De ce nu se incalzeste caloriferul?

De ce nu se incalzesc caloriferele?

» De regula, ori de cate ori incepe sezonul friguros, in care trebuie sa ne incalzim locuintele, este posibil ca unele radiatoare din sistemul de incalzire sa nu functioneze corespunzator. De aici apar si multele intrebari primite pe adresa redactiei, cum ar fi: “De ce nu se incalzeste caloriferul?”.

» Unul din motivele pentru o camera friguroasa este eficienta slaba a radiatoarelor, care, din diverse motive, degaja mai putina caldura decat ar trebui.

» Daca caloriferul nu se incalzeste, motivele pot fi diferite. Astfel vom incerca in cele ce urmeaza sa identificam care sunt cauzele pentru care radiatoarele nu se incalzesc si cum putem remedia aceste probleme.

De ce se incalzeste caloriferul doar sus?

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Daca radiatorul din locuinta nu se incalzeste complet, iar acest fenomen este insotit si de zgomote ciudate din el, atunci una din cauzele problemei poate fi acumularea de aer la interiorul lui si in instalatie.

» Solutia pentru aceasta problema este aerisirea radiatorului. Datorita faptului ca radiatoarele moderne sunt echipate cu un orificiu de aerisire, tot ce trebuie sa faceti este sa eliberati aerul din calorifere prin intermediul acestui aerisitor.

» Pentru aerisirea unui calorifer, trebuie sa utilizati o surubelnita sau o cheie speciala. De regula, este suficient sa rotiti usor cu cheia speciala (surubelnita) catre stanga pentru a elibera incet aerul timp de cateva secunde pana cand apare un mic flux de apa.

aerisire radiator

» In momentul in care realizati acest procedeu de aerisire a caloriferului este indicat sa aveti un vas pus dedesubtul aerisitorului pentru a nu uda pardoseala.

» Cel de-al doilea motiv pentru care un calorifer se incalzeste doar sus ar mai putea fi si blocajul sau infundarea unui element al radiatorului. Solutia pentru aceasta problema o vom discuta mai departe.

De ce nu se incalzeste caloriferul?

» Se intampla uneori, ca datorita unui montaj defectuos, radiatorul sau conductele ce alimenteaza turul si returul caloriferului sa fie infundate cu praf din constructii sau resturi.

» Uneori motivul neincalzirii complete a radiatorului poate si si unul generat de un defect din fabrica la partea de admisie a agentului termic in calorifer.

» Deasemenea infundarea caloriferului mai poate fi produsa si datorita depunerilor de calcar si rugina din instalatii.

» Indiferent care ar fi problema nefunctionarii totusi trebuie sa existe o solutie de rezolvare a problemei.

» Daca varianta cu aerisirea radiatorului nu da nici un semn de remediere a problemei, atunci urmatorul pas este sa demontezi si sa cureti caloriferul impreuna cu partea de instalatii care il alimenteaza.

» Daca in momentul spalarii caloriferului se observa faptul ca circulatia corecta a apei in el nu se mai poate realiza, chiar si dupa o spalare chimica, atunci inseamna ca va trebui sa inlocuiti radiatorul defect.

» De obicei, in proportie de 90%, dupa spalarea si curatarea radiatorului si a instalatiei, problema se rezolva iar radiatorul incepe din nou sa se incalzeasca complet.

Cum putem preveni infundarea radiatorului?

» Exceptand infundarea radiatorului datorita unui montaj defectuos, in care instalatorul nu a folosit dopuri de protectie pentru instalatie si radiator pe parcursul montajului si a lucrarilor de constructii, pentru depunerile de calcar si impuritati din instalatie solutiile ar fi urmatoarele:

  • Folosirea inhibitorilor de coroziune in instalatie: acesti inhibitori previn oxidarea si electrocoroziunea elementelor metalice componente din instalatia termica prin realizarea unei pelicule protectoare pe peretii instalatiei prin care se vehiculeaza agent termic.

Oferte Inhibitori de Coroziune!

  • Folosirea unui filtru antimagnetita: care are rolul de a preveni depunerea magnetitei si eliminarea impuritatilor din sistemul de incalzire.

Oferte Filtre Antimagnetita!

  • Folosirea unei statii de dedurizare pentru tratarea apei, reducand astfel depunerile de calcar in conducte, fitinguri, armaturi si radiatoare.

Oferte Statii de Dedurizare!

Alte motive pentru care nu se incalzeste tot caloriferul

Presiunea scazuta a apei in instalatia de incalzire

» Presiunea scazuta a agentului termic din sistemul de incalzire poate fi unul din motivele pentru care radiatoarele nu se incalzesc suficient. Daca presiunea agentului termic este prea mica, unele calorifere pot risca sa nu se incalzeasca complet.

» In acest caz este necesar sa verificari presiunea din instalatie citind manometrul montat pe centrala si, daca presiunea este mai mica decat cea indicata de catre producatorul centralei in cartea tehnica, atunci va trebui sa alimentati instalatia de incalzire cu apa pana cand presiunea va ajunge in limitele normale de lucru. De obicei este indicat sa tineti presiunea in jurul valorii de 1,5 bari.

» Daca cumva din greseala ati incarcat instalatia prea mult, iar presiunea este mai mare de 2,5 bari atunci este indicat sa o coborati prin intermediul unui aerisitor, poate fi chiar si cel de la un radiator.

robinet termostatat defect

Robineti termostatati defecti

» Uneori, datorita depunerilor sau impuritatilor din instalatie, robinetii termostatati se mai pot bloca, si prin urmare, incalzirea radiatorului nu va mai functiona corect. Astfel ori va fi prea cald ori va fi prea rece si va veti intreba de ce nu se incalzeste caloriferul?

» Ce trebuie sa faceti in aceasta situatie? Pentru a verifica robinetul termostatat instalat pe calorifer, trebuie sa scoateti capul termostatului de pe acesta si sa va asigurati ca tija supapei functioneaza, adica sa existe un joc liber al acesteia atunci cand este apasata.

» Daca dupa scoaterea capului termostatic de pe robinet tija se afla in pozitia de maxim atunci cel mai probabil exista un fenomen de lipire a tijei de corp. Fortati putin tija pana cand aceasta isi redobandeste mobilitatea apoi puneti capul la loc si faceti o proba pe inchis-deschis.

» Daca tija nu mai permite sun nici o forma un joc liber al acesteia, atunci va trebui sa schimbati robinetul termostat.

Oferte Robineti Termostatici!

® Citeste si: Montare termostat radiator!

Concluzie

» In concluzie, daca nici unul din sfaturile de mai sus nu au reusit sa va rezolve problemele, sau nu sunteti genul de persoana care sa puneti in aplicare sfaturile noastre, atunci este indicat sa contactati un instalator specializat pentru a va rezolva problema.

» Deasemenea, daca articolul nostru vi s-a parut util va rugam sa ne ajutati cu o distribuire astfel incat sa ajute si pe alte persoane care au aceasta problema “De ce nu se incalzeste caloriferul?”.

Despre Mihai 59 Articole
Salut! Numele meu este Mihai si sunt inginer proiectant instalatii in constructii si retele edilitare. Scriu articole pe acest blog pentru ca imi place foarte mult domeniul in care activez si cred ca printr-o informare cat mai buna a oamenilor despre acest domeniu, vom reusi sa avem constructii si instalatii mult mai calitative in tara noastra!

Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.