si sa o furnizeze intr-o incapere in asa fel incat sa asigure confotul termic dorit de beneficiar la interior.

Calcul necesar termic

Banner Ford husa cheie auto webp

» Pentru a calcula cat mai exact posibil necesarul de caldura pentru intreg sistemul de incalzire, ar trebui sa realizati un calcul necesar calorifere pentru fiecare camera in parte. Calculul corect al sistemului de incalzire implica alegerea dimensiunii potrivite, puterea caloriferelor si numarul acestora. Dupa aceasta, avand toate puterile radiatoarelor din casa, veti putea cu usurinta sa dimensionati si centrala care le va asigura agentul termic. Daca urmeaza sa va montati o centrala termica in condensare atunci ar fi indicat sa supradimensionati radiatoarele cu circa 10% in plus, adica sa le cumparati putin mai mari, deoarece centralele termice in condensare au randamente bune la o functionare cu agent termic la temperaturi reduse ale acestuia. Din acest motiv este recomandat ca radiatorul sa aiba o suprafata radianta putin mai mare, pentru o functionare mai buna si mai economica.

NOTA: Pentru centralele termice ce functioneaza cu agent termic la o temperatura scazuta 50-60°C (cum ar fi in cazul centralelor in condensare sau a centralelor pe lemne) se recomanda o supradimensionare a radiatoarelor cu circa 10-15%.

» Atunci cand se realizeaza calculul caloriferelor este necesar sa se acorde atentie urmatorilor factori:

 • zona de amplasare in imobil a camerei ce urmeaza a fi incalzita;
 • volumul in metri cub ai camerei: L x l x h;
 • amplasarea caloriferului in camera;
 • regimul de temperatura dorit.

» Mai jos va prezentam un calculator pentru a afla necesarul termic al incaperilor casei voastre.

Completati toate datele si apasati butonul Calculeaza.

Calcul Necesat Termic

Calcul necesar termic

Date Generale
Localitate
Orientare Incăpere
Izolatie imobil
Suprafata vitrata
Pozitionarea in imobil
Temperatură Incăpere [˚C]
Date Geometrice
Lungime [m]
Lătime [m]
Inăltime [m]
Pereti spre exterior
Arie Vitrata [mp]
Necesar Caldura [W] :
Care sunt parametrii de care depinde calculul corect a necesarului termic?

 • primul parametru pe care trebuie sa-l definim este localitatea in care se afla constructia. In functie de localitatea in care se afla imobilul se va selecta automat temperatura climatica specifica acelei zone. Una este sa ai casa la Constanta (unde temperaturile in timpul iernii sunt blande) si alta este sa ai casa in Miercurea Ciuc (unde temperaturile scad drastic in sezonul rece);
 • un alt parametru este orientarea camerei fata de punctele cardinale, fiind cunoscut faptul ca incaperile orientate spre Nord sunt mai friguroase;
 • izolatia casei este deasemenea importanta in calculul necesarului termic, o casa izolata necesitand un necesar termic mult mai mic;
 • geamurile sunt zonele prin care se realizeaza cele mai mari pierderi termice daca nu sunt de calitate;
 • pozitionarea incaperii in imobil;
 • temperatura care se doreste in incapere (aceasta diferind in functie de functiunea camerei respective: nu vom dori aceasi temperatura in baie ca si in dormitor);
 • si nu in ultimul rand dimensiunile incaperii.

53 Comments

 1. Super calculatorul. Bate perfect cu ce mi-au recomandat cei de la Romstal. Cei de la Dedaman au cam balbait-o cu calculul cand am fost la raion…

  • Ne bucuram ca v-a fost de folos. Tinem sa precizam faptul ca algoritmul de calcul folosit este in armonie cu normativele in vigoare.

 2. Casa mea unde s-o incadrez?
  😀
  Am facut de curiozitate calculul pentru incalzire aici, asimiland toata casa unei sngure camere, la Petrosani (locatie aproximativa), si rezultatul este 12kW (casa are 7m x 11m, 6 metri inaltime)
  Casa mea are de fapt puterea necesar (pierderi) in ianuarie cca 1,7 kW, in conditiile in care este in munti la 700m altitudine.

  • Calculatorul prezentat in articolul de mai sus are menirea de a face calcule mai precise, pe fiecare camera in parte, in acest fel putand dimensiona corect radiatoarele pentru incalzire. Dupa aceea adunati toate camerele si veti obtine un necesar termic total al casei.
   Daca nu doriti sa faceti un calcul asa de aprofundat, puteti face urmatorul calcul:
   7m x 11m x 6m= 462mc
   462mc x 50w = 23,1KW
   Acesta este un calcul mai simplu pe care il fac instalatorii atunci cand dimensioneaza puterea unei centrale. La acest calcul se mai adauga si aportul pentru apa calda menajera plus un coeficient de corectie si rezulta puterea centralei.

   • Buna ziua. Spuneți că pt. o centrala prin condensare caloriferele trebuiesc supradimensionate cu 10 la sută. Ok. Dar 10 la sută din necesarul de căldură al camerei sau 10 la sută peste puterea centralei.

 3. Adrian vrei sa spui ca casa ta pierde doar 1,7kw pe ora in luna ianuarie? Cu ce o ai izolata si ce tamplarie ai?

 4. Buna ziua,

  Am facut un cacul termic cu ajutor calculatorului dvs,si sunt multumita de rezultat.
  Sunt in curs de achizitionarea a unui termosemineu pe peleti de 24kw Bretta Pellet, pe care as dori sa-l folosesc atat pentru ACM cat si pentru caldura pt o locuinta cu dimensiunile de 12*9*2.3m. Persoana care mi-a recomndat termosemineul mi-a facut un calcul termic doar pe radiatoare foarte mari, a caror putere insumata a ajunge la 20kw (restul de 4kw se pierd in functionare emanând caldura in camera unde este amplasata) , desi din dimensiunile casei necesarul termic este de maxim 12kw,restul de kw as vrea sa-i folosesc pt ACM, pt a ajunge la cei 20 kw ai termosemineului.
  Rugamintea mea este daca imi puteti da un sfat in dimensionarea corecta a radiatoarelor astfel incat sa am si caldura si ACM, dar daca la un momentdat vreau sa folosesc termosemineul numai pt caldura, acesta sa aiba tot randament maxim.
  Multumesc

  • Dintr-un calcul simplu volumul locuintei dvs. ar fi urmatorul:
   12m x 9m x 2.3m = 248.4mc
   248.4mc x 50W = 12.42KW
   La un necesar de 50W pe metru cub de aer incalzit va rezulta o putere necesara de incalzire a centralei de 12,42KW. Deci un termosemineu de 24KW va este arhisuficient atat pentru incalzire cat si pentru prepararea apei calde menajere. Un boiler de 150-200 de litri va este suficient. In ceea ce priveste radiatoarele, la incalzirea pe lemne sau peleti, recomandam sa folositi radiatoare cu o gama mai mari fata de ce reiese din calcul, deoarece veti merge cu temperaturi mai mici prin instalatie si atunci o suprafata radianta mai mare va este in avantaj. Deasemenea va recomandam folosirea capurilor termostatate pentru radiatoare

 5. Buna ziua,
  Daca rezultatul calculelor pentru o camera este 2000 W / 2KW inseamna ca am un consumu de energie de 2KWh , deci intr-o zi as putea consuma 48KWh ?

  • Daca veti incalzi camera incontinuu, da veti consuma 48kw, DAR in realitate nu veti consuma atat.
   Ca sa intelegeti va dam urmatorul exemplu:
   Aveti un calorifer(radiator) electric dotat cu termostat de temperatura cu o putere de 2kw/h si doriti sa incalziti un dormitor de la 18 la 22 de grade celsius. Caloriferul va functiona 2-3 ore pana va reusi sa incalzeasca camera apoi se va opri, si va reporni doar in momentul in care temperatura din camera va incepe iar sa scada. In medie ar trebui sa functioneze undeva la 8 ore pe zi. Conteaza foarte mult si de temperatura de afara, geamuri si cat de izolata este camera.
   Calculatorul va ajuta sa calculati necesarul termic al unei camere. Daca veti pune un radiator subdimensionat acesta nu va face fata sa incalzeasca incaperea dorita.

   • Ok, inteleg ca acest calculator este pentru a dimensiona caloriferele. Eu incercam sa estimez consumul. Ar fi interesant un calculator de consum care sa tina cont de o temperatura medie exterioara, temperatura necesara interioara si de grosimea/materialul zidului a materialului de izolatie si grosimea acestuia, tipului de termopan, etc. Astfel s-ar putea mai usor sa se estimeze randamentul si sa se compare diferite sisteme de izolatie si de incalzire.

   • Am o casa parter 65 mp.incalzire pardosea, și etaj 65 mp calorifere. Vreau sa știu cati KW trebuie sa fie pompa de caldura

 6. Buna ziua,

  Apartamentul din Bucuresti are 70 mp utili cu o inaltime de 2.75 m si o suprafata vitrata de aprox.9m(termopan, etaj intermediar)2 bai, 3persoane.
  Ma puteti ajuta cu o dimensionare corecta a unei centrale termice care sa asigure necesarul optim si pentru apa si cadura?
  Multumesc!

 7. Cel mai bun calculator calorifere !!!
  Am cumparat niste modele misto de calorifere direct din Italia si acest sistem de calcul ma ajutat sa le dimensionez corect pentru camerele mele. Cand am ajuns in tara instalatorul ma intrebat de unde am stiut ce radiatoare sa cumpar ca leam ales perfect pentru camerele mele. Deci multumesc baieti pentru ajutor. Sa va dea Dumnezeu sanatate!!!

 8. Unul dintre cele mai precise programe de dimensionare calorifere de pe net. Felicitari! Il folosesc foarte des direct de pe telefon in munca mea de instalator termic…

 9. Buna ziua locuiesc in oltenita ap 3camere dormitoarele au 21.5////3*3*2.40//SUFRAGERIA 5*4*2.40///HOL 1.5*4*2.40///BAIE 1.5*1.5*2.40 BUCATARIE 3*2.4*2.4///am un dormitor pe colt 2pereti afara am izolat in interior cu vata de sticla am umiditatea mare 70/75 eu cred ca nu am suficienta caldura acum o zi am vazut apa pe tavan cum pot sa fac calculul la radiatoare ???radiatorul care il am are 1045w va multumesc.

 10. Buna ziua,
  Am un apartament cu 3 camere aprox 13x6x2.6, pereti exteriori beton+bca cam 50cm grosime, termopan 4 seasons, la et 1, destul de calduros cu doar 2 pereti exteriori. Il renovez iar acum are doar 2 camere, bucataria cu livingul open space. Am ales radiatoare de 600xlungimea geamurilor respectiv 2000 living, 1400 camera mare si 1200 camera mica. In baie am unul pentru prosoape 1500×600. Intr-un balcon exterior unde e si centrala am pus 600×600. Dupa calculatorul dvs le-am pus cam mari. Ce centrala imi recomandati din gama Vaillant, am vazut ceva de 19-20kw dar si de 24-26kw. Afecteaza cu ceva supradimensionarea radiatoarelor, am termostate peste tot in afara de living. Multumesc

  • Buna ziua. Faptul ca aveti radiatoarele putin supradimensionate va va permite sa puteti utiliza un agent termic cu o temperatura mai scazuta, lucru ce este ideal cand vorbim de folosirea unei centrale termice in condensare care are un randament maxim atunci cand prepara agent termic undeva intr 40 si 60 de grade. Deci nu este nici o problema ca le aveti putin supradimensionate ci este chiar foarte bine.
   In ceea ce priveste centrala, din gama Vaillant pe care ati mentionat-o, cred ca acest model este arhisuficient pentru locuinta dvs.
   Centrala murala in condensatie VAILLANT ecoTEC pure VUW 236/7-2

 11. Buna ziua!Pt o inacapere de 4*3.7*2.6 cu doua geamuri termopan (calitate mai slaba)de 1.2*1.3/buc si FARA izolatie in pod si pe pereti(pereti din caramida veche cu tot cu tencuiala cu grosimea de 33cm),orienatre spre SE temp. int. dorita 22gr in mun calafat(jud.Dolj) cat ar venii necesarul termic?(am facut pe calculator dar nu stiu cum incadrez corect ca pierdere de caldura din zidul me(33cm))
  Si pt o locuinta de 260m3 cu acelas zid si suprafata vitrata totala de 13mp orienatre S cat ar fi necesarul unei centrale normale(fara condensare)?
  Multumesc frumos

  • Pentru incaperea din caramida neizolata va rezulta un necesar termic de 2,5kw, datorita faptului ca nu aveti izolati nici peretii nici podul.
   Iar pentru locuinta de 260mc cu aceiasi pereti neizolati va rezulta un necesar termic de circa 13kw.

 12. Buna seara,
  Am casa cu un singur nivel care are 9 camere, lungime de 14 m, lățime de 10 m, înălțime de 2,5 m, si neizolata ca la carte. In mare as știi eu cam ce centrală termică in condensare sa cumpăr, dar as dori sa mai știu si alte păreri. Pana acum nu au fost doua păreri la fel. As dori sa știu care este si eficientă, sa dea randament si la apa calda si la factura.
  Mulțumesc anticipat

  • Conform calculelor va este suficienta orice centrala termica in condensare de 24kw. Va duce fara probleme atat incalzirea volumului de aer, cat si incalzirea apei menajere. Doar ca trebuie sa aveti grija la consumul instant de apa calda. Daca aveti 9 camere trebuie vazut daca volumul de apa calda preparata instant este suficienta pentru a satisface mai multe persoane de exemplu cand fac toate o data dus, sau va trebui sa aveti un boiler separat cu un volum mai mare de apa calda stocata.

 13. Buna ziua, as dori sa stiu daca am nevoie de o centrala in condensare de 24kw sau 35kw pentru o casa p+1+M cu suprafata de 225 mp. Casa este din caramida porotherm de 30cm, tencuita la interior iar la exterior izolata cu polistitren de 12. Are geamuri tripane 4S. Vor locui in ea 3 persoane.

 14. Salut,
  Am cateva nelamuriri:
  1. Orientare inseamna spre ce punct cardinal este fereastra ?
  2. Ce calcul fac pentru o casa open space pe doua nivele ?
  3. ZOna in care locuiesc este de dealuri subcarpatice (Drajna, Prahova – cca 600 m altitudine).
  4. De unde iau informatii despre kw/calorifer.
  Am centrala electrica Ray de 18 kw.
  Multumesc mult.

  • Buna dimineata.
   1. Orientarea camerei NU este spre ce punct cardinal este fereastra. Orientarea din punct de vedere cardinal a camerelor dintr-o casa se face conform schitei de mai jos:

   2. Indiferent de “tipul” casei, se calculeaza necesarul termic pentru fiecare camera in parte, iar la final se face suma.
   3. La realizarea calculului alegeti o localitate mare din apropiere (indicat cea mai apropiata), in cazul dvs. Ploiesti.
   4. Dupa introducerea datelor in calculator acesta va genera la final 3 propuneri de radiatoare in functie de Wattii rezultati.

 15. Bună seara,
  O casă cu pereți din cărămidă cu grosime de 55 cm, poate fi considerată foarte bine izolată? Oricum pentru o cameră de 5,8×5,8×2,6 mi se pare foarte puțin ce rezultat primesc apx. 1500 W. La 4 camere (unele de dimensiuni un pic mai mici) ajung la numai 6 kW? Chiar așa să fie suficient câte un calorifer 600×800 tip2, pentru fiecare cameră?

  • Da, in principiu o casa cu perete din caramida de 55cm se incadreaza la o casa foarte bine izolata iar necesarul de caldura pentru imobil va fi unul mic.
   Insa conteaza si de cat de bine aveti izolate planseele (pardoseala+tavan), de aici rezultand si anumite pierderi de caldura, ca si in cazul ferestrelor.
   Un alt factor care poate influenta dimensionarea corecta a unui radiator este si temperatura agentului termic pe care o veti folosi. In cazul centralelor pe lemn sau cele in condensare va recomandam sa luati radiatoare cu o suprafata radianta putin mai mare, practic fata de rezultatele indicate de catre calculator sa luati urmatoarea gama. De exemplu daca v-a rezultat din calcul 600×800 tip 2, sa alegeti 600×1000 tip 2.

   • Mulțumesc, eu credeam că două de 600×800 vor fi insuficiente. Așa am de gând să pun. poate chiar de 1000 dacă încap sub ferestre. Plus suprafața radiantă a țevilor de cupru.

 16. sintem PFA si inventariem calorifere in apartamente , ne intereseaza sa descarcam programul dvs de calcul al caloriferelor, pentru a calcula puterea initiala a corpurilor de incalzire din apartamente si raportarea lor la caloriferele schimbate, sintem dispusi sa platim ptr. aceasta posibilitate,multumim anticipat

 17. Buna ziua!
  Sper ca ma puteti lamuri.

  Voi da ca exemplu sufrageria cu dimensiunile de 5.84×3.2×2.5 unde vor rezulta 46.72mc. Inmultind acest rezultat cu 50W/mc imi da un total de 2336W.
  Dar introducand aceste dimensiuni in calculatorul dvs rezulta un total de 1306w (Constanta – N – neizolat – emisie normala – nivel intermediar – 23 grade – arie vitrata 6.5m2 – pereti ext.1 )

  Un calorifer de 600×800 mi se pare extrem de mic pentru aceasta camera. E ceva ce nu inteleg eu?
  Multumesc.

  • Buna ziua.
   Calculul facut cu 50W/mc este unul mai simplist, care poate da cateodata rezultate supraestimate.
   Calculatorul de pe site-ul nostru este unul mai exact, realizat pe baza SR 1907-1, iar valorile sunt pe cat de corect posibile.
   Supradimensionarea radiatoarelor poate duce la un consum mai mare de gaz si o fortare suplimentara a pompei de recirculare.

 18. Salut
  Apartament cu 2 camere 54 m/2 .Etaj 2 din 10..neizolat , termopan tripan clasa +++ termica
  sufrager 4.90 X 370 = 18.2
  dormitor 3.70 x 3.40 = 12.58
  Am cumparat Radiator Radox cu puterea de 166 pe element ..
  Cati elementi sa pun in sufragerie si cati in dormitor
  Va multumesc !

 19. Buna ziua
  Foarte bun calculatorul pentru calorifere.
  Am o întrebare . Pentru o locuința de 130 mp încălziți , la parter încălzire in pardoseala iar la etaj radiatoare , cu placa de beton la ultimul nivel , izolație de 15 cm polistiren extrudat grafitat , suprafețe vitrate calitative , ce putere centrala ar fi potrivită ?
  Calculul ma duce către una de 24 kw și as vrea un Vaillant plus .
  Unii comercianți îmi spun ca ar fi subdimensionată și ma trimit către una de 30 kw. In afara de diferența de preț , aceasta de 30 kw consuma și mai mult și nu știu dacă se impune achiziționarea ei .
  Va mulțumesc anticipat pentru un sfat profesionist .

 20. Buna, la o camera de 16mp cu 3.2 mp geamuri calculatorul imi da ~1000W ceea ce nu pare in regula. 4.7/3.46/2.5H

 21. este prima oara cand acceses pagina dumneavoastra si am ramas surprins de explicatiile corecte si de calculatorul dumneavoastra dar mai ales ca va faceti timp sa le raspundeti clientilor dar si mai mult le dati si explicatii pe intelesul tuturor SINCERE FELICITARI daca voi avea nevoie de un sfat stiu unde sa apelez acum credetima umblu in fiecare zi pe net si stiu ce vorbesc VA SALUT CU RESPECT

 22. Buna ziua! Este prima data cand intru pe aceasta pagina, mentionez ca sunt o necumoscatoare in acest domeniu(centrale,incalzire,etc)Am citit o mare parte din intrebari si raspunsuri si pot spune, jos parariea dumneavoastra celor care raspundeti.
  Prin urmare sunt interesata de cateva sfaturi in legatura cu achizitionarea unei centrale pe lemn cu sau fara gazeificare, pt. o casa la tara cu o suprafata de 220mp, partea de jos a casei are 4 incaperi suficient de mari,avand zidurile din piatra(caldut pe timp de iarna). Etajul sa zic asa, este compus din 4 dormitoare + sufragerie, baie, bucatarie, camara un hol MARE, si cu o scara interioara de cobarare. Casa are camere generoase in h adica undeva la 2.60m. aceasta locuinta este continuata cu un pod care poate inghiti sa zicem tot etajul despre care am mentionat. Casa este izolata la exterior,are termopan, gresie pe toata suprafata coridorului, bucatariei si clar la baie, am trecut toate aceste amanunte pt. a putea intelege mai bine faptul ca este totusi o casa racoroasa iarna. Multumesc!

  • Din experienta mea, indicat ar fi sa luati o centrala pe lemn de 40 KW cu gazeificare si daca puteti si cu un Puffer de acumulare de minim 1000 de litri si cu automatizare pe instalatie, astfel incat sa puteti folosi un termostat de ambient de interior (ca la gaz) cu ajutorul caruia sa puteti controla temperatura interioara.
   Practic sistemul va functiona asa: Bagati lemne pe foc in centrala, incalziti pufferul, iar in momentul in care termostatul din casa declanseaza nevoia de incalzire interioara, atunci acesta porneste pompa de pe Puffer si baga agent termic in instalatia interioara. Sper sa va fie de ajutor raspunsul meu.

 23. buna ziua
  imi construiesc o casa .
  faceti calcul pentru necesar incalzire. si pentru calorifere si pentru incalzire prin pardoseala ?
  ma interesesaza si pe mine daca aveti ingineri care fac astfel de calcule
  multumesc

 24. Am calculul necesarului termic pentru locuinta mea facut intr-un program de proiectare care tine cont de absolut tot ceea ce este relevant conform normativelor in vigoare (zona climatica, zona eoliana, amplasament, elevatie, panza freatica, structura pereti, tip ventilatie, temperatura inerioara …)

  Acesta este singurul calculator online al necesarului termic ce se apropie etrem de mult de valorile obtinute cu programul respectiv (InstalSystem, fostul ExpertKit)
  Ar fi extraordinar daca in dimensionarea radiatoarelor s-ar putea folosi puterea reala a unui calorifer obtinuta printr-un Dt de 20 grade (sau si mai bine pentru un Dt dorit) si nu prin folosirea puterii declarate de producator care este de obicei la un Dt de 60 grade. Diferenta totusi intre puterile radiatoarelor pentru Dt=60 si Dt=20 este totusi semnificativa.
  Oricum, ati facut o treaba exceptionala cu calculul necesarului termic.

 25. Buna ziua. Am facut o casa in Bragadiru IF si are ca suparafata utila 130 mp, este izolata cu poliestiren de 10 si in pod cu vata minerala de 15.
  Dimensiuna la interior este de 320 mc. Credeti ca este suficient o centrala pe gaz in condensare Vaillant ecotec pure 26,1 kw incalzire si apa calda.
  130 mp utili

 26. Buna ziua,am o casa de aprox 70 mp din bca.izolata cu vata bazaltica de 10,pod izolat cu spuma poliuretanica,geamuri tripan .Intrebarea este daca incalzirea cu centrala electrica ar fi o solutie acceptabila si un calcul de consum.Ce tip de centrala elctrica recomandati?Multumesc!

 27. Buna ziua.
  Foarte util calculatorul d-voastra, m-a ajutat in alegerea caloriferelor. Va multumesc. Totusi am o intrebare. Pentru ce temperatura exterioara sunt aceste calcule? Intreb asta pt. ca sunt diferente mari de putere intre 0 grade si -15 grade C.
  De exemplu, coeficientul delta T se calculeaza pt. o temperatura de -15 grade C, 3 zile consecutiv.

 28. va salut, am o casa de cca 10m x 10m, parter + mansarda, geamuri termopan tripan, peretii la parter grosi de cca 60cm (caramida), mansarda din BCA de 30cm, fara izolatie exteriora. La calculele expeditive mi-ar rezulta cca 25kw – pt centrala termica.

  As dori sa stiu cat va fi consumul de energie generata pe LUNA (sau zi) in aceasta casa pentru al compara cu pompele de caldura a carui randament COP este de cca 5.

  Va rog sa ma corectati 25kwh – necedarul pentru o ora x 24 ore rezulta un consum de 600kw pe zi de incalzite!? respectiv 18 mii kw pe luna? iar o pompa de caldura in aceasta situatie ar absorbi intr-o luna 18 mii kw / 5 (coeficientul de randament cop-ul pompei) = 3600kw / luna de enrgie electrica x 1.8lei/kw = 6800lei/luna curentul electric?

 29. Buna ziua
  Doresc sa pun o centrala termica pe gaz pentru o garsoniera, etaj intermediar si cu doar un perete exterior, 30 mp utili, inaltime incaperi 3 metri, bloc din caramida fara alte izolari termice exterioare.
  1. In afara de partea de dus, necesarul da apa calda menajera estimez ca va fi mic asa ca ma gandeam la o solutie “mixta”: incalzirea si apa calda de la dus sa fie asigurata de o centrala iar apa calda la chiuvetele de la baie respectiv bucatarie de robinete instant electrice. Ce parere aveti, s-ar economisi ceva sau nu are rost sa ma complic?

  2. Ce putere ar trebui sa aiba centrala (chiar daca atat incalzirea cat si tot necesarul de ACM ar fi asigurat de centrala)? Pentru ca mie calculul mi-a dat undeva la 7Kw, hai sa rotunjim la 12Kw dar vad peste tot recomandari de 24 Kw ceea ce mi se pare foarte mult pentru o simpla garsoniera.

  Multumesc anticipat

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*