Cum sa reduci consumul de lemne iarna?

cum sa reduci consumul de lemne

10 moduri de a reduce costurile cu incalzirea pe lemne

» Salut! In articolul de astazi va vom prezenta cateva solutii inteligente cu ajutorul carora veti putea reduce consumul de lemne pe timp de iarna.

» Daca locuiti intr-o casa care dispune de incalzire bazata pe o centrala pe lemne sau termosemineu pe lemne cred ca ar fi bine sa cititi urmatoarele noastre sfaturi care va pot aduce reduceri considerabile la ceea ce inseamna consumul de lemne si costul cu incalzirea pe timp de iarna.

1. Achizitionarea lemnelor: cel mai important lucru este sa achizitionati lemnele din timp, recomandat minim 1 an, pentru ca acestea sa aiba timp sa se usuce pentru a avea un randament maxim atunci cand vor fi arse. Pentru o ardere eficienta specialistii recomanda o umiditate in jurul valorii de 20%.

2. Depozitarea lemnelor: pentru ca lemnele sa se usuce in mod corespunzator ele trebuie sa fie depozitate in locuri protejate de ploaie si umiditate, care vara sa aiba minim 2 laturi deschise pentru a facilita o aerisire si uscare cat mai naturala a lemnelor, iar pe timp de iarna sa puteti acoperi cele 2 laturi pentru a preveni patrunderea zapezii inauntru fapt ce ar creste iar umiditatea lemnelor.

3. Calitatea lemnelor: pentru un randament cat mai bun al centralelor pe lemne se recomanda a se folosi lemne de esenta tare, fagul fiind unul din cele mai folosite. Mai jos va prezentam cateva valori ale puterilor calorice a celor mai uzuale tipuri de lemn.

  • Fag, stejar, carpen, salcam – 4,1 kWh/kg sau 2100 kW/mc;
  • Artar, Mesteacan – 4,2 kWh/kg sau 1900 kW/mc;
  • Plop, Salcie – 4,1 kWh/kg sau 1200 kW/mc;
  • Pin – 4,4 kWh/kg sau 1700 Kw/mc;
  • Molid, Brad – 4,5 kWh/kg sau 1500 kW/mc.

4. Curatarea cazanului: inainte de orice inceput de sezon este bine sa curatati foarte bine camera de ardere a cazanului. Daca pe peretii cazanului sunt depuse straturi de gudron acesta isi va pierde din randament si va avea un consum mult mai mare de lemne. Curatati cazanul mai intai manual cu ajutorul periilor de sarma si apoi si chimic cu ajutorul pliculetelor de curatare a cazanelor ce se regasesc in magazinele de bricolaj la departamentele termice. Nu uitati sa acordati o mare atentie si la gura de evacuare a fumului din centrala. Si acolo se pot acumula depuneri mari de cenusa si gudron care sufoca centrala scazandu-i randamentul.

5. Curatarea cosului de fum: cosul de fum este elementul care asigura tirajul centralei, tiraj ce poate influenta negativ randamentul cazanului. Curatati bine cosul de fum cu ajutorul periei speciale, iar daca nu va descurcati apelati la un cosar specializat. Curatarea cosului de fum este foarte importanta si ar trebui sa se faca anual, nu doar din cauza tirajului cat si din cauza pericolului de incendiu. In ultimul timp, din cauza ca nu sunt curatate, foarte multe cosuri iau foc si produc daune considerabile gospodariilor.

6. Izolarea cosului de fum: un cos de fum “cald” diminueaza aparitia condensului pe cos si aparitiei gudronului in cazan. Deasemenea un cos izolat asigura un tiraj mult mai bun pentru cazan si o ardere mult mai curata si mai buna a lemnului, scotand maxim din potentialul termic al acestuia. De multe ori dupa izolarea cosului foarte multe persoane au scapat de problema fumului excesiv la pornirea focului in cazan. Recomandam izolarea cosului de fum cu vata bazaltica.

7. Montarea unui Puffer: montajul unui Puffer in sistemul de incalzire pe lemne reprezinta un mare avantaj, atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere al confortului utilizatorului, acesta nemaifiind nevoit sa mearga noaptea sa puna lemne pe foc. Folosirea pufferului impreuna cu un termostat programabil de ambient, prin care sa reglati temperatura dorita in casa, alaturi de folosirea unor capuri termostatate pe radiatoare, duce la o reducere de pana la 30% a consumului de lemne. Va prezentam mai jos cateva avantaje ale folosirii unui puffer:

  • cazanul pe lemne va functiona in mod uniform, cu un randament maxim, toata energia produsa fiind stocata in puffer pentru a fi folosita doar atunci cand termostatul va comanda pufferul sa trimita agentul termic in radiatoare;
  • avand unde sa stocam energia produsa, arderea va fi una puternica, eficienta, reducand astfel astfel formarea gudroanelor pe cazan si cos, in acest fel crescand si durata de viata a acestora;
  • nu va mai trebui sa va treziti noaptea sa puneti lemne pe foc. Un puffer bine dimensionat ar trebui sa va asigure necesarul termic pentru un interval de minim 12 ore.
  • posibilitatea de a monta un termostat de ambient, exact ca in cazul centralelor pe gaz, care sa va asigure o temperatura constanta in casa.

Vezi Pret Puffer!

8. Izolarea casei: o casa izolata bine reduce considerabil necesarul termic si implicit reduce si consumul de lemne. Recomandam montarea unui termosistem de minim 10cm cu polistiren sau vata minerala. Deasemenea mare atentie la izolarea acoperisului, pentru ca cele mai mari pierderi de caldura se realizeaza prin tavane.

9. Montajul ferestrelor cu geam triplu: o mare cantitate de caldura se pierde si prin suprafata geamurilor. Niste ferestre de calitate care asigura pierderi minime de energie pot reduce consumul de lemne.

10. Modul de aprindere a focului: in cazul in care aveti un cazan pe lemne clasic, aprinderea inversa a focului, adica la partea superioara, reduce consumul de lemne folosit. Pentru o ardere corecta flacara are nevoie de oxigen si spatiu pentru a se desfasura. In cazul aprinderii traditionale de jos in sus odata aprinsa flacara se loveste de lemnele din partea superioara si se ineaca cu gazele nearse si fumul produs, neavand o cantitate suficienta de oxigen. In cazul arderii inverse, datorita radiatiei generate de flacara, lemnele vor gegaja treptat gaze, care in combinatie cu oxigenul preincalzit, se vor aprinde si vor genera o ardere violenta si curata, in acest fel arzandu-se si gazele volatile de ardere, care in cazul unei aprinderi clasice ar fi fost evacuate pe cos fara a fi arse.

Video

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

4 Comments

    • Da…acele valori sunt pe KG. Daca va uitati mai atent veti vedea ca pentru a obtine aceeasi cantitate de energie din arderea unui metru cub de fag, va trebui sa ardem 1,75mc de salcie.

  1. Sehr gute Methode zu einfeuern, ich hab schon probiert, in rest, stim cu totii de la batrini, sau foarte scumpe, ce la noi in Ro se amortizeaza intr-o viata de om.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.