Cum sa montezi o polita pe un perete din caramida?

ancora chimica pentru caramida

Cum sa prinzi un raft de un perete din caramida?

» Caramida este unul dintre cele mai capricioase materiale de constructii atunci cand este expusa unor forte mecanice, mai ales cand vine vorba de a da o gaura in aceasta pentru a prinde o polita de perete. Montarea unui raft pe un perete nu este un proces greu, dar cand trebuie sa realizam acest lucru pe un perete din caramida, lucrurile pot deveni destul de complicate.

» Dupa ce am ales raftul sau polita ce urmeaza a fi prinse in perete, este indicat sa desfacem cutia originala de achizitie a raftului, pentru a citi instructiunile de instalare si pentru a vedea daca au fost furnizate si elementele de prindere in perete. Daca nu, va trebui sa achizitionati niste suruburi cu dibluri, iar diametrul acestora sa fie ales in functie de gaurile de prindere ale raftului.

scule montaj rafturi perete

» Dupa ce ati asamblat raftul si ati decis pozitia exacta a acestuia pe perete, urmeaza sa trasati pozitiile gaurilor. In acest moment este posibil sa aveti nevoie de inca o persoana care sa tina raftul pe pozitie iar voi sa trasati pozitia gaurilor, sau…daca sunteti mai priceput puteti face masuratori exacte ale raftului pe care sa le transpuneti dupa aceea pe perete.

» Indiferent de solutia de trasare aleasa este neaparat nevoie sa folositi o nivela sau un boloboc pentru a pune raftul drept. Dupa ce ati trasat pozitiile gaurilor urmeaza executia gaurilor pentru elementele de prindere in perete.

polita perete

» Daca locuiti intr-un apartament sau o casa noua, si nu stiti din ce materiale au fost realizati peretii, va trebui mai intai sa dati o gaura de proba pentru a va da seama din ce sunt facuti peretii. De obicei veti gasi urmatoarele tipuri de pereti:

 • pereti din beton armat;
 • pereti din caramida plina;
 • pereti din caramida cu goluri;
 • pereti din BCA;
 • pereti din boltari de beton;
 • pereti din BCU;
 • pereti din gipscarton;
 • pereti din chirpici;
 • pereti din paianta (lut cu paie);
 • pereti din barne de lemn.

prindere polita perete

» Daca ati dat peste un perete din caramida cu goluri, atunci gaurile va trebui sa le dati cu ajutorul unei masini de gaurit fara a folosi functia de percutie. Pe toata perioada realizarii gaurilor sa verificati cu atentie ca aceasta sa nu crape in laturi si sa nu exercitati o presiune mare asupra bormasinii, sa o lasati sa foreze in ritmul ei, incet si sigur.

Polita perete – sfaturi utile

Banner Ford husa cheie auto webp
 • Adancimea gaurii va depinde de lungimea elementului de fixare selectat. De aceea este bine sa lucrati cu ghidajul de adancime al bormasinii montat, sau sa folositi un ghidaj pe burghiu, eventual o bucata de banda izolatoare lipita;

gaura diblu perete

burghiu de beton

 • Diametrul burghiului trebuie sa se potriveasca cu dimensiunile gaurilor de prindere ale raftului;
 • Daca efectuati gaurile intr-un perete din caramida aparenta, atunci indicat ar fi ca pozitia gaurilor sa fie pe rosturile acestora;

bormasina

 • Daca raftul este mai lung de 60 de cm este indicat sa folositi minim 3 elemente de fixare in perete;
 • Daca caramida este de foarte proasta calitate si diblurile nu tin, atunci puteti folosi ca solutie o ancora chimica pentru caramida.

ancora chimica polita pereteAncore chimice pentru pereti din caramida

Aplicare ancora chimica cu diblu perforat

ghid montaj polita perete

» Pentru o durata de viata mare a rafturilor, este necesara o fixare puternica a elementelor de prindere in perete. Acest lucru il veti realiza doar folosind materiale de calitate montate corespunzator.

Vezi modele de polite de perete!

Sursa foto: Pinterest

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

1 Comment

 1. Buna Robert,

  Din experienta ta, care este grosimea minima in cazul unui perete din zidarie cu goluri, pe care ai montat corpuri de bucatarie suspendate?
  Multumesc!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!