Dotari necesare unei case moderne

“Casa moderna” este un concept ambiguu și abstract. Asta pentru ca fiecare ii atribuie propria conotație. Când vine vorba de “case moderne” unii se raportează la tehnologia de construcție. Citeam în luna mai ca un cuplu din Olanda se muta în prima casa ridicata integral cu o imprimanta 3D. Costurile mai mici și durata mai redusa de construcție vor face din aceasta tehnogie o alternativa viabila. Alții asociază casa moderna cu independenta energetica și impactul cât mai redus asupra mediului înconjurător.

Panourile fotovoltaice și turbinele eoliene sunt destul de răspândite. Pompele de căldură încep de asemenea sa ia avânt. Unii se gândesc la casele din filmele SF sau din serialul animat al anilor 90 “The Jetson’s” unde totul este automatizat și ghidat prin comanda vocala. Nici acest scenariu nu e departe, câteva case de acest gen existând deja.

Dar având în vedere ca, în România 28% dintre gospodarii au toaleta în curte și 31% nu au apa curenta, pentru noi conceptul de “Casa moderna” devine mult mai concret. Probabil va încearcă un sentiment de frustrare citind aceste statistici și gandindu-va cât de departe suntem de exemplele pe care le-am descris mai sus. Nu sunt un pesimist si admit ca paharul e mai mult de jumatate gol. Insa sunt o fire pragmatica si asociez notiunea de “casa moderna” cu confortul. Iar sporirea gradului de confort nu e nici dificila si nici scumpa.

O centrala termica in condensare este suficient de ieftina cat sa ne-o putem permite dar destul de utila incat sa asigure un confort sporit si sa reduca costurile cu incalzirea. Si tinand cont de faptul ca multe modele pot fi acum controlate de pe smartphone (pe care oricum il avem in buzunar) aveti toate motivele sa considerati centrala termica un accesoriu specific unei case moderne. Va ganditi probabil ca nu multe gospodarii din Romania sunt racordate la reteaua de gaze naturale. Si aveti dreptate. Conform unui raport publicat de Comisia Europeana anul trecut, doar 44,2% dintre gospodarii se incalzesc folosind gazele naturale. Dar multe centrale termice functioneaza si pe GPL deci, iti poti creste gradul de confort indifierent daca localitatea ta este racordata sau nu la reteaua de gaze naturale. E drept ca un rezervor de GPL te costa intre 5.000 lei si 15.000 lei (in functie de caracteristici si capacitate) dar poate fi o alternativa accesibila pentru multi dintre noi.

masina de spalat automata

O masina de spalat rufe automata exista in majoritatea locuintelor si face parte din “dotarile de baza”. Dar avand in vedere economia de timp si de efort pe care le genereaza, o poti considera fara dubiu o dotare necesara a casei moderne. La fel si o masina de spalat vase. Te scuteste de una dintre cele mai neplacute treburi casnice si economiseste apa si detergent. Initial o consideram un accesoriu optional dar, dupa ce am achizitionat una, vad cumpararea ei ca pe o investitie nu ca pe o cheltuiala.

Tot investitie consider si aspiratorul robot care este foarte util in mentinerea curateniei. Si el poate fi programat de pe smartphone asa ca, in momentul in care ajungi acasa poti gasi casa curata. Si daca in trecut un asemenea dispozitiv era destul de scump, acum tehnologia a evoluat destul de mult iar pretul s-a redus in consecinta. Si ca tot suntem la capitolul “curatenie” un aspirator profesional cu spalare injectie-extractie te va scuti de clasicul “batut al covoarelor” care ne-a marcat copilaria iar o statie de calcat transforma calcarea rufelor intr-o activitate mai rapida, mai usoara si (spun unii) chiar mai placuta.

statie de calcat haine

Nu ai nevoie de tehnologii SF pentru a avea o casa moderna. Daca ai apa curenta si esti racordat la reteaua de gaze, transformarea casei tale intr-o casa moderna devine destul de simpla. Iar cu un buget de aproximativ 10.000 de lei ti-ai putea permite majoritatea gadget-urilor enumerate de mine mai sus. Pentru ca pana la urma o casa moderna ar trebui sa insemne o casa confortabila.

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.