Cuptor caramida

cuptor din samota cu cofraj din polistiren

Cum se face un cuptor din caramida?

» In ultimul timp am avut foarte multe cereri de la cititorii nostri de a realiza articole cu tema: “cuptor din caramida”, “cuptor paine” sau “cuptor de pizza pe lemne”, asa ca am decis sa le cumulam pe toate la un loc si sa va prezentam in continuare cum se construieste un cuptor din caramida pentru coacerea painii sau a pizzei.

» In ciuda realizarilor si inventiilor tehnologice in materie de echipamente si utilaje pentru industria brutariei, observam cu stupoare ca in ciuda investitiilor facute, produsul final…painea, nu reuseste sa aiba acelasi gust cu acela al painii traditionale facute de bunica pe vatra din cuptor.

» In comert se regasesc diverse masini de facut paine sau minicuptoare electrice pentru coacerea produselor de panificatie, dar daca aveti spatiu in curte si doriti sa mancati o paine cu gust autentic traditional, va recomandam sa va construiti un cuptor din caramida. La inceput s-ar putea sa vi se para foarte greu de realizat, dar va asiguram ca dupa ce veti citi intregul articol veti vedea ca defapt e chiar simplu si ieftin de facut un cuptor de paine.

cuptor de pizza pe lemne

Cuptor paine – cum functioneaza?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Inainte de a trece la executia cuptorului as vrea sa va prezint principiul de functionare a unui cuptor de paine pentru a intelege mai bine fenomenul.

» Sistemul de copt paine ce urmeaza sa-l prezentam consta intr-o vatra semi-deschisa, amenajata in interiorul unui fel de semineu, a carui interior este realizat din caramida refractara, iar cosul de fum este in exteriorul boltii realizate. In acest fel, atunci cand introducem paine la copt, aceasta este incalzita atat de vatra fierbinte cat si de  curentii de aer cald care invaluie painea pe toate partile. Pentru incalzirea cuptorului se poate folosi lemn bine uscat sau carbuni.

cuptor paine din lut

» Toate cuptoarele de copt din caramida sunt construite din materiale refractare: caramida tip samota si mortar refractar. Cuptorul se incalzeste cu lemn, iar atunci cand lemnul a ars in totalitate si camera de ardere este incalzita corespunzator, carbunii ramasi sunt dati deoparte. Tavile cu paine sunt asezate in cuptor si se incalzesc datorita caldurii inmagazinate la interior.

Materiale necesare pentru construirea unui cuptor din caramida

 • beton pentru fundatie si placa;
 • material geotextil pentru fundatie;
 • cherestea pentru cofraje;
 • boltari din beton;
 • mortar;
 • plasa sudata pentru armare;
 • caramizi refractare;
 • mortar refractar.

Cuptor paine – design si constructie

cuptor de pizza pe lemne

» Un cuptor de caramida realizat pe un suport din boltari, ca cel din imagine, poate ajunge sa aiba o greutate destul de mare, de aceea, constructia fundatiei ar trebui sa fie abordata cu multa responsabilitate si sa se tina cont de adancimea de inghet din zona in care va fi construit cuptorul.

» Pentru a realiza fundatia cuptorului, ale carei dimensiuni va fi de 1,5×1,5m, este necesar a se scoate 40-50cm de pamant, apoi se adauga material geotextil si un strat de circa 30-40cm de pietris compactat, pentru o stabilitate mai buna a fundatiei. Dupa aceea vom aseza o folie de polietilena peste stratul de pietris.

» Urmatorul pas este construirea cofrajului, care va consta intr-un caroiaj de scanduri, iar la interior, peste folia de polietilena, se vor aseza distantieri de 5cm inaltime, peste care se va aseza plasa sudata cu ochiuri de 10x10cm cu diametru de 6 sau 8mm.

placa armata cuptor de pizza pe lemne

» Umpleti cofrajul cu beton, lasati-l putin sa se traga si apoi nivelati suprafata acestuia cu un dreptar. Lasati betonul sa se usuce cateva zile si apoi puteti trece la urmatoarea etapa, si anume zidirea boltarilor din beton. Dimensiunile peretilor din boltari vor fi de 1,2m latime, 1,2 m lungime si 0,8m inaltime.

baza cuptor paine

» Dupa construirea suportului pentru cuptorul din caramida refractara, va trebui sa trecem la turnarea celei de-a 2-a placi armate. Pentru a face acest lucru in prima faza va trebui mai intai sa cofram si sa armam placa exact ca in imaginile de mai jos, iar apoi sa turnam betonul final.

piedestal cuptor caramida

cofrare cuptor din caramida

cofraj placa intermediara cuptor paine

placa intermediara din beton armat pentru cuptor din caramida

baza cuptor caramida

» Dupa ce am lasat betonul sa se usuce, putem trece la executia vatrei cuptorului.  Pentru aceasta vom folosi 40 de caramizi de samota zidite cu mortar refractar.

baza cuptor paine

» Urmatorul pas este sa realizam zidurile verticale ale cuptorului, inaltimea peretilor fiind de 4 caramizi. In partea din fata vom lasa liber pentru zona de focar.

focar cuptor de pizza pe lemne

» Deoarece bolta cuptorului se va sprijini in primul rand pe peretii laterali, este necesar sa dublam grosimea acestora cu inca un rand de caramida.

focar cuptor paine

» Inainte de a zidi bolta trebuie sa creati un sablon tip suport. Acesta se poate realiza din forme taiate din PAL si sipci de lemn.

cofraj pentru bolta cuptor caramida

cuptor caramida

» Urmeaza zidirea boltii si finalizarea cuptorului.

cuptor paine

cuptor de pizza pe lemne

Cuptor de pizza pe lemne

cuptor de pizza pe lemne

cuptor de pizza pe lemne

» La intrarea in camera de ardere va trebui sa mai realizati inca un sablon pentru cosul de evacuare a fumului.

cuptor paine

cuptor de pizza pe lemne

cuptor paine din caramida

cuptor din caramida

» Acesta este un cuptor de paine din caramida. Pentru o izolare termica mai buna puteti sa acoperiti exteriorul cuptorului cu lut.

Ce se poate coace la un cuptor din caramida?

 • paine;
 • pizza;
 • cozonaci;
 • placinte;
 • sarmale.

cuptor de pizza pe lemne

» Asteptam cu nerabdare fotografii cu realizarile voastre pe adresa redactiei. Mult succes si spor la treaba!

Atentie – Informare preventiva!

cele mai bune masini de spalat rufe

» Pentru o exploatare corecta si cat mai in siguranta a cuptoarelor de copt si gratarelor din caramida va trebui sa luati in calcul urmatoarele norme de prevenire a incendiilor gospodaresti:

Sursa foto: 4homes.ru

Despre Robert 72 Articole
Salut dragi cititori! Numele meu este Robert si dupa 20 de ani de munca in santierele tarii si din strainatate, am decis sa ma asez in fata calculatorului si sa va impartasesc din experienta mea profesionala acumulata in decursul timpului. Sper ca articolele mele sa va fie de un real folos!

7 Comments

 1. La modelul prezentat as sugera sa se puna caramizile de la bolta in cant iar in partea din spate as dubla peretele.

 2. La cuptorul de pâine se poate folosi și cioburi de sticlă minim 10-15 cm. Sub vatră pentru a menține temperatura, mai mult timp.

 3. Bună ziua, îmi puteți spune vă rog cantitățile necesare de ciment, nisip, apă, etc. pentru placa de beton superioară? Mulțumesc

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Alert: Text protejat prin CopyScape!!!